Nastolatek zrobił jajecznicę na rozgrzanym rynku. To apel do władz
W jeden z upalnych dni 19-letni Kacper Ropka postanowił pokazać, jakie skutki niesie betonoza i ograniczona ilość roślin w miastach.
Nastolatek postanowił sprawdzić jak duży skwar jest na zabetonowanym rynku w jego mieście. Kacper Ropka wybrał nietypowe narzędzie pomiarowe - patelnię i jajka.
Po rozbiciu jajek, 19-latek co jakiś czas mieszał smażącą się na rozgrzanym słońcem betonie potrawę. Patelnia nagrzała się w ciągu 20 minut, a po 80 minutach gotowania przerywanego mieszaniem jajecznica była gotowa.
- Może zrobimy zawody na najlepszą jajecznicę z Rynku Krzeszowickiego - zażartował.
Chłopak zamieścił w mediach społecznościowych zdjęcie jajecznicy usmażonej na betonie. Celem akcji Kacpra było pokazanie miejskim urzędnikom efektów betonowania przestrzeni publicznej. Jak zaznaczał, wcześniej wielokrotnie zwracał uwagę na problem temperatury w tym miejscu. Nastolatek podkreśla, że tak wysokie temperatury to wynik decyzji władz miasta o systematycznym wycinaniu drzew.
W ciągu upalnego dnia temperatura w tym miejscu przekracza nawet 60 stopni Celsjusza.
A wy jak spędzacie początek lata? Bo na przykład 19-letni Kacper Ropka z Krzeszowic w Małopolsce usmażył jajecznicę na gorącej płycie rynku zamienionego w betonową patelnię. #betonoza pic.twitter.com/FIz2SyKE4j
— Jan Mencwel (@JanMencwel) June 30, 2021