Komisja Europejska zakazała polskim producentom korzystania z takich nazw jak: masło migdałowe, masło orzechowe, masło kakaowe, mleko kokosowe, mleko migdałowe i śmietanka kokosowa.
Dlaczego? To efekt wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z 14 czerwca 2017 r., który informuje, że stosowanie nazw sugerujących produkt mleczny w nazewnictwie wyrobów roślinnych jest niezgodne z prawem.
Jeden wyjątek jaki dopuścił do użytku Trybunał Sprawiedliwości w Polsce nie będzie miała zastosowania. Producenci, którzy udowodnią, że ich produkty istnieją na rynku od co najmniej od 30 lat, mogą używać starego nazewnictwa. W Polsce niestety wszyscy producenci funkcjonują na rynku krócej.
Ze sklepów zniknie więc "masło orzechowe", a zastąpi je "krem orzechowy". Resort rolnictwa podkreśla, że producenci, którzy nie będą przestrzegać nowych przepisów, spotkają się z surowymi konsekwencjami.