Nie ulega wątpliwości, że Magda Gessler jest jednym z największych autorytetów kulinarnych w Polsce. Prowadząca "Kuchennych rewolucji" zdradziła swój przepis na idealny żurek.
- Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku - zdradziła Gessler.
Gwiazda "Kuchennych rewolucji" dodała, że wywar najlepiej przygotować na "dobrze zaparzonej, białej, wręcz szarej, kiełbasie". Sama Magda Gessler planuje te święta przeżyć skromnie. Niestety, nie spotka się z ukochanym Waldemarem, który pracuje za granicą.
- W te święta możemy zachować spokój ducha zasiadając do stołu ze świadomością tego, co się dzieje. Jednak pomijajmy w naszych rozmowach temat wirusa, lęku który ze sobą niesie. I tak jesteśmy na maksa bodźcowani codziennie tymi informacjami przez media. I tak w środku mamy ogromne poczucie destabilizacji, strachu, zagrożenia finansowego (...) Te święta niech dla nas będą symboliczne, niech stół się nie ugina od potraw. Miejmy jedną babkę, jednego mazurka, białą kiełbasę, żurek. Dobry chleb, dobre masło, dobrą ćwikłę. I praktycznie już mamy święta. Nie szalejmy. Podzielmy się jajkiem, przedłużmy śniadanie wielkanocne do obiadu (...) Jeśli ktoś jest sam, niech wejdzie na Skype'a i połączy się z bliską osobą. Jeśli nie ma takiej możliwości: niech zadzwoni i przeprowadzi absolutnie szczerą i fantastyczną rozmowę. Pamiętajmy jednak, że nastrój ma być wesoły, bo tylko pozytywną energią możemy przepędzić te koszmary i czarne myśli. Odczarujmy rzeczywistość! - poleca restauratorka w rozmowie z "Faktem".