Jako 2-latek zatruł się burgerem z Lidla. Sparaliżowany zmarł po 8 latach
Nolan Moittie nie żyje. 10-latek, który w 2011 roku został sparaliżowany po zjedzeniu burgera z Lidla zmarł na oddziale intensywnej terapii.
Nolan Moittie zachorował wraz z 14 innymi dziećmi po zjedzeniu hamburgerów wołowych zakażonych bakteriami E. coli. Chłopiec został sparaliżowany i upośledzony. Nie mógł nawet jeść ani mówić. Pozostałe dzieci zabrane do szpitali w Lille i Douai miały objawy infekcji jelit i nerek.
Mrożone mięso pochodziło z firmy SEB z siedzibą w Saint-Dizier w północnej Francji. Burgery zostały sprzedane przez Lidl. W 2017 roku, były szef SEB Guy Lamorlette, został skazany na dwa lata więzienia za nieprzeprowadzanie kontroli mięsa.
Po ośmiu latach cierpienia Nolan zmarł w sobotę w szpitalu. 10-latek został przyjęty na oddział intensywnej terapii. Lekarzom nie udało się uratować jego życia.
Ten-year-old French boy, poisoned in 2011 by E. coli-infected beef, dies in intensive carehttps://t.co/Xvc6W28DpD
— BBC News (World) (@BBCWorld) September 16, 2019