Przejdź do treści
8:08 Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej zlikwidowali kolejne 23 nielegalne salony gier hazardowych na terenie Mazowsza. Zatrzymano 25 osób - obywateli Polski, Mołdawii, Ukrainy, Azerbejdżanu oraz Białorusi
7:55 Ponad połowa badanych - 57,3 proc. - przyznaje, że nie ufa premierowi Donaldowi Tuskowi - podało w piątek Radio Zet powołując się na sondaż IBRiS. Potężny elektorat negatywny, aż 87 proc., odnotowano wśród wyborców obecnej opozycji
Wydarzenie W piątek (4.07) w godz. 11.00-19.00, w Piotrkowie Trybunalskim przed galerią przy ul. Słowackiego zbierane będą podpisy w sprawie referendum. O g. 11.00 konferencja prasowa grupy referendalnej z ministrem Mariuszem Błaszczakiem i Januszem Kowalskim
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Piotrkowie Trybunalskim Zaprasza 6.07 (niedziela) o godz. 19.00 na Rynek Trybunalski na plenerowe spotkanie z europosłem Dominikiem Tarczynskim! 
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Gołąbki z jeleniem i czosnkiem niedźwiedzim w sosie z czerwonego wina i miodu [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

W tym odcinku „Smaków Lasu” odwiedziliśmy Nadleśnictwo Strzelce. Charakteryzujące się ogromną ilością dębów szypułkowych oraz lip, które są ostoją dla wielu gatunków ptaków. Tym razem przygotujemy dla państwa gołąbki z jeleniem, kaszą pęczak, podgrzybkami, polane sosem z czerwonego wina i miodu. Zapraszamy do obejrzenia!

Nadleśnictwo Strzelce jest najbardziej na wschód wysuniętym nadleśnictwem w Polsce. Znajduje się na granicy z Ukrainą. Ziemia jest w tym rejonie bardzo żyzna. W lasach w 90% przeważają gatunki drzew liściastych, a gatunkiem głównym, który tworzy drzewostany, jest dąb szypułkowy. 

W Nadleśnictwie znajduje się baza nasienna dębu szypułkowego oraz innych gatunków lasotwórczych takich jak drzewostany nasienne brzozowe, sosnowe, olchowe, jesion, klon, a nawet czereśnia ptasia. Zajmuje ona powierzchnię około 80 ha. Rocznie wytwarza się tutaj pół miliona sadzonek drzew w warunkach kontrolowanych oraz poł miliona w szkółce otwartej, dzięki którym możliwa jest ciągła odnowa lasu. 

Usunięto obraz.

W Nadleśnictwie Strzelce znajduje się szkółka kontenerowa, posługująca się jedną z najnowszych technologii do produkcji sadzonek. Cały proces wyhodowania gotowej sadzonki trwa od około pół roku do roku. W pełni zautomatyzowanej hali produkcyjnej wysiewa się nasiona, które wyrastają w warunkach kontrolowanych. Po okresie wyrastania przenoszone są na pole produkcyjne, aby mogły się zahartować i przystosować do warunków panujących na zewnątrz. 

W tunelu produkcyjnym, w warunkach kontrolowanych hodowane są sadzonki. Mają tutaj optymalne warunki, możemy im zapewnić odpowiednią wilgotność, odpowiednią temperaturę, naświetlenie, a w czasie, kiedy jest wiosna i jeszcze trafiają się przymrozki, możemy również podgrzewać temperaturę, żeby utrzymać optymalne warunki wzrostu” – mówił Jarosław Kaczyński, Leśniczy i szkółkarz.

Usunięto obraz.

Gołąbki z jeleniem i czosnkiem niedźwiedzim podane w sosie z czerwonego wina i miodu

SKŁADNIKI:

  • 1 mała kapusta włoska
  • 400 g gulaszu z jelenia ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 50 g słoniny z dzika
  • 100 g kaszy pęczak
  • 20 g suszonych podgrzybków ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 100 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka listków czosnku niedźwiedziego
  • 300 ml czerwonego wina
  • 50 g miodu
  • Jeżyny
  • Sól
  • Pieprz

SPODÓB PRZYGOTOWANIA:

Liście młodej kapusty parzymy we wrzącej wodzie. Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Suszone podgrzybki namaczamy w ciepłej wodzie. 

Mięso:

Słoninę z dzika kroimy w grubą kostkę, a następnie mielimy razem z mięsem z jelenia. Siekamy drobno cebulę oraz czosnek i dodajemy do zmielonego mięsa wraz z ugotowaną wcześniej kaszą pęczak. Do smaku dodajemy soli oraz pieprzu, a także posiekanego podgrzybka i świeże liście czosnku niedźwiedziego. Wyrabiamy mięso. 

Sos z czerwonego wina i miodu lipowego:

Ząbek czosnku oraz masło wrzucamy do rondelka, dodajemy gałązki czosnku niedźwiedziego i dusimy. Dodajemy czerwone wino i czekamy aż zredukuje się o połowę, następnie dodajemy miód. Do sosu na koniec dodajemy owoce jeżyn. 

Mięso formujemy w podłużne kotlety i ciasno zawijamy w liście kapusty.  Na spód garnka układamy liście kapusty, a następnie wkładamy gołąbki. Zalewamy wodą i gotujemy od 45 do 60 min, aby mięso było idealnie miękkie. Ugotowane gołąbki wykładamy na talerz i polewamy sosem z czerwonego wina, jeżyn i miodu. Smacznego!

Telewizja Republika
Źródło: Telewizja Republika

Wiadomości

TVP zatrudniło siostrę Roberta Lewandowskiego

Coraz więcej młodych Niemców się temu sprzeciwia!

Lily Allen szokuje: "Kilka aborcji? Nie liczyłam!" Skandaliczne wyznanie gwiazdy

Tusk ciąży KO. Większość Polaków mu nie ufa

Papież Leon XIV wraca do tradycji złamanej przez poprzednika. Chodzi o wakacje

Były gwiazdor Barcelony zostaje działaczem w Hajduku Split

Niespotykana decyzja na Wimbledonie. Półtora wieku tradycji

Mark Rutte zdewastował Siergieja Ławrowa

Po burzliwej debacie parlament uchwalił zaostrzone prawo azylowe

Trump przewiduje tyle broni dla Ukrainy. USA będą słać listy

Duda: niestety moje słowa okazały się prorocze. Mówiłem to Merkel

Kongres przyjął "wielki piękny projekt ustawy" Trumpa

Komendant główny PSP: trwa dogaszanie ognia w Ząbkach

Dwustu policjantów w Ząbkach. Mają dwa zadania

Gaszenie pożaru w Ząbkach utrudnia wiatr

Najnowsze

TVP zatrudniło siostrę Roberta Lewandowskiego

Papież Leon XIV wraca do tradycji złamanej przez poprzednika. Chodzi o wakacje

Były gwiazdor Barcelony zostaje działaczem w Hajduku Split

Niespotykana decyzja na Wimbledonie. Półtora wieku tradycji

Mark Rutte zdewastował Siergieja Ławrowa

Coraz więcej młodych Niemców się temu sprzeciwia!

Lily Allen szokuje: "Kilka aborcji? Nie liczyłam!" Skandaliczne wyznanie gwiazdy

Tusk ciąży KO. Większość Polaków mu nie ufa