GIS ostrzega. Bio Cukier Kokosowy z powodu stwierdzenia w nim glutenu wycofany!
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży produktu Bio Cukier Kokosowy z powodu stwierdzenia w nim glutenu. Ostrzega, że spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.
Powodem wycofania produktu ze sprzedaży było stwierdzenie niezadeklarowanej substancji alergennej – glutenu powyżej 80 mg/kg w próbce surowca. Producent, firma Intenson Europe, po otrzymaniu informacji o niezgodności surowca rozpoczął procedurę wycofania produktu. Nadzór nad procesem objęła Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Ze sprzedaży wycofano pięć partii produktu: o wadze 350 g - nr partii L191113, L191216 i o wadze 200 g – nr partii L191115, L191127 i L191216 z datą minimalnej trwałości do 10 marca 2022 r.
GIS zaleca, aby osoby z alergią lub nietolerancją na gluten nie spożywały wymienionych partii produktu.