W związku z końcem kadencji sędziego Trybunału Konstytucyjnego Mirosław Granata, odbyła się duża impreza pożegnalna. Uczestnicy spotkania spędzili czas w popularnej warszawskiej restauracji "Pod Gigantami". "Służbowa kolacja", na której podano m.in. zupę z jarmużu, filet z jesiotra, czy kotlet z jagnięciny kosztowała ponad 9 tysięcy złotych.
Kilka dni temu dobiegł koniec 9-letniej kadencji sędziego TK Mirosława Granata. Zastąpi go prof. Zbigniew Jędrzejewski, który złożył już ślubowanie. Prezes TK prof. Andrzej Rzepliński postanowił wydać z tej okazji pożegnalną kolację. Jak poinformowała Grażyna Leśniak z Biura TK, "była to kolacja służbowa, sfinansowana ze środków bieżących". Spotkanie trwało dwie i pół godziny. O całej sprawie dowiedziały się "Wiadomości" TVP.
W kolacji wzięli udział m.in. wiceprezes Trybunału Konstytucyjnego Stanisław Biernat, były prezes IPN Leon Kieres, prezes NBP Marek Belka, czy przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej Wojciech Hermeliński.
Biesiada na koszt podatnika. https://t.co/AM4Eh1GE3j#Rzepliński#TKpic.twitter.com/IWj4SlykWU
— Waldemar Kowal (@waldekk08) 29 kwietnia 2016
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Prezydent Duda przyjął ślubowanie od prof. Jędrzejewskiego. "TK składa się znowu z 15 sędziów"
Jubileusz TK jednak się odbędzie? Prezydent Gdańska zaprasza sędziów do siebie
Projekt PiS o Trybunale Konstytucyjnym w Sejmie. Szef klubu PiS: To propozycja kompromisu