17 czerwca 1992 roku nastąpiło historyczne otwarcie pierwszej restauracji McDonald’s w Polsce. Na otwarciu były tłumy, znane twarze i garstka pracowników wybrana z wielu chętnych.
Pierwsza restauracja fast food spod legendarnego szyldu McDonald's powstała w nieistniejącym już budynku Sezamu na rogu Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej w Warszawie.
Wstęgę przecinał Jacek Kuroń, ówczesny minister pracy i polityki społecznej. Obecna była także Agnieszka Osiecka czy trener tysiąclecia – Kazimierz Górski.
- W ciągu dnia z usług znajdującego się przy rogu Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej lokalu może skorzystać 10 tys. klientów. Każdy z nich poczeka najwyżej trzy minuty (dwie minuty w kolejce, minutę przy jednej z 18 kas) - pisała wtedy "Gazeta Stołeczna".
Natomiast Polacy ustanowili rekord świata w liczbie transakcji w dniu otwarcia. 45 tysięcy warszawiaków dokonało aż 13304 zamówień.
Warszawiacy ruszyli głównie po Big Maca. 29 lat temu ta kultowa kanapka sieci McDonald’s kosztowała 25 tys. zł, za małe frytki trzeba było zapłacić 7 tys. zł, a za shake’a truskawkowego czy czekoladowego - 12 tys. zł - otwarcie lokalu nastąpiło trzy lata przed denominacją, która ścięła z cen cztery zera. Obecnie za Big Maca trzeba zapłacić 13,90 zł, małe frytki kosztują 7,60 zł, a shake - 5,90 zł.
Fot. Canva
Najnowsze
Gwiazda NBA LeBron James zawiesza konta w mediach społecznościowych
Ponad 800 osób może zostać zwolnionych w Raciborzu. Rafako dziś podjęło decyzję!
Mocne. Gembicka zgłasza wniosek o przebadanie Kołodziejczaka na obecność substancji psychoaktywnych
Szef SEC zrezygnował, rynek kryptowalut wystrzelił w górę!