17 czerwca 1992 roku nastąpiło historyczne otwarcie pierwszej restauracji McDonald’s w Polsce. Na otwarciu były tłumy, znane twarze i garstka pracowników wybrana z wielu chętnych.
Pierwsza restauracja fast food spod legendarnego szyldu McDonald's powstała w nieistniejącym już budynku Sezamu na rogu Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej w Warszawie.
Wstęgę przecinał Jacek Kuroń, ówczesny minister pracy i polityki społecznej. Obecna była także Agnieszka Osiecka czy trener tysiąclecia – Kazimierz Górski.
- W ciągu dnia z usług znajdującego się przy rogu Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej lokalu może skorzystać 10 tys. klientów. Każdy z nich poczeka najwyżej trzy minuty (dwie minuty w kolejce, minutę przy jednej z 18 kas) - pisała wtedy "Gazeta Stołeczna".
Natomiast Polacy ustanowili rekord świata w liczbie transakcji w dniu otwarcia. 45 tysięcy warszawiaków dokonało aż 13304 zamówień.
Warszawiacy ruszyli głównie po Big Maca. 29 lat temu ta kultowa kanapka sieci McDonald’s kosztowała 25 tys. zł, za małe frytki trzeba było zapłacić 7 tys. zł, a za shake’a truskawkowego czy czekoladowego - 12 tys. zł - otwarcie lokalu nastąpiło trzy lata przed denominacją, która ścięła z cen cztery zera. Obecnie za Big Maca trzeba zapłacić 13,90 zł, małe frytki kosztują 7,60 zł, a shake - 5,90 zł.
Fot. Canva
Polecamy Nasze programy
Wiadomości
Najnowsze
Napisał do nas funkcjonariusz policji: "sytuacja w naszej służbie staje się coraz bardziej dramatyczna"
Hospicjum Sióstr Felicjanek: Miejsce, gdzie nadzieja spotyka się z opieką | Republika Wstajemy
Polska 2 listopada – co wydarzyło się tego dnia
Onet rozpływa się nad sukcesem Orlenu, ale nie wspomina kto jest tego sukcesu ojcem. O Obajtku tylko źle, albo wcale?