Bakterie salmonelli w rukoli. GIS już działa
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży rukoli i produktów z rukolą. Powodem jest wykrycie obecności bakterii Salmonella. Produkty były sprzedawane m.in w Biedronce, Lidlu i Selgrosie. Rukola ta była też dodawana do potraw w sieci restauracji McDonald’s.
Wycofanie dotyczy następujących produktów: „Rukola 100 g” o następujących numerach serii: 01.09.2020; 02.09.2020; 03.09.2020; 04.09.2020; 05.09.2020; 06.09.2020 .
Wycofany został również „Mix z rukolą duopack 2x50g” o numerach serii: 31.08.2020, 03.09.2020, 04.09.2020, 05.09.2020, 06.09.2020, 07.09.2020, a także „Mix z rukolą 140g” o numerze : 31.08.2020, 02.09.2020, 03.09.2020, 04.09.2020, 05.09.2020, 06.09.2020, 07.09.2020
Kolejne wycofane produkty to „Mix z burakiem 570g” z numerem serii: 01.09.2020, 03.09.2020, 04.09.2020, 05.09.2020. Wycofana została też „Rukola 500 g” o numerze serii: 30.08.2020, „Toscana 500 g” : 31.08.2020, 03.09.2020, „Toscana 170 g” 31.08.2020, 03.09.2020, 04.09.2020 oraz „Rukola 500 g” (niemyta) o numerze serii: 3502.
Konsumenci nie powinni spożywać produktów z partii objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Odbiorcami wycofywanych produktów były m.in. podmioty: Jeronimo Martins Polska S.A., Lidl Sp. z o.o. sp.k., McDonald’s, SCA PR Polska Sp. z o.o., Transgourmet Polska Sp. z o.o.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą obecnie postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.