Zjedzenie wyrobów cukierniczych z jednej z radomskich piekarni poskutkowało zatruciem pokarmowym u 70 osób. Aż 14 znalazło się w szpitalu. Produkty zostały wycofane ze sprzedaży, wstrzymano produkcję i zarządzono dezynfekcję w sklepach.
Jad doniosło RMF24 rzeczniczka Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu powiedziała, że w wyniku zatrucia w szpitalach znalazło się 14 osób- 8 dorosłych oraz 6 dzieci. Pierwsze objawy masowego zatrucia pojawiły się już w zeszłym tygodniu.
Rmf24 podało informację, że wg radomskiego sanepidu, na zatrucie mogło być narażonych ponad 90 osób.
Nie ustalono jeszcze co było przyczyną zatrucia. Pracownicy sanepidu pobrali próbki z zakładu produkcyjnego oraz ze sklepów, które sprzedawały wyroby. Przebadano także pracowników, którzy produkowali i sprzedawali towar.
Do czasu uzyskania wyników badań, działalność firmy produkującej wyroby cukiernicze została wstrzymana. Dziś, ma zostać przeprowadzona kontrola pomieszczeń firmy, która ustali czy zabiegi dezynfekcyjne zostały przeprowadzone pomyślnie.