Zjedzenie wyrobów cukierniczych z jednej z radomskich piekarni poskutkowało zatruciem pokarmowym u 70 osób. Aż 14 znalazło się w szpitalu. Produkty zostały wycofane ze sprzedaży, wstrzymano produkcję i zarządzono dezynfekcję w sklepach.
Jad doniosło RMF24 rzeczniczka Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu powiedziała, że w wyniku zatrucia w szpitalach znalazło się 14 osób- 8 dorosłych oraz 6 dzieci. Pierwsze objawy masowego zatrucia pojawiły się już w zeszłym tygodniu.
Rmf24 podało informację, że wg radomskiego sanepidu, na zatrucie mogło być narażonych ponad 90 osób.
Nie ustalono jeszcze co było przyczyną zatrucia. Pracownicy sanepidu pobrali próbki z zakładu produkcyjnego oraz ze sklepów, które sprzedawały wyroby. Przebadano także pracowników, którzy produkowali i sprzedawali towar.
Do czasu uzyskania wyników badań, działalność firmy produkującej wyroby cukiernicze została wstrzymana. Dziś, ma zostać przeprowadzona kontrola pomieszczeń firmy, która ustali czy zabiegi dezynfekcyjne zostały przeprowadzone pomyślnie.
Najnowsze
Republika zdominowała konkurencję w Święto Niepodległości - rekordowa oglądalność i wyświetlenia w Internecie