„Mąka i woda” – pyszny chleb (i nie tylko) może upiec każdy! Przewodnik dla piekarzy
„Mąka i woda” – od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa. Sabina Francuz pokazuje jak krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki.
Jak mówi autorka, „opracowując przepisy do książki, kierowałam się słowami przyjaciół i klientów Głodnych Kawałków. Ich reakcje zawsze były najlepszym papierkiem lakmusowym każdego mojego pomysłu. Uprościłam sposoby wykonania, składniki i gramatury, tak aby bez problemu przeprowadzić początkujących piekarzy przez ścieżkę pierwszych doświadczeń. Wszystkie przepisy zostały wykonane, a wypieki skonsumowane i surowo ocenione, abym z czystym sumieniem mogła oddać książkę w Twoje ręce. Daj się poprowadzić - czytaj uważnie polecenia i stosuj się do nich, a berło władcy glutenowego królestwa i rozkosze podniebienia niebawem będą Twoje. Kolejny ruch należy do Ciebie".
W książce znajdują się przepisy m.in. na:
superprosty chleb z ziemniakami
bourekas
placek śniadaniowy z czarnuszką
wytrawną chałkę orkiszową z ziołami
cebularze orkiszowe
chaczapuri adżarskie
brioszki
precle jerozolimskie
bajgle
grecką pitę
focaccię z solanką.
Chleb niejedno ma imię. Na całym świecie je się wypieki z lokalnych zbóż i choć w każdym rejonie wyglądają one nieco inaczej, łączą je niezwykły zapach i to, że stanowią podstawę wielu jadłospisów.
Ta książka udowadnia, że pyszny chleb może upiec każdy!
Polecamy Sejm. Wybór Marszałka
Wiadomości
Europoseł Jacek Ozdoba domaga się ujawnienia danych lekarza, który miał opiniować stan zdrowia Zbigniewa Ziobry
Rząd Tuska nie ma na leczenie onkologiczne Polaków. Znalazły się miliony na pomoc wojskową dla Ukrainy
Najnowsze
Czarnek ostro o rządzie Tuska: "To jest zdrada"
Marianna Schreiber i Piotr Korczarowski rozstali się. „Nasze światy nie schodzą się w jeden”
Europoseł Jacek Ozdoba domaga się ujawnienia danych lekarza, który miał opiniować stan zdrowia Zbigniewa Ziobry