Polacy mają coraz większą świadomość ekologiczną i zwracają uwagę na jakość oraz skład kupowanych produktów. Realizowany przez Lasy Państwowe projekt „Dobre z Lasu”, pokazuje, że nie ma nic bardziej zdrowego niż posiłek pochodzący wprost z natury, bez ulepszaczy i dodatków. W kolejnym odcinku „Dania z dziczyzny” zapraszamy na wspólne gotowanie, niezwykle rozgrzewającego i zdrowego Rosołu z dzikiej kaczki. Polecamy!
Przepis na rosół z dzikiej kaczki w kazanie:
Składniki:
- Tusza kaczki
- Pieprz ziarnisty
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Cebula
- Czosnek
- Włoszczyzna
Sposób przygotowania:
Kaczkę dzielimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak, aby mięso było przykryte. Dodajemy cebulę, włoszczyznę oraz główkę czosnku w całości, a także przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy. Całość dusimy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu od 2 do nawet 4 godzin.
Podajemy z marchewką, kawałkami kaczki i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!