Donald Trump na historycznym bankiecie. Co też jedli?

Prezydent USA Donald Trump został uroczyście przyjęty przez króla Karola III i królową Camillę podczas bankietu na Zamku Windsor. W swoim przemówieniu Trump podkreślił wyjątkową więź między USA a Wielką Brytanią, porównując oba kraje do „dwóch nut w jednym akordzie”.
Prezydent Stanów Zjednoczonych Donald Trump wraz z pierwszą damą Melanią Trump zostali przyjęci przez króla Karola III i królową Camillę na Zamku Windsor w ramach drugiej wizyty państwowej Trumpa w Wielkiej Brytanii. Środowe wydarzenie, określone przez brytyjskie władze jako najbardziej okazałe w najnowszej historii, rozpoczęło się od ceremonii powitania z udziałem gwardii honorowej, salw armatnich, przejazdu karetą oraz pokazem lotniczym.
Bankiet w sali św. Jerzego, w którym uczestniczyło 160 gości, został przygotowany z dbałością o szczegóły, z udziałem 20 mistrzów kulinarnych. Menu obejmowało panna cottę z rukwi wodnej z Hampshire, balotynę z kurczaka z Norfolk z sosem tymiankowym oraz lody waniliowe z sorbetem malinowym i śliwkami Victoria.
Premier Keir Starmer, jako pescowegetarianin, otrzymał filet z soli z sosem ziołowym. Wśród napojów znalazły się rzadkie wina i szampan Pol Roger 1998, ulubiony trunek Winstona Churchilla.
W swoim przemówieniu Trump podkreślił, że relacja między USA a Wielką Brytanią jest „niewymienna i niezachwiana”, porównując ją do „dwóch nut w akordzie lub dwóch wersów tego samego poematu”. Pochwalił króla Karola III za jego wiedzę o gościach oraz księcia Williama, określając go jako „wybitnego”, a księżną Kate jako „promienną i piękną”. Król Karol III w swoim wystąpieniu zwrócił uwagę na trwałą więź między krajami, wspominając wspólne działania w czasie wojen oraz nadchodzącą 250. rocznicę Deklaracji Niepodległości USA.
Wizyta obejmowała także złożenie wieńca na grobie królowej Elżbiety II w Kaplicy św. Jerzego oraz zwiedzanie wystawy z Kolekcji Królewskiej. Wydarzenie miało na celu umocnienie „specjalnej relacji” między USA a Wielką Brytanią, z naciskiem na współpracę handlową i wsparcie dla Ukrainy.
__________________________________________________________
Pescowegetarianin (lub pescatarianin) to osoba, która stosuje dietę wegetariańską, ale włącza do niej ryby i owoce morza. Oznacza to, że pescowegetarianin nie je mięsa zwierząt lądowych (np. wołowiny, wieprzowiny, drobiu), ale spożywa ryby, skorupiaki czy mięczaki, a także produkty roślinne, takie jak warzywa, owoce, zboża, orzechy i nasiona. Często dieta ta jest wybierana ze względów zdrowotnych, etycznych lub ekologicznych, łącząc korzyści wegetarianizmu z włączeniem białka i składników odżywczych pochodzących z ryb.
Źródło: Republika
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube
Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB
Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X
Polecamy Poranek Radia
Wiadomości
Najnowsze

Nie tylko Mercosur - Komisja Europejska szykuje kolejny cios w nasze rolnictwo

Płażyński: Mamy prawo pytać. Musimy wymagać od rządu podejmowania dobrych decyzji

Taniec z Gwiazdami: widzowie wybrali inaczej niż jury. Wyniki głosowania zaskoczyły
