Przejdź do treści
09:17 Beskidy: Wiosenne temperatury w górach. Warunki na szlakach są trudne
09:00 Pomorskie: KAS zatrzymała podejrzanych o wyłudzenie ponad 11 mln zł w obrocie paliwami
08:37 Australia: Sprawca ataku w Sydney z 59 zarzutami, w tym 15 morderstw i dokonania aktu terroru
07:35 Świat: Ropa mocno zyskuje po działaniach USA ws. tankowców zmierzających do i z Wenezueli
07:00 Warszawa: Udaremniony przemyt 24 kg marihuany na lotnisku Chopina
06:55 Prezydent Nawrocki: nasza narodowa pamięć jest po stronie ofiar
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Poznań zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim, 20 grudnia, godz. 17:00, Andersia Hotel pl. Władysława Andersa 3, Poznań
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Kalisz zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim. 21 grudnia, godz. 17:00, Sala konferencyjna przy hotelu Hampton by Hilton, ul. Chopina 9, Kalisz
NBP Nowa publikacja NBP: „Polski złoty i niezależność Narodowego Banku Polskiego jako fundamenty rozwoju gospodarczego" – książka prof. Adama Glapińskiego, Prezesa NBP. Wersja elektroniczna dostępna bezpłatnie na nbp.pl
NBP Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: Przyjęcie euro katastrofalnie spowolni rozwój gospodarczy Polski

Lubelszczyzna – region tradycji i kultury

Źródło: canva.com

Lubelszczyzna to region położony we wschodniej Polsce. Znany z malowniczych krajobrazów, które obejmują wzgórza Roztocza oraz doliny Wieprza, Bugu oraz Wisły. Region ten charakteryzuje się bogatą historią, długoletnią tradycją, różnorodnością kulturową oraz wyjątkową kuchnią! Rolę strażniczek lokalnych specjałów i obyczajów pełnią tu aktywnie działające Koła Gospodyń Wiejskich. W „Tradycyjnych Smakach Lubelszczyzny” mieliśmy okazję wyruszyć w niezwykłą kulinarną podróż po regionie, poznając dania typowe dla tej części Polski. Zapraszamy do obejrzenia!

Lubelszczyzna to region wyróżniający się na tle innych obszarów Polski, zarówno pod względem fizjograficznym, jak i kulturowym. Znany jest z pięknych krajobrazów, malowniczych wsi oraz głębokiego przywiązania do tradycji. Istotną rolę w pielęgnowaniu lokalnych zwyczajów, promowaniu regionalnej kuchni, a także rzemiosła pełnią tu licznie działające Koła Gospodyń Wiejskich. 

Tradycja kulinarna

Lubelszczyzna słynie z bogatej tradycji kulinarnej, a KGW prężnie biorą udział w jej promocji. Kuchnia opiera się tu na prostych potrawach, przygotowywanych z lokalnych produktów, które od pokoleń pojawiają się na stołach lokalnych mieszkańców. 

Pierogi – symbol polskiej tradycji

Swoją podróż po Lubelszczyźnie rozpoczęliśmy od wsi Rososz. Od 2020 roku działa tu Koło Gospodyń Wiejskich „Siew”, które mimo krótkiego stażu ma już na swoim koncie wiele ciekawych inicjatyw. Gospodynie przygotowały dla nas pierogi w trzech odsłonach (z kapustą i grzybami, soczewicą oraz jagodami) i choć danie to znane jest w całej Polsce, to na Lubelszczyźnie ma swój unikalny przepis, który wyróżnia region. Na liście produktów tradycyjnych województwa lubelskiego, znalazły się „Karczmiskie pierogi z bobru”, za którego recepturę odpowiadają panie z KGW Karczmiska " Babski Młyn".

Źródło: Telewizja Republika

Parzybroda – przysmak Lubelszczyzny

Kolejnym tradycyjnym daniem w tej części Polski jest parzybroda, czyli jednogarnkowe danie, którego bazę stanowi biała kapusta. Przepis na ten Lubelski przysmak zdradziły nam gospodynie z KGW we Wrzosówce, za który w ubiegłym roku zdobyły pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym pn. „Bitwa Regionów”.

Kaczka po zamojsku - połączenie żydowskich i polskich tradycji 

Kaczka po zamojsku to danie wywodzące się z kuchni szlacheckiej, która również odcisnęła swoje piętno na kulinarnym dziedzictwie Lubelszczyzny. Kaczka nadziewana jest farszem i podawana z aromatycznym sosem śliwkowym. To danie często serwowane podczas uroczystości oraz świąt. Za wyjątkowy przepis na kaczkę po zamojsku, KGW „Zarzeczanki” otrzymało drugie miejsce na powiat Puławski w konkursie kulinarnym „Kobieta Przedsiębiorcza EKO”.

Źródło: Telewizja Republika

Jabłka – owoce regionu

Tereny Lubelszczyzny słyną także z długoletnich tradycji sadowniczych, szczególne znaczenie odgrywa tu przetwórstwo jabłek. Jedną z tradycyjnych potraw woj. Lubelskiego, bazującą na tych owocach jest barszcz z niedojrzałych jabłek

Dziczyzna – mięso polskich lasów

Lubelszczyzna to także rozległe tereny leśne, a więc i wytrwane dania z dziczyzny. Jednym z nich jest kociołek myśliwski z sarniną. Dziczyzna często, jako regionalny przysmak promowana jest także na lokalnych festynach i jarmarkach. 

Sztuka ludowa 

Lubelszczyzna to także region pełen tradycji i obyczajów. Bardzo popularne są tu rękodzieła, w postaci haftowanych obrusów, koronkowych serwet czy tradycyjnych strojów ludowych. Dzięki działalności Kół Gospodyń Wiejskich sztuka ludowa przekazywana jest kolejnym pokoleniom. KGW reprezentują także lokalną kulturę na licznych festiwalach i imprezach zarówno tych organizowanych w kraju, jak i za granicą. Doskonałą okazją do promowania regionu są również coroczne dożynki oraz jarmarki świąteczne. 

Źródło: Telewizja Republika

Zespoły ludowe 

Koła Gospodyń Wiejskich pielęgnują również lokalną kulturę poprzez zakładanie zespołów ludowych. Regionalne pieśni, tańce i obrzędy, stanowią bardzo ważny element tożsamości społeczeństwa. Zespoły te przypominają także, jak ważne jest pielęgnowanie tradycji i przekazywanie jej kolejnym pokoleniom. 

Źródło: Telewizja Republika

Tkactwo

Tkactwo jest jedną z najstarszych form rzemiosła, która także odgrywa kluczową rolę w zachowaniu pięknej tradycji Lubelszczyzny. Gospodynie KGW w Głębokiem, tkactwo mają we krwi. Za pomocą różnych technik od pokoleń tworzą tkane obrazy, w tym także te z pachnących kwiatów oraz ziół. 

Źródło: Telewizja Republika

Lubelszczyzna to region o niezwykle bogatej tradycji, w którym wyśmienita kuchnia wiejska łączy się z obyczajami.Region ten jest doskonałym przykładem, jak w obecnym, szybko rozwijającym świecie ważne jest pielęgnowanie tradycji i przekazywanie ich z pokolenia na pokolenie. 

Więcej o Lubelszczyźnie, jej walorach i cudownych potrawach w programie „Tradycyjne Smaki Lubelszczyzny”. Zapraszamy do zapoznania się z całą serią odcinków, która jest dostępna TUTAJ

Wiadomości

Brigitte Macron reaguje po aferze. Przeprasza, ale nie żałuje.

„Tusk zawsze miał politykę konfrontacyjną”. Krystian ostro o rządach koalicji 13 grudnia w Republice

Tak będzie wyglądało ostatnie pożegnanie Magdy Umer. Pogrzeb zaplanowano w kilku punktach Warszawy.

Musk zapowiada koniec pieniędzy i koniec pracy. Tylko relaks

Najpierw zdjęcie ze szpitala, potem oświadczenie posła. Łukasz Schreiber reaguje.

Prezydent Karol Nawrocki oddał hołd ofiarom Grudnia 1970 w Gdyni

Co z czasów bycia członkiem ORMO najlepiej zapamiętał Jacek Dobrzyński?

Prezydent RP Karol Nawrocki: nasza narodowa pamięć jest po stronie ofiar

Naga lekarka znaleziona martwa w zamrażarce sklepu

Trump rozszerza zakaz wjazdu do USA. Oto lista...

Były prezydent Ukrainy prawomocnie skazany na 15 lat więzienia

Chiński lotniskowiec przepłynął Cieśninę Tajwańską

Hiszpania: przemoc seksualna może wpłynąć na wcześniejsze wybory

Szokujący sondaż: co Niemcy myślą o imigracji...

Wenezuela odcięta. Reżim Maduro uznany za organizację terrorystyczną

Najnowsze

Brigitte Macron reaguje po aferze. Przeprasza, ale nie żałuje.

Najpierw zdjęcie ze szpitala, potem oświadczenie posła. Łukasz Schreiber reaguje.

Prezydent Karol Nawrocki oddał hołd ofiarom Grudnia 1970 w Gdyni

Prezydent Karol Nawrocki oddał hołd ofiarom Grudnia 1970 w Gdyni

Co z czasów bycia członkiem ORMO najlepiej zapamiętał Jacek Dobrzyński?

Prezydent RP Karol Nawrocki: nasza narodowa pamięć jest po stronie ofiar

Mariusz Krystian

„Tusk zawsze miał politykę konfrontacyjną”. Krystian ostro o rządach koalicji 13 grudnia w Republice

Tak będzie wyglądało ostatnie pożegnanie Magdy Umer. Pogrzeb zaplanowano w kilku punktach Warszawy.

Elon Musk

Musk zapowiada koniec pieniędzy i koniec pracy. Tylko relaks