Lubelszczyzna to region położony we wschodniej Polsce. Znany z malowniczych krajobrazów, które obejmują wzgórza Roztocza oraz doliny Wieprza, Bugu oraz Wisły. Region ten charakteryzuje się bogatą historią, długoletnią tradycją, różnorodnością kulturową oraz wyjątkową kuchnią! Rolę strażniczek lokalnych specjałów i obyczajów pełnią tu aktywnie działające Koła Gospodyń Wiejskich. W „Tradycyjnych Smakach Lubelszczyzny” mieliśmy okazję wyruszyć w niezwykłą kulinarną podróż po regionie, poznając dania typowe dla tej części Polski. Zapraszamy do obejrzenia!
Lubelszczyzna to region wyróżniający się na tle innych obszarów Polski, zarówno pod względem fizjograficznym, jak i kulturowym. Znany jest z pięknych krajobrazów, malowniczych wsi oraz głębokiego przywiązania do tradycji. Istotną rolę w pielęgnowaniu lokalnych zwyczajów, promowaniu regionalnej kuchni, a także rzemiosła pełnią tu licznie działające Koła Gospodyń Wiejskich.
Tradycja kulinarna
Lubelszczyzna słynie z bogatej tradycji kulinarnej, a KGW prężnie biorą udział w jej promocji. Kuchnia opiera się tu na prostych potrawach, przygotowywanych z lokalnych produktów, które od pokoleń pojawiają się na stołach lokalnych mieszkańców.
Pierogi – symbol polskiej tradycji
Swoją podróż po Lubelszczyźnie rozpoczęliśmy od wsi Rososz. Od 2020 roku działa tu Koło Gospodyń Wiejskich „Siew”, które mimo krótkiego stażu ma już na swoim koncie wiele ciekawych inicjatyw. Gospodynie przygotowały dla nas pierogi w trzech odsłonach (z kapustą i grzybami, soczewicą oraz jagodami) i choć danie to znane jest w całej Polsce, to na Lubelszczyźnie ma swój unikalny przepis, który wyróżnia region. Na liście produktów tradycyjnych województwa lubelskiego, znalazły się „Karczmiskie pierogi z bobru”, za którego recepturę odpowiadają panie z KGW Karczmiska " Babski Młyn".
Parzybroda – przysmak Lubelszczyzny
Kolejnym tradycyjnym daniem w tej części Polski jest parzybroda, czyli jednogarnkowe danie, którego bazę stanowi biała kapusta. Przepis na ten Lubelski przysmak zdradziły nam gospodynie z KGW we Wrzosówce, za który w ubiegłym roku zdobyły pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym pn. „Bitwa Regionów”.
Kaczka po zamojsku - połączenie żydowskich i polskich tradycji
Kaczka po zamojsku to danie wywodzące się z kuchni szlacheckiej, która również odcisnęła swoje piętno na kulinarnym dziedzictwie Lubelszczyzny. Kaczka nadziewana jest farszem i podawana z aromatycznym sosem śliwkowym. To danie często serwowane podczas uroczystości oraz świąt. Za wyjątkowy przepis na kaczkę po zamojsku, KGW „Zarzeczanki” otrzymało drugie miejsce na powiat Puławski w konkursie kulinarnym „Kobieta Przedsiębiorcza EKO”.
Jabłka – owoce regionu
Tereny Lubelszczyzny słyną także z długoletnich tradycji sadowniczych, szczególne znaczenie odgrywa tu przetwórstwo jabłek. Jedną z tradycyjnych potraw woj. Lubelskiego, bazującą na tych owocach jest barszcz z niedojrzałych jabłek.
Dziczyzna – mięso polskich lasów
Lubelszczyzna to także rozległe tereny leśne, a więc i wytrwane dania z dziczyzny. Jednym z nich jest kociołek myśliwski z sarniną. Dziczyzna często, jako regionalny przysmak promowana jest także na lokalnych festynach i jarmarkach.
Sztuka ludowa
Lubelszczyzna to także region pełen tradycji i obyczajów. Bardzo popularne są tu rękodzieła, w postaci haftowanych obrusów, koronkowych serwet czy tradycyjnych strojów ludowych. Dzięki działalności Kół Gospodyń Wiejskich sztuka ludowa przekazywana jest kolejnym pokoleniom. KGW reprezentują także lokalną kulturę na licznych festiwalach i imprezach zarówno tych organizowanych w kraju, jak i za granicą. Doskonałą okazją do promowania regionu są również coroczne dożynki oraz jarmarki świąteczne.
Zespoły ludowe
Koła Gospodyń Wiejskich pielęgnują również lokalną kulturę poprzez zakładanie zespołów ludowych. Regionalne pieśni, tańce i obrzędy, stanowią bardzo ważny element tożsamości społeczeństwa. Zespoły te przypominają także, jak ważne jest pielęgnowanie tradycji i przekazywanie jej kolejnym pokoleniom.
Tkactwo
Tkactwo jest jedną z najstarszych form rzemiosła, która także odgrywa kluczową rolę w zachowaniu pięknej tradycji Lubelszczyzny. Gospodynie KGW w Głębokiem, tkactwo mają we krwi. Za pomocą różnych technik od pokoleń tworzą tkane obrazy, w tym także te z pachnących kwiatów oraz ziół.
Lubelszczyzna to region o niezwykle bogatej tradycji, w którym wyśmienita kuchnia wiejska łączy się z obyczajami.Region ten jest doskonałym przykładem, jak w obecnym, szybko rozwijającym świecie ważne jest pielęgnowanie tradycji i przekazywanie ich z pokolenia na pokolenie.
Więcej o Lubelszczyźnie, jej walorach i cudownych potrawach w programie „Tradycyjne Smaki Lubelszczyzny”. Zapraszamy do zapoznania się z całą serią odcinków, która jest dostępna TUTAJ.
Polecamy Nasze programy
Wiadomości
InPost będzie dostarczał przesyłki w Wielkiej Brytanii. Polska firma będzie obsługiwała nawet Karola III
Kropiwnicki ma 12 mieszkań, a pobiera dodatek na 13. Polityk PO korzysta z pieniędzy podatników na wynajem lokalu w Warszawie
Romanowski ostro po wyjściu z nielegalnej Prokuratury Krajowej: mamy do czynienia z serią bezprawnych działań
Najnowsze
Wyzwiska i przepychanki po jednym z meczów
InPost będzie dostarczał przesyłki w Wielkiej Brytanii. Polska firma będzie obsługiwała nawet Karola III
Kropiwnicki ma 12 mieszkań, a pobiera dodatek na 13. Polityk PO korzysta z pieniędzy podatników na wynajem lokalu w Warszawie
Od 6 lat ścigano ją listem gończym za niepłacenie alimentów. Wpadła w trakcie spaceru