Jak zachować zdrowie zimą? Znamy dobry przepis. Sprawdź! [wideo]
Warto połączyć dobre z pożytecznym i wybrać się do lasu, nie tylko na spacer, ale również w poszukiwaniu wielu bogactw naturalnych, które następnie możemy wykorzystać w naszej kuchni. Wszystko to, dzięki prowadzonej przez polskich leśników zrównoważonej gospodarki leśnej. Wśród drzew rośnie pod dostatkiem wiele rodzajów owoców, grzybów, a także ziół. Rośliny te, są nie tylko źródłem witamin, ale również składnikiem wielu doskonałych dań i przetworów. Jak wartościowe i zdrowe potrawy możemy stworzyć ze składników znajdujących się w polskich lasach? Zapraszamy do obejrzenia nowego programu „Dania z dziczyzny”. Polecamy!
Przepis na słoninę (sało).
Do przygotowania potrzebujemy:
- Słoninę z dzika;
- Prażona cebula;
- Liść laurowy;
- Ziele angielskie;
- Pieprz ziarnisty;
- Sól.
Słoninę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wrzącej wody, następnie dodajemy prażoną cebulkę, szczyptę pieprzu ziarnistego, kilka listków laurowych, ziele angielskie oraz sól. Słoninę parzymy na bardzo mocnym ogniu około godziny. Po wyjęciu obtaczamy w ziołach i przyprawach.
Najlepiej smakuje podawana z chlebem słowiańskim. Smacznego!
Herbata ze świeżych pędów malin i jeżyn.
Do przygotowania potrzebujemy:
- Zielone pędy maliny;
- Zielone pędy jeżyn;
- Korzeń kałganu;
- Miód.
Do gotującej się wody wrzucamy pędy z malin oraz jeżyn, kałgan, czyli słowiańską odmianę imbiru oraz miód spadziowy. Całość gotujemy kilka minut. Na zdrowie!
Polecamy Zaprzysiężenie Karola Nawrockiego
Wiadomości

Ciąg dalszy afery KPO. Eksperci biorą pod lupę obszar kultury, a tam „rozwój umiejętności aktorskich”
Cenckiewicz: Karol Nawrocki nie przyszedł po to, żeby bić się z rządem, tylko po to, żeby zrealizować swój „Plan 21”
Najnowsze
