Warto połączyć dobre z pożytecznym i wybrać się do lasu, nie tylko na spacer, ale również w poszukiwaniu wielu bogactw naturalnych, które następnie możemy wykorzystać w naszej kuchni. Wszystko to, dzięki prowadzonej przez polskich leśników zrównoważonej gospodarki leśnej. Wśród drzew rośnie pod dostatkiem wiele rodzajów owoców, grzybów, a także ziół. Rośliny te, są nie tylko źródłem witamin, ale również składnikiem wielu doskonałych dań i przetworów. Jak wartościowe i zdrowe potrawy możemy stworzyć ze składników znajdujących się w polskich lasach? Zapraszamy do obejrzenia nowego programu „Dania z dziczyzny”. Polecamy!
Przepis na słoninę (sało).
Do przygotowania potrzebujemy:
- Słoninę z dzika;
- Prażona cebula;
- Liść laurowy;
- Ziele angielskie;
- Pieprz ziarnisty;
- Sól.
Słoninę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wrzącej wody, następnie dodajemy prażoną cebulkę, szczyptę pieprzu ziarnistego, kilka listków laurowych, ziele angielskie oraz sól. Słoninę parzymy na bardzo mocnym ogniu około godziny. Po wyjęciu obtaczamy w ziołach i przyprawach.
Najlepiej smakuje podawana z chlebem słowiańskim. Smacznego!
Herbata ze świeżych pędów malin i jeżyn.
Do przygotowania potrzebujemy:
- Zielone pędy maliny;
- Zielone pędy jeżyn;
- Korzeń kałganu;
- Miód.
Do gotującej się wody wrzucamy pędy z malin oraz jeżyn, kałgan, czyli słowiańską odmianę imbiru oraz miód spadziowy. Całość gotujemy kilka minut. Na zdrowie!