Coś na ząb dla miłośników leśnej kuchni. Prawdziwy dziki schab [wideo]
Dziczyzna to mięso szlachetne i wyjątkowe, znane w polskiej kuchni praktycznie od zawsze. Cechuje się wyrafinowanym smakiem oraz zapachem, które zawdzięcza temu, że zwierzę żywiło się naturalnym, leśnym pokarmem. Mięso cenione jest za niski odsetek tłuszczu, a także za wysoką zawartość białka oraz cennych składników odżywczych i witamin. W tym odcinku programu „Dania z dziczyzny” zapraszamy na pełną smaku ucztę, będziemy przyrządzać schab z dzika na uzbeckiej patelni. Polecamy!
Składniki:
- Schab z dzika
Przyprawa Karola:
- Sól
- Świeży czosnek
- Tymianek
- Lubczyk
- Kolendra
- Suszona kozieradka
- Ziele angielskie
- Mięta suszona
- Estragon
Sposób przygotowania:
Schab z dzika kroimy na plastry, podobnie jak na tradycyjne schabowe. Nie przyprawiamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy mięso. Obsmażamy z obu stron. Po zdjęciu z patelni obsypujemy mieszanką ziół (sól, czosnek, tymianek, lubczyk, kolendra, suszona kozieradka, ziele angielskie, mięta suszona oraz estragon). Smacznego!