Przejdź do treści
Ważne Powstał 545. Klub "Gazety Polskiej". Jest to pierwszy Klub "GP" w Ameryce Południowej (Brazylia)
Wydarzenie 27 października odbędzie się spotkanie z posłem Przemysławem Czarnkiem oraz posłami Ziemi Lubelskiej - Ryki, godz. 17:00, Kino Renesans
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Rawa Mazowiecka II zaprasza na spotkanie z posłem Markiem Jakubiakiem - 27.10 (poniedziałek), godz. 17.00 - aula klasztoru ojców pasjonistów, ul. Ks. I. Skorupki 3, Rawa Mazowiecka
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Aleksandrów Łódzki zaprasza na spotkanie z Robertem Bąkiewiczem - 28.10 (wtorek), godz. 18.00, Hotel i Restauracja Pelikan, ul. Wierzbińska 58 Aleksandrów Łódzki
Wydarzenie Dorota Arciszewska-Mielewczyk oraz Klub "Gazety Polskiej" Gdynia zaprasza na spotkanie z Mariuszem Błaszczakiem. 29 października (środa) godz. 17:30. Cech Rzemiosła, ul. 10 lutego 33, Gdynia
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Środa Śl. zaprasza na protest "Wolnych Polaków", 29 października, g. 15, Rynek Dolny., Po proteście odbędzie się koncert Pawła Piekarczyka w Restaurant Bar Quattro, ul. Świdnicka 10
Wydarzenie Zapraszamy na spotkanie otwarte z europosłem Patrykiem Jakim w Gliwicach - czwartek, 30 października, godz. 18:00, Hotel Malinowski, ul. Portowa 4
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" w Warszawie zaprasza na spotkanie autorskie z red. Bronisławem Wildsteinem oraz prezentację książki pt. "Opowieści Idioty Czy Ład Natury", 30 października, g. 18, ul. Marszałkowska 7, wejście od ul. E. Zoli, Warszawa
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" w Radomiu zaprasza na spotkanie otwarte z Robertem Bąkiewiczem. 4 listopada godz. 18.00, Cech Rzemiosł Różnych, ul. Jana Kilińskiego 15-17 Radom
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Puławy zaprasza na spotkanie otwarte z Adamem Borowskim. 5 listopada, g. 17:00, Puławy, Hotel Olimpic, ul. Hauke-Bosaka (przy stadionie)
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Głogowie zaprasza na spotkanie autorskie z Janem Majchrowskim. 7 listopada, godz. 17:00 sala przy Kościele św. Klemensa, ul. Sikorskiego 23
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Gdyni zaprasza na spotkanie z Jackiem Wroną, działaczem Ruchu Obrony Granic. 16 listopada, g. 17:30. Cech Rzemiosła i Przedsiębiorczości, ul. 10 Lutego 33
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Prezes NBP prof. Adam Glapiński: zasoby złota stanowią 25 proc. wszystkich rezerw NBP, przekraczają 520 ton i są warte ok. 240 mld zł. Polacy mają coraz więcej złota dzięki przemyślanej strategii realizowanej przez niezależny bank centralny.

Wiosna na talerzu – czas na szparagi!

Źródło: THOR, CCA 2.0 via Wikipedia Commons

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu szparagi były w Polsce warzywem niemal luksusowym – królowały głównie na dworach szlacheckich i w kuchni przedwojennych restauracji. Dziś coraz śmielej wracają na nasze stoły, zwłaszcza wiosną, gdy sezon na nie trwa w najlepsze. Od końca kwietnia do czerwca to najlepszy czas, by sięgać po te uprawiane w Polsce.

Choć przez lata szparagi były traktowane jako coś „zachodniego”, w rzeczywistości uprawiano je w Polsce już w XVIII wieku, a kulinarne poradniki z czasów międzywojennych pełne są przepisów na zupy, sałatki czy przystawki z ich udziałem. Najczęściej serwowano je w postaci zupy krem lub zapiekane z masłem i bułką tartą. Dziś, obok klasyki, chętnie sięgamy po bardziej nowoczesne formy – szparagi na grilla, z makaronem, do sałatek, a nawet jako składnik śniadań.

Szparagi – uniwersalne warzywo na każdą okazję

Jedną z największych zalet szparagów – poza ich wyjątkowym smakiem – jest wszechstronność. To warzywo, które z powodzeniem odnajdzie się w każdej kuchni i niemal w każdej formie podania. Ich delikatna struktura sprawia, że doskonale nadają się zarówno do gotowania, pieczenia, grillowania, jak i podawania na surowo.

W lekkich, wiosennych sałatkach świetnie łączą się z serem feta, rukolą, jajkami czy truskawkami. W formie zupy krem rozgrzewają i sycą, nie tracąc przy tym lekkości. Na grillu – owinięte boczkiem lub podawane solo – zyskują głęboki, dymny aromat. Są też znakomitym dodatkiem do makaronów, np. z czosnkiem, oliwą i parmezanem, oraz do śniadań – w towarzystwie jajek sadzonych, grzanek czy omletów.

Niezależnie od tego, czy masz ochotę na coś szybkiego i prostego, czy planujesz efektowną kolację – szparagi sprawdzą się zawsze.

Źródło: Liana Green, CCA-SA 4.0 via Wikipedia Commons

Polskie szparagi – świeże, lokalne, najlepsze

Co więcej, świeże szparagi prosto z pola smakują zupełnie inaczej niż te, które przeleżały kilka dni w transporcie. Są chrupiące, soczyste i pełne aromatu. Dlatego warto wspierać lokalnych dostawców – nie tylko ze względu na jakość, ale także dlatego, że to forma patriotyzmu gospodarczego. Wybierając krajowe produkty, wspieramy rodzimych rolników i przyczyniamy się do rozwoju polskiego rolnictwa.

Wiosna na talerzu

Szparagi to nie tylko smak – to także symbol wiosny i nowego początku. Mają w sobie coś eleganckiego, ale i swojskiego. Warto po nie sięgać właśnie teraz – kiedy są świeże, lokalne i pełne wartości odżywczych. Niezależnie od tego, czy podasz je w kremowej zupie, z makaronem, czy z grilla z boczkiem – wprowadzą do Twojej kuchni odrobinę świeżości i sezonowej radości.

 

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google. 

Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube

Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Wendy Norman, główna aborcjonistka Kanady

Kanada: miliony dolarów na promowanie aborcji wśród 2SLGBTQI+

Ptasia grypa dziesiątkuje Niemcy: zutylizowano ponad 400 tys. zwierząt

Rozbito gang zmuszający imigrantki do nierządu

Polityka klimatyczna UE wzmacnia Azję. Pętla na szyi

Nokaut wyborczy w Argentynie. Zgarnął pulę

Maher alarmuje: w Nigerii zginęło 125 tys. chrześcijan w 16 lat

Trump o nowej premier Japonii. Nie pozostała mu dłużna

Drony nad Moskwą. Dwa lotniska zamknięte

Konsekrowano jedną z największych świątyń Europy!

Wrocław uczcił bohaterów Protestu Głodowego Kolejarzy

Nauczyciele źli na działania MEN. Pojawiła się groźba strajku włoskiego

Tak Nowacka niszczy polską szkołę. Internauta ujawnia wstrząsające dane z raportu Instytutu Badań Edukacyjnych

Jarosław Kaczyński o Konwencji Myśląc Polska: "Pierwszy krok ku zbudowaniu wielkiej zmiany w Polsce"

Morawiecki: Tusk okłamał Polaków w sprawie ETS2

W państwie Tuska prokuratura ściga za poglądy

Najnowsze

Wendy Norman, główna aborcjonistka Kanady

Kanada: miliony dolarów na promowanie aborcji wśród 2SLGBTQI+

Javier Milei

Nokaut wyborczy w Argentynie. Zgarnął pulę

męczeństwo chrześcijan w Nigerii

Maher alarmuje: w Nigerii zginęło 125 tys. chrześcijan w 16 lat

premier Japonii i prezydent USA

Trump o nowej premier Japonii. Nie pozostała mu dłużna

Drony nad Moskwą. Dwa lotniska zamknięte

drób na fermie

Ptasia grypa dziesiątkuje Niemcy: zutylizowano ponad 400 tys. zwierząt

Policja portugalska

Rozbito gang zmuszający imigrantki do nierządu

Ursula von der Leyen

Polityka klimatyczna UE wzmacnia Azję. Pętla na szyi