Przejdź do treści
Republika O godz. 17:30 gościem programu "Ewa Bugała Wszystko Jasne" będzie Przemysław Wipler, poseł Konfederacji
15:25 Szefernaker ws. ujawnienia danych o zdrowiu szefa BBN: rażące naruszenie
15:00 Reuters: Francja i Włochy chcą przełożenia głosowania w UE w sprawie umowy z Mercosur
14:32 Ukraina: W Berlinie zakończyła się druga runda rozmów Zełenskiego z wysłannikami Trumpa
13:48 Gdańsk: Sąd obniżył wyrok do 15 lat więzienia za zabójstwo w Chojnicach
12:42 Wrocław: Po wypadku zablokowana autostrada A4 w stronę Zgorzelca
12:19 Zakopianka: W nocy z poniedziałku na wtorek oraz z wtorku na środę tunel im. Marii i Lecha Kaczyńskich na popularnej zakopiance będzie czasowo zamykany lub ruch będzie zwężany do jednego pasa w ramach prac serwisowych
11:45 Maroko: Już 37 ofiar śmiertelnych powodzi na zachodzie kraju
11:19 Badanie: niemal 70 proc. Polaków planuje ograniczyć wydatki świąteczne
Klub "Gazety Polskiej" Częstochowa zaprasza na spotkanie z prof. Piotrem Grochmalskim 15 grudnia o godz. 18:30 w Auli Tygodnika „Niedziela” przy ul. 3 Maja 12 w Częstochowie
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Poznań zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim, 20 grudnia, godz. 17:00, Andersia Hotel pl. Władysława Andersa 3, Poznań
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Kalisz zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim. 21 grudnia, godz. 17:00, Sala konferencyjna przy hotelu Hampton by Hilton, ul. Chopina 9, Kalisz
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Nowa publikacja NBP: „Polski złoty i niezależność Narodowego Banku Polskiego jako fundamenty rozwoju gospodarczego" – książka prof. Adama Glapińskiego, Prezesa NBP. Wersja elektroniczna dostępna bezpłatnie na nbp.pl
NBP Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: Przyjęcie euro katastrofalnie spowolni rozwój gospodarczy Polski

Wiosna na talerzu – czas na szparagi!

Źródło: THOR, CCA 2.0 via Wikipedia Commons

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu szparagi były w Polsce warzywem niemal luksusowym – królowały głównie na dworach szlacheckich i w kuchni przedwojennych restauracji. Dziś coraz śmielej wracają na nasze stoły, zwłaszcza wiosną, gdy sezon na nie trwa w najlepsze. Od końca kwietnia do czerwca to najlepszy czas, by sięgać po te uprawiane w Polsce.

Choć przez lata szparagi były traktowane jako coś „zachodniego”, w rzeczywistości uprawiano je w Polsce już w XVIII wieku, a kulinarne poradniki z czasów międzywojennych pełne są przepisów na zupy, sałatki czy przystawki z ich udziałem. Najczęściej serwowano je w postaci zupy krem lub zapiekane z masłem i bułką tartą. Dziś, obok klasyki, chętnie sięgamy po bardziej nowoczesne formy – szparagi na grilla, z makaronem, do sałatek, a nawet jako składnik śniadań.

Szparagi – uniwersalne warzywo na każdą okazję

Jedną z największych zalet szparagów – poza ich wyjątkowym smakiem – jest wszechstronność. To warzywo, które z powodzeniem odnajdzie się w każdej kuchni i niemal w każdej formie podania. Ich delikatna struktura sprawia, że doskonale nadają się zarówno do gotowania, pieczenia, grillowania, jak i podawania na surowo.

W lekkich, wiosennych sałatkach świetnie łączą się z serem feta, rukolą, jajkami czy truskawkami. W formie zupy krem rozgrzewają i sycą, nie tracąc przy tym lekkości. Na grillu – owinięte boczkiem lub podawane solo – zyskują głęboki, dymny aromat. Są też znakomitym dodatkiem do makaronów, np. z czosnkiem, oliwą i parmezanem, oraz do śniadań – w towarzystwie jajek sadzonych, grzanek czy omletów.

Niezależnie od tego, czy masz ochotę na coś szybkiego i prostego, czy planujesz efektowną kolację – szparagi sprawdzą się zawsze.

Źródło: Liana Green, CCA-SA 4.0 via Wikipedia Commons

Polskie szparagi – świeże, lokalne, najlepsze

Co więcej, świeże szparagi prosto z pola smakują zupełnie inaczej niż te, które przeleżały kilka dni w transporcie. Są chrupiące, soczyste i pełne aromatu. Dlatego warto wspierać lokalnych dostawców – nie tylko ze względu na jakość, ale także dlatego, że to forma patriotyzmu gospodarczego. Wybierając krajowe produkty, wspieramy rodzimych rolników i przyczyniamy się do rozwoju polskiego rolnictwa.

Wiosna na talerzu

Szparagi to nie tylko smak – to także symbol wiosny i nowego początku. Mają w sobie coś eleganckiego, ale i swojskiego. Warto po nie sięgać właśnie teraz – kiedy są świeże, lokalne i pełne wartości odżywczych. Niezależnie od tego, czy podasz je w kremowej zupie, z makaronem, czy z grilla z boczkiem – wprowadzą do Twojej kuchni odrobinę świeżości i sezonowej radości.

 

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google. 

Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube

Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Dzisiaj rozpoczął się proces ws. zabójstwa księdza z Kłobucka

HIT DNIA

Biedroń JUŻ WIE, co będzie na spotkaniu Nawrockiego z Zełenskim. "Klękaj przede mną..." [WIDEO]

Curry rzuca 48 punktów, Warriors znów bez zwycięstwa

Ropa drożeje. Wiemy z czego wynika taka sytuacja

To jest SKANDAL! Służby we współpracy z Gazetą Wyborczą atakują Prezydenta!

SPRAWDŹ TO!

Siemoniak reaguje na publikację "GW". W sieci przewija się: DO DYMISJI!

To największa sektorówka w historii Europy. Kibice FC Twente pobili rekord

Kolejne ataki dronami. Ukraińcy ostrzelali Moskwę. Rosjanie Kijów

DOŚĆ tej walki o fotel! Sasin OSTRO do Morawieckiego! ‘Czy on musi być premierem?'

Tusk zaczął tydzień od... wpisu atakującego prezydenta Nawrockiego

Mental Tuska: tylko Bruksela, Berlin i Paryż! Polska się nie liczy?

Żurek znów czegoś szukał w KRS. Wyprostowała go Pawełczyk-Woicka

Polscy hokeiści najlepsi w Budapeszcie. Komplet punktów i triumf w Europejskim Pucharze Narodów

Czechy: prawica obejmuje formalnie władzę. Premierem Babisz

Salon III RP krytykuje Żurka. Tłumaczenie? "Filmik jest robiony z przymrużeniem oka"

Najnowsze

Dzisiaj rozpoczął się proces ws. zabójstwa księdza z Kłobucka

To jest SKANDAL! Służby we współpracy z Gazetą Wyborczą atakują Prezydenta!

SPRAWDŹ TO!

Siemoniak reaguje na publikację "GW". W sieci przewija się: DO DYMISJI!

To największa sektorówka w historii Europy. Kibice FC Twente pobili rekord

Kolejne ataki dronami. Ukraińcy ostrzelali Moskwę. Rosjanie Kijów

HIT DNIA

Biedroń JUŻ WIE, co będzie na spotkaniu Nawrockiego z Zełenskim. "Klękaj przede mną..." [WIDEO]

Curry rzuca 48 punktów, Warriors znów bez zwycięstwa

Ropa drożeje. Wiemy z czego wynika taka sytuacja