Przejdź do treści
00:30 USA: Izba Reprezentantów Stanów Zjednoczonych zdecydowaną większością głosów odrzuciła we wtorek popołudniu propozycję impeachmentu Prezydenta Donalda Trumpa. Aż 128 członków Partii Demokratycznej dołączyło do Republikanów i głosowało przeciw
22:15 USA: Na zamieszkanych przez gady mokradłach na Florydzie ruszyła budowa ośrodka detencyjnego dla imigrantów zwanego "Aligatorowym Alcatraz". Ośrodek ma pomieścić w namiotach ok. tysiąca nieudokumentowanych imigrantów
Wydarzenie Zapraszamy w piątek na spotkanie do Krosna, godzina 18:00, Hotel Nafta. W wydarzeniu weźmie udział europoseł Daniel Obajtek oraz poseł Piotr Babinetz
Wydarzenie W czwartek w Ostrołęce odbędzie się spotkanie z europosłem Danielem Obajtkiem oraz posłem Marcinem Grabowskim. Początek o 18:00 w Wyższej Szkole Administracji Publicznej
NBP NBP informuje: Było 509 ton, a jest już ponad 515 ton złota! Mamy więcej złota niż Europejski Bank Centralny, a Narodowy Bank Polski pod kierownictwem prof. Adama Glapińskiego, nadal zwiększa zasoby złota Polaków!
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Wiosna na talerzu – czas na szparagi!

Źródło: THOR, CCA 2.0 via Wikipedia Commons

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu szparagi były w Polsce warzywem niemal luksusowym – królowały głównie na dworach szlacheckich i w kuchni przedwojennych restauracji. Dziś coraz śmielej wracają na nasze stoły, zwłaszcza wiosną, gdy sezon na nie trwa w najlepsze. Od końca kwietnia do czerwca to najlepszy czas, by sięgać po te uprawiane w Polsce.

Choć przez lata szparagi były traktowane jako coś „zachodniego”, w rzeczywistości uprawiano je w Polsce już w XVIII wieku, a kulinarne poradniki z czasów międzywojennych pełne są przepisów na zupy, sałatki czy przystawki z ich udziałem. Najczęściej serwowano je w postaci zupy krem lub zapiekane z masłem i bułką tartą. Dziś, obok klasyki, chętnie sięgamy po bardziej nowoczesne formy – szparagi na grilla, z makaronem, do sałatek, a nawet jako składnik śniadań.

Szparagi – uniwersalne warzywo na każdą okazję

Jedną z największych zalet szparagów – poza ich wyjątkowym smakiem – jest wszechstronność. To warzywo, które z powodzeniem odnajdzie się w każdej kuchni i niemal w każdej formie podania. Ich delikatna struktura sprawia, że doskonale nadają się zarówno do gotowania, pieczenia, grillowania, jak i podawania na surowo.

W lekkich, wiosennych sałatkach świetnie łączą się z serem feta, rukolą, jajkami czy truskawkami. W formie zupy krem rozgrzewają i sycą, nie tracąc przy tym lekkości. Na grillu – owinięte boczkiem lub podawane solo – zyskują głęboki, dymny aromat. Są też znakomitym dodatkiem do makaronów, np. z czosnkiem, oliwą i parmezanem, oraz do śniadań – w towarzystwie jajek sadzonych, grzanek czy omletów.

Niezależnie od tego, czy masz ochotę na coś szybkiego i prostego, czy planujesz efektowną kolację – szparagi sprawdzą się zawsze.

Źródło: Liana Green, CCA-SA 4.0 via Wikipedia Commons

Polskie szparagi – świeże, lokalne, najlepsze

Co więcej, świeże szparagi prosto z pola smakują zupełnie inaczej niż te, które przeleżały kilka dni w transporcie. Są chrupiące, soczyste i pełne aromatu. Dlatego warto wspierać lokalnych dostawców – nie tylko ze względu na jakość, ale także dlatego, że to forma patriotyzmu gospodarczego. Wybierając krajowe produkty, wspieramy rodzimych rolników i przyczyniamy się do rozwoju polskiego rolnictwa.

Wiosna na talerzu

Szparagi to nie tylko smak – to także symbol wiosny i nowego początku. Mają w sobie coś eleganckiego, ale i swojskiego. Warto po nie sięgać właśnie teraz – kiedy są świeże, lokalne i pełne wartości odżywczych. Niezależnie od tego, czy podasz je w kremowej zupie, z makaronem, czy z grilla z boczkiem – wprowadzą do Twojej kuchni odrobinę świeżości i sezonowej radości.

 

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google. 

Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube

Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Orban sprowadził Zełenskiego na ziemię. Żadne państwo nie zaryzykuje

Mordercze upały w USA. Klimatyzatory przeciążyły infrastrukturę energetyczną

Zełenski apeluje o 0,25 proc. PKB na pomoc wojskową dla Ukrainy

Vance: prezydent USA ustanowił "doktrynę Trumpa". Na czym polega?

Próba impeachmentu Trumpa. Co zrobili Demokraci?

Dobre wieści dla małych przedsiębiorców. Chodzi o VAT

Hernandez blisko Al Hilal. Transfer za 30 milionów euro na ostatniej prostej

Jakubiak: pan Bodnar jest prawą ręką Tuska od awantur

Liberty Media przejmuje MotoGP. Kolejny krok giganta

Szaleństwo Giertycha! Twierdzi, że prokuratorzy mogą przeliczyć wszystkie głosy. Bez niczyjej zgody

Stargardzcy radni przeciwko uruchomieniu ośrodków dla nielegalnych imigrantów

Zbigniew Kuźmiuk: Będziemy forsować uchwałę, aby Polski rząd sprzeciwił się umowie Mercosur

Fogiel: problemem tego rządu jest to, że nie pracuje

Rosati odmówił Tuskowi? Nie chce skończyć w kajdankach?

Liczmy do skutku! Aż wygra Kidawa. Michalik odlot. Schnepf broni teścia

Najnowsze

Orban sprowadził Zełenskiego na ziemię. Żadne państwo nie zaryzykuje

Próba impeachmentu Trumpa. Co zrobili Demokraci?

Dobre wieści dla małych przedsiębiorców. Chodzi o VAT

Hernandez blisko Al Hilal. Transfer za 30 milionów euro na ostatniej prostej

Jakubiak: pan Bodnar jest prawą ręką Tuska od awantur

Mordercze upały w USA. Klimatyzatory przeciążyły infrastrukturę energetyczną

Zełenski apeluje o 0,25 proc. PKB na pomoc wojskową dla Ukrainy

Vance: prezydent USA ustanowił "doktrynę Trumpa". Na czym polega?