Przejdź do treści
10:52 Śląskie: Trwa protest w kopani Silesia. Pod ziemią przebywa 21 górników
09:32 Lublin: Około 80 strażaków walczy z pożarem poddasza kościoła pod wezwaniem Najświętszego Serca Jezusowego przy ul. Kunickiego w Lublinie
09:15 Turcja: Policja zatrzymała 115 osób podejrzanych o związki z Państwem Islamskim
08:49 Tanzania: Pięć osób zginęło w katastrofie śmigłowca na Kilimandżaro
07:34 USA: Padła główna wygrana w loterii Powerball - mieszkaniec Arkansas wygrał ponad 1,8 mld dolarów
06:44 Turcja: Polscy badacze szukają miejsca pierwszego powszechnego soboru w Nicei
05:34 Kościół katolicki 25 grudnia obchodzi uroczystość Narodzenia Pańskiego
Republika Zapraszamy na stoisko Telewizji Republika już od 30 grudnia – przy Placu Niepodległości w Chełmie
Republika Dzieci w Libanie śpiewają najpiękniejsze polskie kolędy. Na koncert "Oddajmy dzieciom dzieciństwo" zapraszamy do Republiki w Boże Narodzenie o godzinie 20:00
Wydarzenie Telewizja Republika, województwo lubelskie i miasto Chełm zapraszają na "Wystrzałowego Sylwestra z Republiką". Wśród gwiazd m.in. Fun Factory, Kombi Łosowski, Bayer Full, Defis, Corona i Weekend. Zapraszamy 31 grudnia do Chełma i przed telewizory!
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Szczecin zaprasza na XII Żywą Szopkę, 24-26 grudnia, Parafia Niepokalanego Poczęcia NMP w Szczecinie - Żydowcach - Kluczu, przy ul. Srebrnej 8
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Londyn zaprasza na koncert kolęd patriotycznych Pawła Piekarczyka, 2 stycznia, godz. 17.30 (po Mszy św.), w kościele Parafialnym pw. Św. Katarzyny Aleksandryjskiej w Ociece
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Gdyni zaprasza na koncert kolęd patriotycznych Pawła Piekarczyka, 4 stycznia, godz. 16:00, Kościół p.w. Chrystusa Króla, Gdynia-Mały Kack, ul. Ks.Bp. Jana Bernarda Szlagi 3 (wjazd od ulicy Halickiej)
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Piotrkowie Trybunalskim zaprasza na prezentację wystawy w 130 rocznicę urodzin Gen. Stefana Roweckiego „Grota”, wystawa oddziału IPN w Łodzi czynna do 12 stycznia, Krużganki Klasztoru OO. Bernardynów w Piotrkowie Trybunalskim
NBP Nowa publikacja NBP: „Polski złoty i niezależność Narodowego Banku Polskiego jako fundamenty rozwoju gospodarczego" – książka prof. Adama Glapińskiego, Prezesa NBP. Wersja elektroniczna dostępna bezpłatnie na nbp.pl
NBP Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: Przyjęcie euro katastrofalnie spowolni rozwój gospodarczy Polski

Wiosna na talerzu – czas na szparagi!

Źródło: THOR, CCA 2.0 via Wikipedia Commons

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu szparagi były w Polsce warzywem niemal luksusowym – królowały głównie na dworach szlacheckich i w kuchni przedwojennych restauracji. Dziś coraz śmielej wracają na nasze stoły, zwłaszcza wiosną, gdy sezon na nie trwa w najlepsze. Od końca kwietnia do czerwca to najlepszy czas, by sięgać po te uprawiane w Polsce.

Choć przez lata szparagi były traktowane jako coś „zachodniego”, w rzeczywistości uprawiano je w Polsce już w XVIII wieku, a kulinarne poradniki z czasów międzywojennych pełne są przepisów na zupy, sałatki czy przystawki z ich udziałem. Najczęściej serwowano je w postaci zupy krem lub zapiekane z masłem i bułką tartą. Dziś, obok klasyki, chętnie sięgamy po bardziej nowoczesne formy – szparagi na grilla, z makaronem, do sałatek, a nawet jako składnik śniadań.

Szparagi – uniwersalne warzywo na każdą okazję

Jedną z największych zalet szparagów – poza ich wyjątkowym smakiem – jest wszechstronność. To warzywo, które z powodzeniem odnajdzie się w każdej kuchni i niemal w każdej formie podania. Ich delikatna struktura sprawia, że doskonale nadają się zarówno do gotowania, pieczenia, grillowania, jak i podawania na surowo.

W lekkich, wiosennych sałatkach świetnie łączą się z serem feta, rukolą, jajkami czy truskawkami. W formie zupy krem rozgrzewają i sycą, nie tracąc przy tym lekkości. Na grillu – owinięte boczkiem lub podawane solo – zyskują głęboki, dymny aromat. Są też znakomitym dodatkiem do makaronów, np. z czosnkiem, oliwą i parmezanem, oraz do śniadań – w towarzystwie jajek sadzonych, grzanek czy omletów.

Niezależnie od tego, czy masz ochotę na coś szybkiego i prostego, czy planujesz efektowną kolację – szparagi sprawdzą się zawsze.

Źródło: Liana Green, CCA-SA 4.0 via Wikipedia Commons

Polskie szparagi – świeże, lokalne, najlepsze

Co więcej, świeże szparagi prosto z pola smakują zupełnie inaczej niż te, które przeleżały kilka dni w transporcie. Są chrupiące, soczyste i pełne aromatu. Dlatego warto wspierać lokalnych dostawców – nie tylko ze względu na jakość, ale także dlatego, że to forma patriotyzmu gospodarczego. Wybierając krajowe produkty, wspieramy rodzimych rolników i przyczyniamy się do rozwoju polskiego rolnictwa.

Wiosna na talerzu

Szparagi to nie tylko smak – to także symbol wiosny i nowego początku. Mają w sobie coś eleganckiego, ale i swojskiego. Warto po nie sięgać właśnie teraz – kiedy są świeże, lokalne i pełne wartości odżywczych. Niezależnie od tego, czy podasz je w kremowej zupie, z makaronem, czy z grilla z boczkiem – wprowadzą do Twojej kuchni odrobinę świeżości i sezonowej radości.

 

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google. 

Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube

Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Jest pięć ofiar w katastrofie śmigłowca na Kilimandżaro

SPRAWDŹ TO!

PILNE: Pali się poddasze kościoła przy ul. Kunickiego w Lublinie [WIDEO]

Koszykarski komentarz w najlepszym wydaniu na naszym kanale

Armagedon na Syberii. Nawet -60 stopni Celsjusza

Wyjątkowy wywiad Republiki. Naszym gościem będzie Thomas Rose [SZCZEGÓŁY]

Aresztowano mafiosa, który ukrywał się gdzie? Za kaloryferem!

Boże Narodzenie 2025. Przypominamy historię świąt [SZCZEGÓŁY]

Analiza niemieckiej gospodarki: prusko-niemieckie Deep State zgniło...

Śląskie "Metropolis" ma być większe od Warszawy. Miasto zamiast 41 gmin

Zebrano już połowę! Ryszard Majdzik bliżej przeżycia. Pomożesz?

„Niech zginie” – Zełenski o życzeniach Ukraińców

Tradycje na pierwszy dzień Bożego Narodzenia

Dramatyczny sondaż w Rumunii. Trzy czwarte Rumunów tak uważa

Legendarny aktor ma 100 lat i zdradza jeden nawyk, który wydłuża życie

Pasterka w Betlejem: przesłanie dla świata

Najnowsze

Jest pięć ofiar w katastrofie śmigłowca na Kilimandżaro

Wyjątkowy wywiad Republiki. Naszym gościem będzie Thomas Rose [SZCZEGÓŁY]

Aresztowano mafiosa, który ukrywał się gdzie? Za kaloryferem!

Boże Narodzenie 2025. Przypominamy historię świąt [SZCZEGÓŁY]

Analiza niemieckiej gospodarki: prusko-niemieckie Deep State zgniło...

SPRAWDŹ TO!

PILNE: Pali się poddasze kościoła przy ul. Kunickiego w Lublinie [WIDEO]

Koszykarski komentarz w najlepszym wydaniu na naszym kanale

Armagedon na Syberii. Nawet -60 stopni Celsjusza