Przejdź do treści
07:50 Sport: W poniedziałek rozpoczyna się zgrupowanie piłkarskiej reprezentacji Polski kobiet. Polska zagra ze Słowenią i Łotwą
07:13 Japonia: Kierowca wjechał autem w pieszych w Tokio. Dwie osoby bez oznak życia, kilkoro rannych
06:48 Pakistan: Atak terrorystyczny w Peszwarze, co najmniej pięć ofiar śmiertelnych
03:35 USA: Śnieg, wichury i ulewne deszcze mogą zakłócić podróże rekordowej liczbie Amerykanów związane ze Świętem Dziękczynienia
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Aleksandrów Łódzki zaprasza na spotkanie z posłem PiS, Przemysławem Czarnkiem. 24 listopada, godz. 18:00, Hotel Restauracja Pelikan, ul. Wierzbińska 58, Aleksandrów Łódzki
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Łódź oraz Poseł Agnieszka Wojciechowska van Heukelom zaprasza na spotkanie z Piotrem Grochmalskim, 24 listopada, godz. 18:30, Siedziba PiS, ul. Piotrkowska 143, Łódź
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Toruń oraz poseł Joanna Borowiak zapraszają na spotkanie z Mariuszem Błaszczakiem, 24 listopada, godz. 18:00, Aula w Centrum Dialogu, Pl. bł. Stefana W. Frelichowskiego 1, Toruń
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Poznaniu zaprasza na spotkanie z Bogdanem Święczkowskim, 25 listopada, godz. 17:00, Hotel Mercure, ul. Roosevelta 20, Poznań
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Nowy Sącz im. J. Olszewskiego zaprasza na spotkanie z Robertem Bąkiewiczem, 25 listopada, godz. 18:00, Hotel Panorama, ul. Romanowskiego 6, Nowy Sącz.
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Września oraz Poseł Zbigniew Dolata zapraszają na spotkanie z Mateuszem Morawieckim oraz Krzysztofem Szczuckim, 26 listopada, godz. 18:00, Pałac na Opieszynie, Września
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Braniewo zaprasza na spotkanie ze Sławomirem Cenckiewiczem oraz Andrzejem Śliwką, 27 listopada, godz. 18:00, Centrum Kultury, ul. Katedralna 9 (Galeria Podziemie)
NBP Nowa publikacja NBP: „Polski złoty i niezależność Narodowego Banku Polskiego jako fundamenty rozwoju gospodarczego" – książka prof. Adama Glapińskiego, Prezesa NBP. Wersja elektroniczna dostępna bezpłatnie na nbp.pl
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Gostynin zaprasza na z prof. Wojciechem Roszkowskim, 27 listopada, godz. 17:00, Sala Posiedzeń w Starostwie Powiatowym, ul. Dmowskiego 13, Gostynin
Wydarzenia Klub „Gazety Polskiej” w Kielcach zaprasza na spotkanie z posłami: Przemysławem Czarnkiem, Jackiem Sasinem i Anną Krupką, 27 listopada, godz.18, Wojewódzki Dom Kultury, ul. Ściegiennego 2, Kielce
Wydarzenie Bielańsko-Żoliborski Klub „Gazety Polskiej” zaprasza na uroczystość upamiętniającą Maurycego Mochnackiego. 29 listopada, godz. 12, Cmentarz Powązkowski w Warszawie. Zbiórka uczestników o godzinie 11:45 przy bramie od strony ulicy Powązkowskiej
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Inowrocław zaprasza na spotkanie z posłami Krzysztofem Szczuckim i Pawłem Kukizem, 29 listopada, godz. 13:00, Kujawskie Centrum Kultury, ul. Kilińskiego 16, Inowrocław
Wydarzenie Klub GP Radomsko II, posłowie Anna Milczanowska i Antoni Macierewicz zapraszają na spotkanie z politykami PiS: Tobiaszem Bocheńskim, Jackiem Sasinem, Andrzejem Śliwką, 29 listopada, godz. 15.30, Miejski Dom Kultury, Radomsko
Wydarzenie Uroczystości 195. rocznicy wybuchu Powstania Listopadowego. Olszynka Grochowska, niedziela, 30.11. Początek o g. 12:30, Kopiec Bohaterów Olszynki Grochowskiej w Alei Chwały (ul. Chełmżyńska). Od g. 13:00 uroczystości przy Mogile Powstańczej, ul. Szeroka
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Wiosna na talerzu – czas na szparagi!

Źródło: THOR, CCA 2.0 via Wikipedia Commons

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu szparagi były w Polsce warzywem niemal luksusowym – królowały głównie na dworach szlacheckich i w kuchni przedwojennych restauracji. Dziś coraz śmielej wracają na nasze stoły, zwłaszcza wiosną, gdy sezon na nie trwa w najlepsze. Od końca kwietnia do czerwca to najlepszy czas, by sięgać po te uprawiane w Polsce.

Choć przez lata szparagi były traktowane jako coś „zachodniego”, w rzeczywistości uprawiano je w Polsce już w XVIII wieku, a kulinarne poradniki z czasów międzywojennych pełne są przepisów na zupy, sałatki czy przystawki z ich udziałem. Najczęściej serwowano je w postaci zupy krem lub zapiekane z masłem i bułką tartą. Dziś, obok klasyki, chętnie sięgamy po bardziej nowoczesne formy – szparagi na grilla, z makaronem, do sałatek, a nawet jako składnik śniadań.

Szparagi – uniwersalne warzywo na każdą okazję

Jedną z największych zalet szparagów – poza ich wyjątkowym smakiem – jest wszechstronność. To warzywo, które z powodzeniem odnajdzie się w każdej kuchni i niemal w każdej formie podania. Ich delikatna struktura sprawia, że doskonale nadają się zarówno do gotowania, pieczenia, grillowania, jak i podawania na surowo.

W lekkich, wiosennych sałatkach świetnie łączą się z serem feta, rukolą, jajkami czy truskawkami. W formie zupy krem rozgrzewają i sycą, nie tracąc przy tym lekkości. Na grillu – owinięte boczkiem lub podawane solo – zyskują głęboki, dymny aromat. Są też znakomitym dodatkiem do makaronów, np. z czosnkiem, oliwą i parmezanem, oraz do śniadań – w towarzystwie jajek sadzonych, grzanek czy omletów.

Niezależnie od tego, czy masz ochotę na coś szybkiego i prostego, czy planujesz efektowną kolację – szparagi sprawdzą się zawsze.

Źródło: Liana Green, CCA-SA 4.0 via Wikipedia Commons

Polskie szparagi – świeże, lokalne, najlepsze

Co więcej, świeże szparagi prosto z pola smakują zupełnie inaczej niż te, które przeleżały kilka dni w transporcie. Są chrupiące, soczyste i pełne aromatu. Dlatego warto wspierać lokalnych dostawców – nie tylko ze względu na jakość, ale także dlatego, że to forma patriotyzmu gospodarczego. Wybierając krajowe produkty, wspieramy rodzimych rolników i przyczyniamy się do rozwoju polskiego rolnictwa.

Wiosna na talerzu

Szparagi to nie tylko smak – to także symbol wiosny i nowego początku. Mają w sobie coś eleganckiego, ale i swojskiego. Warto po nie sięgać właśnie teraz – kiedy są świeże, lokalne i pełne wartości odżywczych. Niezależnie od tego, czy podasz je w kremowej zupie, z makaronem, czy z grilla z boczkiem – wprowadzą do Twojej kuchni odrobinę świeżości i sezonowej radości.

 

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google. 

Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube

Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Japoński minister obrony o rozmieszczeniu rakiet na wyspie obok Tajwanu

Para Prezydencka rozpoczyna dziś oficjalną wizytę w Czechach

Kierowca wjechał autem w pieszych. Są ofiary i ranni!

Jakubiak: rząd nie wziął odpowiedzialności za program „Czyste Powietrze”

Winkler: pokój dla Rosji to będzie tylko pieriedyszka

90-latek w rękach policji. Powiedział „muzułmanie powinni opuścić kraj”

Disney wycofuje się z ideologii woke

Chiński gigant mody usuwa produkty z toksycznymi substancjami

Dobre wieści: Musk "pomnożył Starlinki na niebie"

Raport: 87 proc. skazanych za pedofilskie „grooming gangs" miało muzułmańskie imiona

Litwini znowu zamknęli lotnisko w Wilnie

Chiny i Rosja jednoczą siły przeciw USA

Przełomowe odkrycie w sprawie powstania Ziemi

Nigeria: Części uczniów udało się zbiec porywaczom!

Genewa: Rubio o wielkich postępach, Zełenski o merytorycznych rozmowach

Najnowsze

Japoński minister obrony o rozmieszczeniu rakiet na wyspie obok Tajwanu

Krzysztof Winkler

Winkler: pokój dla Rosji to będzie tylko pieriedyszka

starszy człowiek wymagający opieki

90-latek w rękach policji. Powiedział „muzułmanie powinni opuścić kraj”

Disney

Disney wycofuje się z ideologii woke

gigant modowy Shein

Chiński gigant mody usuwa produkty z toksycznymi substancjami

Para Prezydencka

Para Prezydencka rozpoczyna dziś oficjalną wizytę w Czechach

Kierowca wjechał autem w pieszych. Są ofiary i ranni!

Jakubiak: rząd nie wziął odpowiedzialności za program „Czyste Powietrze”