Przejdź do treści
07:45 Dowództwo Operacyjne: w polskiej przestrzeni powietrznej rozpoczęło się operowanie lotnictwa
07:25 Chiny: pierwszy stopień rakiety Długi Marsz 12A nie został pomyślnie odzyskany
06:54 Ukraina: Rosja przeprowadza ataki z użyciem dronów i pocisków manewrujących
Republika Zapraszamy na stoisko Telewizji Republika już od 30 grudnia – przy Placu Niepodległości w Chełmie
Republika Republika zaprasza widzów na specjalny koncert kolęd z Kozłówki, z udziałem Prezydenta RP Karola Nawrockiego oraz Pierwszej Damy Marty Nawrockiej, Wigilia, godz. 20.00
Republika Dzieci w Libanie śpiewają najpiękniejsze polskie kolędy. Na koncert zapraszamy do Republiki w Boże Narodzenie o godzinie 20:00
Wydarzenie Telewizja Republika, województwo lubelskie i miasto Chełm zapraszają na "Wystrzałowego Sylwestra z Republiką". Wśród gwiazd m.in. Fun Factory, Kombi Łosowski, Bayer Full, Defis, Corona i Weekend. Zapraszamy 31 grudnia do Chełma i przed telewizory!
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Nowa publikacja NBP: „Polski złoty i niezależność Narodowego Banku Polskiego jako fundamenty rozwoju gospodarczego" – książka prof. Adama Glapińskiego, Prezesa NBP. Wersja elektroniczna dostępna bezpłatnie na nbp.pl
NBP Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: Przyjęcie euro katastrofalnie spowolni rozwój gospodarczy Polski

Wiosna na talerzu – czas na szparagi!

Źródło: THOR, CCA 2.0 via Wikipedia Commons

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu szparagi były w Polsce warzywem niemal luksusowym – królowały głównie na dworach szlacheckich i w kuchni przedwojennych restauracji. Dziś coraz śmielej wracają na nasze stoły, zwłaszcza wiosną, gdy sezon na nie trwa w najlepsze. Od końca kwietnia do czerwca to najlepszy czas, by sięgać po te uprawiane w Polsce.

Choć przez lata szparagi były traktowane jako coś „zachodniego”, w rzeczywistości uprawiano je w Polsce już w XVIII wieku, a kulinarne poradniki z czasów międzywojennych pełne są przepisów na zupy, sałatki czy przystawki z ich udziałem. Najczęściej serwowano je w postaci zupy krem lub zapiekane z masłem i bułką tartą. Dziś, obok klasyki, chętnie sięgamy po bardziej nowoczesne formy – szparagi na grilla, z makaronem, do sałatek, a nawet jako składnik śniadań.

Szparagi – uniwersalne warzywo na każdą okazję

Jedną z największych zalet szparagów – poza ich wyjątkowym smakiem – jest wszechstronność. To warzywo, które z powodzeniem odnajdzie się w każdej kuchni i niemal w każdej formie podania. Ich delikatna struktura sprawia, że doskonale nadają się zarówno do gotowania, pieczenia, grillowania, jak i podawania na surowo.

W lekkich, wiosennych sałatkach świetnie łączą się z serem feta, rukolą, jajkami czy truskawkami. W formie zupy krem rozgrzewają i sycą, nie tracąc przy tym lekkości. Na grillu – owinięte boczkiem lub podawane solo – zyskują głęboki, dymny aromat. Są też znakomitym dodatkiem do makaronów, np. z czosnkiem, oliwą i parmezanem, oraz do śniadań – w towarzystwie jajek sadzonych, grzanek czy omletów.

Niezależnie od tego, czy masz ochotę na coś szybkiego i prostego, czy planujesz efektowną kolację – szparagi sprawdzą się zawsze.

Źródło: Liana Green, CCA-SA 4.0 via Wikipedia Commons

Polskie szparagi – świeże, lokalne, najlepsze

Co więcej, świeże szparagi prosto z pola smakują zupełnie inaczej niż te, które przeleżały kilka dni w transporcie. Są chrupiące, soczyste i pełne aromatu. Dlatego warto wspierać lokalnych dostawców – nie tylko ze względu na jakość, ale także dlatego, że to forma patriotyzmu gospodarczego. Wybierając krajowe produkty, wspieramy rodzimych rolników i przyczyniamy się do rozwoju polskiego rolnictwa.

Wiosna na talerzu

Szparagi to nie tylko smak – to także symbol wiosny i nowego początku. Mają w sobie coś eleganckiego, ale i swojskiego. Warto po nie sięgać właśnie teraz – kiedy są świeże, lokalne i pełne wartości odżywczych. Niezależnie od tego, czy podasz je w kremowej zupie, z makaronem, czy z grilla z boczkiem – wprowadzą do Twojej kuchni odrobinę świeżości i sezonowej radości.

 

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google. 

Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube

Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Putin

Rosyjscy generałowie fałszują raporty dla Putina

Wildstein: Polska laboratorium eliminacji opozycji

Prezydent Karol Nawrocki reaguje na tragedię w Kopalni Pniówek. Kondolencje dla rodzin górników

Polska reaguje na zmasowany atak Rosji na Ukrainę. Wystartowały samoloty, działania prewencyjne

Niemcy są w szoku: Prezydent Nawrocki to polski Trump

Rosja zadziwia na wojnie: konie na froncie, osły w logistyce

USA: STOP dla farm wiatrowych z powodów bezpieczeństwa narodowego

Holandia: Samochodem wjechała w tłum podczas parady świateł

Trump: Musimy mieć Grenlandię. Tam wszędzie rosyjskie i chińskie statki

Szwedzi wyłączyli reaktor atomowy

USA będą budować pływające fortece. Będą większe od niszczycieli

Rosja o rozmowach w Miami. Gdzie jest pokój?

Rosjanie ponownie uderzyli w Odessę

Trump powiedział, że po raz ostatni zgrywa twardziela

Kopalnia Pniówek: Dwóch górników nie żyje

Najnowsze

kopalnia węgla - zdjęcie poglądowe

Kopalnia Pniówek: Dwóch górników nie żyje

Polska reaguje na zmasowany atak Rosji na Ukrainę. Wystartowały samoloty, działania prewencyjne

Niemcy są w szoku: Prezydent Nawrocki to polski Trump

Rosjanie na koniach

Rosja zadziwia na wojnie: konie na froncie, osły w logistyce

morska farma wiatrowa

USA: STOP dla farm wiatrowych z powodów bezpieczeństwa narodowego

Putin

Rosyjscy generałowie fałszują raporty dla Putina

Bronisław Wildstein

Wildstein: Polska laboratorium eliminacji opozycji

Nawrocki składa kondolencje po tragedii w Pniówku

Prezydent Karol Nawrocki reaguje na tragedię w Kopalni Pniówek. Kondolencje dla rodzin górników