Przejdź do treści
19:50 USA: Rosja robi wszystko, by nie dopuścić do zawieszenia broni - zaalarmował we wtorek Andrij Jermak, szef biura prezydenta Ukrainy Wołodymyra Zełenskiego
19:01 Sejm: Szef klubu parlamentarnego PiS Mariusz Błaszczak zaprasza na środę kluby i koła na spotkanie w sprawie utworzenia rządu technicznego
17:55 Ukraina: Służba Bezpieczeństwa Ukrainy (SBU) oświadczyła, że zaatakowała i uszkodziła we wtorek Most Krymski, który prowadzi z okupowanego Krymu przez Cieśninę Kerczeńską na Półwysep Tamański w kontynentalnej części Rosji
16:45 Holandia: Premier rządu Dick Schoof podał się do dymisji po wyjściu PVV z koalicji
14:50 Grecja: Trzęsienie ziemi o magnitudzie 5,2 u wybrzeży Krety
14:27 Białystok: Proces policjantów oskarżonych w związku z interwencją. Zatrzymany zmarł
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Nysie zaprasza na spotkanie z Danielem Obajtkiem oraz Michałem Dworczykiem, 5 czerwca (czwartek), g. 19:00, Nyski Dom Kultury ul. Wałowa 7
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Gdańsk II zaprasza na protest - Nie dla nielegalnej imigracji!, 8 czerwca (niedziela), g. 12, pod Radą Miasta Gdańska ul. Wały Jagiellońskie 1
NBP NBP informuje: Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: „Polska ma już 509 ton złota – więcej niż Europejski Bank Centralny! To dowód na skuteczną strategię, która wzmacnia wiarygodność Polski i buduje bezpieczeństwo finansowe obywateli"

Wiosna na talerzu – czas na szparagi!

Źródło: THOR, CCA 2.0 via Wikipedia Commons

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu szparagi były w Polsce warzywem niemal luksusowym – królowały głównie na dworach szlacheckich i w kuchni przedwojennych restauracji. Dziś coraz śmielej wracają na nasze stoły, zwłaszcza wiosną, gdy sezon na nie trwa w najlepsze. Od końca kwietnia do czerwca to najlepszy czas, by sięgać po te uprawiane w Polsce.

Choć przez lata szparagi były traktowane jako coś „zachodniego”, w rzeczywistości uprawiano je w Polsce już w XVIII wieku, a kulinarne poradniki z czasów międzywojennych pełne są przepisów na zupy, sałatki czy przystawki z ich udziałem. Najczęściej serwowano je w postaci zupy krem lub zapiekane z masłem i bułką tartą. Dziś, obok klasyki, chętnie sięgamy po bardziej nowoczesne formy – szparagi na grilla, z makaronem, do sałatek, a nawet jako składnik śniadań.

Szparagi – uniwersalne warzywo na każdą okazję

Jedną z największych zalet szparagów – poza ich wyjątkowym smakiem – jest wszechstronność. To warzywo, które z powodzeniem odnajdzie się w każdej kuchni i niemal w każdej formie podania. Ich delikatna struktura sprawia, że doskonale nadają się zarówno do gotowania, pieczenia, grillowania, jak i podawania na surowo.

W lekkich, wiosennych sałatkach świetnie łączą się z serem feta, rukolą, jajkami czy truskawkami. W formie zupy krem rozgrzewają i sycą, nie tracąc przy tym lekkości. Na grillu – owinięte boczkiem lub podawane solo – zyskują głęboki, dymny aromat. Są też znakomitym dodatkiem do makaronów, np. z czosnkiem, oliwą i parmezanem, oraz do śniadań – w towarzystwie jajek sadzonych, grzanek czy omletów.

Niezależnie od tego, czy masz ochotę na coś szybkiego i prostego, czy planujesz efektowną kolację – szparagi sprawdzą się zawsze.

Źródło: Liana Green, CCA-SA 4.0 via Wikipedia Commons

Polskie szparagi – świeże, lokalne, najlepsze

Co więcej, świeże szparagi prosto z pola smakują zupełnie inaczej niż te, które przeleżały kilka dni w transporcie. Są chrupiące, soczyste i pełne aromatu. Dlatego warto wspierać lokalnych dostawców – nie tylko ze względu na jakość, ale także dlatego, że to forma patriotyzmu gospodarczego. Wybierając krajowe produkty, wspieramy rodzimych rolników i przyczyniamy się do rozwoju polskiego rolnictwa.

Wiosna na talerzu

Szparagi to nie tylko smak – to także symbol wiosny i nowego początku. Mają w sobie coś eleganckiego, ale i swojskiego. Warto po nie sięgać właśnie teraz – kiedy są świeże, lokalne i pełne wartości odżywczych. Niezależnie od tego, czy podasz je w kremowej zupie, z makaronem, czy z grilla z boczkiem – wprowadzą do Twojej kuchni odrobinę świeżości i sezonowej radości.

 

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google. 

Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube

Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Rząd techniczny zamiast Tuska? PiS zaprasza na rozmowy w Sejmie

Zabił, a później sam zgłosił się na policję

Historyczny finał NBA: Oklahoma City Thunder kontra Indiana Pacers w walce o pierwszy tytuł

Fenomen Senyszyn i upadek lewicy. Co dalej po wyborach?

Deja vu sprzed pięciu lat, czyli Rafał Trzaskowski (znowu) wrócił do ratusza

Kubicka i Baron jednak się nie rozwodzą? Niespodziewany zwrot akcji!

MSZ protestuje przeciwko słowom o Nawrockim, które ukazały się w izraelskiej gazecie

Wyższy zasiłek pogrzebowy i nowe zasady wsparcia z pomocy społecznej

KAS: wczoraj życzenia dla Pierwszej Damy, dzisiaj zemsta

Lidl wycofał się z Gietrzwałdu. Zwycięstwo protestów i historii

Klaudia El Dursi miała baby shower. „Starej babie nie wypada”? A jednak!

Dziś rozmowa Duda – Nawrocki. Prezydent zapowiada kolejne spotkania

Iga Świątek w półfinale French Open! Polka pewnie pokonała Switolinę

Hołownia o gustach wyborczych młodych. Słowa szokują

Prof. Andrzej Nowak o dr. Karolu Nawrockim: Prezydent wybrany wolą Narodu!

Najnowsze

Rząd techniczny zamiast Tuska? PiS zaprasza na rozmowy w Sejmie

Deja vu sprzed pięciu lat, czyli Rafał Trzaskowski (znowu) wrócił do ratusza

Kubicka i Baron jednak się nie rozwodzą? Niespodziewany zwrot akcji!

MSZ protestuje przeciwko słowom o Nawrockim, które ukazały się w izraelskiej gazecie

Wyższy zasiłek pogrzebowy i nowe zasady wsparcia z pomocy społecznej

Zabił, a później sam zgłosił się na policję

Historyczny finał NBA: Oklahoma City Thunder kontra Indiana Pacers w walce o pierwszy tytuł

Fenomen Senyszyn i upadek lewicy. Co dalej po wyborach?