Przejdź do treści
10:14 W pierwszy dzień świąt policjanci przeprowadzili ponad 12 tysięcy interwencji. Zatrzymali 155 nietrzeźwych kierowców i 142 osoby poszukiwane. W wypadkach drogowych zginęły 2 osoby
09:15 Dwie starsze osoby zginęły w pożarze w miejscowości Sukowicze (podlaskie), do którego doszło w czwartek późnym wieczorem
07:32 Kościół katolicki drugiego dnia oktawy świąt Bożego Narodzenia wspomina św. Szczepana – pierwszego męczennika. Obecnie prześladowanych z powodu wiary jest ponad 380 mln chrześcijan w 78 krajach (dane organizacji Open Doors)
07:14 W Rumunii, ponad trzy dekady po upadku komunizmu, nie słabnie tęsknota za reżimem kierowanym przez Nicolae Ceausescu. Ponad 55 proc. osób zadeklarowało, że komunizm był pozytywnym wydarzeniem dla kraju
Republika Zapraszamy na stoisko Telewizji Republika już od 30 grudnia – przy Placu Niepodległości w Chełmie
Republika Dzieci w Libanie śpiewają najpiękniejsze polskie kolędy. Na koncert "Oddajmy dzieciom dzieciństwo" zapraszamy do Republiki w Boże Narodzenie o godzinie 20:00
Wydarzenie Telewizja Republika, województwo lubelskie i miasto Chełm zapraszają na "Wystrzałowego Sylwestra z Republiką". Wśród gwiazd m.in. Fun Factory, Kombi Łosowski, Bayer Full, Defis, Corona i Weekend. Zapraszamy 31 grudnia do Chełma i przed telewizory!
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Szczecin zaprasza na XII Żywą Szopkę, 24-26 grudnia, Parafia Niepokalanego Poczęcia NMP w Szczecinie - Żydowcach - Kluczu, przy ul. Srebrnej 8
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Londyn zaprasza na koncert kolęd patriotycznych Pawła Piekarczyka, 2 stycznia, godz. 17.30 (po Mszy św.), w kościele Parafialnym pw. Św. Katarzyny Aleksandryjskiej w Ociece
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Gdyni zaprasza na koncert kolęd patriotycznych Pawła Piekarczyka, 4 stycznia, godz. 16:00, Kościół p.w. Chrystusa Króla, Gdynia-Mały Kack, ul. Ks.Bp. Jana Bernarda Szlagi 3 (wjazd od ulicy Halickiej)
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Piotrkowie Trybunalskim zaprasza na prezentację wystawy w 130 rocznicę urodzin Gen. Stefana Roweckiego „Grota”, wystawa oddziału IPN w Łodzi czynna do 12 stycznia, Krużganki Klasztoru OO. Bernardynów w Piotrkowie Trybunalskim
NBP Nowa publikacja NBP: „Polski złoty i niezależność Narodowego Banku Polskiego jako fundamenty rozwoju gospodarczego" – książka prof. Adama Glapińskiego, Prezesa NBP. Wersja elektroniczna dostępna bezpłatnie na nbp.pl
NBP Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: Przyjęcie euro katastrofalnie spowolni rozwój gospodarczy Polski

Wiosna na talerzu – czas na szparagi!

Źródło: THOR, CCA 2.0 via Wikipedia Commons

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu szparagi były w Polsce warzywem niemal luksusowym – królowały głównie na dworach szlacheckich i w kuchni przedwojennych restauracji. Dziś coraz śmielej wracają na nasze stoły, zwłaszcza wiosną, gdy sezon na nie trwa w najlepsze. Od końca kwietnia do czerwca to najlepszy czas, by sięgać po te uprawiane w Polsce.

Choć przez lata szparagi były traktowane jako coś „zachodniego”, w rzeczywistości uprawiano je w Polsce już w XVIII wieku, a kulinarne poradniki z czasów międzywojennych pełne są przepisów na zupy, sałatki czy przystawki z ich udziałem. Najczęściej serwowano je w postaci zupy krem lub zapiekane z masłem i bułką tartą. Dziś, obok klasyki, chętnie sięgamy po bardziej nowoczesne formy – szparagi na grilla, z makaronem, do sałatek, a nawet jako składnik śniadań.

Szparagi – uniwersalne warzywo na każdą okazję

Jedną z największych zalet szparagów – poza ich wyjątkowym smakiem – jest wszechstronność. To warzywo, które z powodzeniem odnajdzie się w każdej kuchni i niemal w każdej formie podania. Ich delikatna struktura sprawia, że doskonale nadają się zarówno do gotowania, pieczenia, grillowania, jak i podawania na surowo.

W lekkich, wiosennych sałatkach świetnie łączą się z serem feta, rukolą, jajkami czy truskawkami. W formie zupy krem rozgrzewają i sycą, nie tracąc przy tym lekkości. Na grillu – owinięte boczkiem lub podawane solo – zyskują głęboki, dymny aromat. Są też znakomitym dodatkiem do makaronów, np. z czosnkiem, oliwą i parmezanem, oraz do śniadań – w towarzystwie jajek sadzonych, grzanek czy omletów.

Niezależnie od tego, czy masz ochotę na coś szybkiego i prostego, czy planujesz efektowną kolację – szparagi sprawdzą się zawsze.

Źródło: Liana Green, CCA-SA 4.0 via Wikipedia Commons

Polskie szparagi – świeże, lokalne, najlepsze

Co więcej, świeże szparagi prosto z pola smakują zupełnie inaczej niż te, które przeleżały kilka dni w transporcie. Są chrupiące, soczyste i pełne aromatu. Dlatego warto wspierać lokalnych dostawców – nie tylko ze względu na jakość, ale także dlatego, że to forma patriotyzmu gospodarczego. Wybierając krajowe produkty, wspieramy rodzimych rolników i przyczyniamy się do rozwoju polskiego rolnictwa.

Wiosna na talerzu

Szparagi to nie tylko smak – to także symbol wiosny i nowego początku. Mają w sobie coś eleganckiego, ale i swojskiego. Warto po nie sięgać właśnie teraz – kiedy są świeże, lokalne i pełne wartości odżywczych. Niezależnie od tego, czy podasz je w kremowej zupie, z makaronem, czy z grilla z boczkiem – wprowadzą do Twojej kuchni odrobinę świeżości i sezonowej radości.

 

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google. 

Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube

Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Dojdzie do kolejnego spotkania Zełenskiego z Trumpem? Poznaliśmy termin

Ekspert o propozycjach cięć wydatków na lecznictwo i poważnych zagrożenia dla pacjentów

Duża presja na domowe budżety obciążone wydatkami na święta

Boże Narodzenie w pogodzie kończy się ociepleniem

Konfiskata samochodów nietrzeźwym kierowcom. Wiemy, ile pojazdów trafiło pod młotek

Zaskakujący sondaż. W Rumunii panuje silna tęsknota za komunizmem

Został ukamieniowany za głoszenie nauki Chrystusa. Dziś wspomnienie św. Szczepana – pierwszego męczennika

Stalin zza grobu decyduje o bezpieczeństwie świata

"Są dobre pomysły, które mogą zaowocować trwałym pokojem”. Zełenski po rozmowach z Kushnerem i Witkoffem

Zbigniew Bogucki: droga do zwycięstwa to nie autostrada

Wnętrze Tytana: tunele potencjalnie sprzyjające życiu

Pierwszego męczennika... a dziś prześladowanych jest 380 mln chrześcijan

„Cud bożonarodzeniowy”: Ranny w ataku na Bondi Beach wraca do domu

Europejskie przypadki MERS: wysoka śmiertelność wirusa

Członkini Memoriału o Rosji: państwo zorganizowane na zasadach mafijnych

Najnowsze

Dojdzie do kolejnego spotkania Zełenskiego z Trumpem? Poznaliśmy termin

Konfiskata samochodów nietrzeźwym kierowcom. Wiemy, ile pojazdów trafiło pod młotek

Zaskakujący sondaż. W Rumunii panuje silna tęsknota za komunizmem

Został ukamieniowany za głoszenie nauki Chrystusa. Dziś wspomnienie św. Szczepana – pierwszego męczennika

pomnik Stalina

Stalin zza grobu decyduje o bezpieczeństwie świata

Ekspert o propozycjach cięć wydatków na lecznictwo i poważnych zagrożenia dla pacjentów

Duża presja na domowe budżety obciążone wydatkami na święta

Boże Narodzenie w pogodzie kończy się ociepleniem