Jagodowe szaleństwo! Te placuszki pokochasz od pierwszego kęsa

Sezon na jagody trwa w najlepsze! Ten przepis to absolutny hit – błyskawiczny, pyszny i pachnący latem.
Gdy tylko pojawiają się świeże jagody, wiadomo, że czas na małe kuchenne szaleństwo. I choć klasyki takie jak jagodzianki zawsze będą w modzie, to w tym roku internet oszalał na punkcie… puszystych placuszków z jagodami! Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak? No bajka!
Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników – wszystko, co trzeba, prawdopodobnie już masz w lodówce. Wystarczy jogurt naturalny, mąka, jajko i oczywiście soczyste, świeże jagody. Placuszki wychodzą mięciutkie, lekko wilgotne w środku i pełne owocowej słodyczy.
Jak je zrobić?
Składniki:
- 1 jajko
- 200 g jogurtu naturalnego (może być grecki)
- 1 łyżka cukru (lub więcej – wedle uznania)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. pół szklanki jagód
- olej do smażenia
W jednej misce wymieszaj jajko z jogurtem i cukrem. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli – mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dorzuć jagody i delikatnie zamieszaj, żeby nie rozgnieść owoców. Smaż na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu – po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane i pachnące.
I gotowe!
Podawaj je z cukrem pudrem, syropem klonowym albo – jeśli chcesz zaszaleć – z kleksem bitej śmietany i świeżymi owocami. Idealne na słodkie śniadanie, deser albo późny letni podwieczorek.
Źródło: Republika
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube
Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB
Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X