Przejdź do treści
13:50 Tatry: Dolina Kościeliska i Jaskinia Mroźna znów dostępne dla turystów
13:04 IMGW: na północy burze z opadami do 70 mm, na zachodzie wiatr do 70 km/h
12:42 Pomorskie: Śmiertelny wypadek na DK20 w Mokrzynie, droga jest zablokowana
12:21 Małopolskie: Zarzuty pedofilii dla 62-latka, który miał fikcyjne konta w internecie
11:44 Zachodniopomorskie: Czerwone flagi na kilkunastu kąpieliskach morskich z powodu m.in. wysokich fal
11:14 Korea Południowa: Aresztowano nauczycielkę i matkę ucznia usiłujących wykraść arkusze egzaminacyjne
10:46 Niemcy: Sławosz Uznański-Wiśniewski dotarł we wtorek do Kolonii w Niemczech, gdzie znajduje się Europejskie Centrum Astronautów ESA
10:27 Zachodniopomorskie: Ognisko ASF w gospodarstwie pod Golczewem, do wybicia 7,5 tys. świń
10:02 M. Błaszczak, szef klubu PiS: Bąkiewicz wykazał postawę patriotyczną, bronił kościołów przed atakiem barbarzyńców
09:42 Islandia: W środę rano doszło do erupcji wulkanu na półwyspie Reykjanes
Wydarzenie Poseł Dorota Arciszewska-Mielewczyk oraz Klub „Gazety Polskiej” Kościerzyna zapraszają na spotkanie z posłami Mariuszem Goskiem oraz Dariuszem Mateckim, 21 lipca, godz. 16.30, ul. 3 maja 9, Kościerzyna.
Wydarzenie Klub „GP” Wejherowo zaprasza na spotkanie autorskie z Adamem Borowskim pt."Losy PEOWIACZEK inspiracją do obrony suwerenności Polski”, 22 lipca (wtorek), godz. 18:00, sala JPII przy Kolegiacie PW. Św Trójcy ul Kościuszki, przy Placu Wejhera, Wejherowo
Wydarzenie USA: Kluby Gazety Polskiej Nowym Jorku zapraszają 23 lipca o godz. 19.00 Polonię na spotkanie autorskie z europosłem Danielem Obajtkiem, które odbędzie się w Cracovia Manor, Wallington, NJ07057
Wydarzenie Klub „GP” Milanówek zaprasza na obchody 81. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego, 2 sierpnia, g. 15.00 Msza św. w kościele pw. Matki Bożej Bolesnej ul. Szkolna 7. Po mszy uroczystość na cmentarzu w Milanówku przy grobach Powstańców Warszawskich
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Stek z Combra Sarny – Smak Lubuskich Lasów na Talerzu

Źródło: Republika

W 41. odcinku programu „Smaki Polski” zabieramy widzów do Słońska, malowniczej miejscowości w województwie lubuskim, położonej zaledwie 12 km od granicy z Niemcami. Słońsk, leżący przy drodze nr 22 łączącej Berlin z Poznaniem, to region, który skrywa prawdziwe skarby natury, zwłaszcza dla miłośników dziczyzny i lokalnych specjałów. Czego można się spodziewać po kuchni tego regionu? O tym opowie Franciszek Jamniuk – właściciel restauracji „Kniejówka” i członek Naczelnej Rady Łowieckiej Polskiego Związku Łowieckiego. Z kolei kucharz Jakub Wolski przyrządzi prawdziwą kulinarną ucztę – soczystego steka z combra sarny, który stanowi prawdziwą ozdobę menu.

Lasy Lubuskie – Kraina pełna smaku i dziczyzny

Słońsk to miejscowość położona w sercu jednego z najbardziej zróżnicowanych pod względem fauny i flory obszarów w Polsce. Otaczające ją lasy stanowią prawdziwy raj dla pasjonatów łowiectwa, a także dla tych, którzy szukają naturalnych i ekologicznych produktów do swojej kuchni.

Las to nie tylko miejsce, gdzie spotkać można dzikie zwierzęta, ale także źródło wyjątkowych smaków, które obecne są na stołach lokalnych restauracji. Lasy Lubuskiego pełne są saren, dzików, lisów i jeleni, które stanowią doskonałe źródło mięsa – idealnego do przygotowywania potraw, które wznoszą kuchnię na wyższy poziom.

Franciszek Jamniuk, właściciel restauracji „Kniejówka”, przyznaje, że właśnie dziczyzna, w tym mięso z sarny, to prawdziwa perła w lokalnej kuchni. „W Słońsku i okolicach mamy dostęp do wyjątkowych składników – dziczyzny, którą możemy przygotować w tradycyjny sposób, ale także dodać nowoczesnego szlifu, tworząc niepowtarzalne dania” – mówi Jamniuk.

Stek z combra sarny – Przepis od Jakuba Wolskiego

Na wyjątkowy przepis na danie, które łączy tradycję z nowoczesnością, zaprasza Jakub Wolski, kucharz, który przyrządzi dla widzów soczystego steka z combra sarny – danie, które idealnie oddaje charakter lasów Lubuskiego.

Stek z combra sarny

Składniki:

  • 2 steki z combra sarny (ok. 250-300 g każdy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka czerwonego wina (opcjonalnie, do deglasowania)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 100 ml bulionu (najlepiej dziczyzny lub wołowego)

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mięsa: Steki z combra sarny należy wyjąć z lodówki około 30 minut przed przygotowaniem, aby miały temperaturę pokojową. Następnie delikatnie osuszamy je papierowym ręcznikiem.
  2. Marynowanie: Na talerzu mieszamy oliwę, świeżo mielony pieprz, sól, rozmaryn i posiekany czosnek. Wkładamy do marynaty steki, dobrze obtaczając je w mieszance, i zostawiamy na 15-20 minut.
  3. Smażenie: Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Gdy zacznie się pienić, dodajemy steki. Smażymy je na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od preferencji dotyczącej stopnia wysmażenia (na średnio wysmażony stek około 4-5 minut po każdej stronie).
  4. Deglasowanie: Jeśli chcemy uzyskać dodatkowy smak, po zdjęciu steków z patelni, w tej samej patelni wlewamy czerwone wino (opcjonalnie), ocet balsamiczny i bulion. Mieszamy, żeby zeskrobać przypalone resztki mięsa. Gotujemy przez chwilę, aż sos nieco zgęstnieje.
  5. Podanie: Steki podajemy na ciepłym talerzu, polane sosem z patelni. Idealnym dodatkiem będą sezonowe warzywa, np. pieczone
Republika
Źródło: Republika

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google. 

Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube

Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Liziniewicz: mamy kompletną bierność rządu Tuska

PILNE: Małgorzata Manowska na celowniku bodnarowców. Chcą zdjęcia immunitetu

Polska królowa podbija Rzym!

Mama Ani Przybylskiej ujawnia prawdę o jej ostatnich chwilach

Kontuzje uderzają w kadrę! Śliwka i Kurek nie zagrają w LN

Co zrobi Tusk? Milczanowska w Radio Republika: 6 sierpnia Polacy i tak przyjadą do Warszawy

Zmarła druga ofiara pożaru bloku w Rzeszowie

Kolejny sondaż uderzający w koalicję Tuska. Polacy zgodnie: jest źle

Sport w dobrych rękach – Paweł Danielczuk i jego misja

Aresztowano nauczycielkę i matkę ucznia. O co chodzi?

Państwo w państwie pod szyldem KGHM

Polski astronauta wylądował w Kolonii

Dr Oskar Kida do Tuska: 6 sierpnia Karol Nawrocki zostanie prezydentem RP, czy się to panu podoba, czy nie!

Probierz ujawnia nazwisko nowego selekcjonera! To on ma poprowadzić kadrę

Dzisiaj rano wybuchł wulkan na półwyspie Reykjanes

Najnowsze

Liziniewicz: mamy kompletną bierność rządu Tuska

Kontuzje uderzają w kadrę! Śliwka i Kurek nie zagrają w LN

Co zrobi Tusk? Milczanowska w Radio Republika: 6 sierpnia Polacy i tak przyjadą do Warszawy

Zmarła druga ofiara pożaru bloku w Rzeszowie

Kolejny sondaż uderzający w koalicję Tuska. Polacy zgodnie: jest źle

PILNE: Małgorzata Manowska na celowniku bodnarowców. Chcą zdjęcia immunitetu

Polska królowa podbija Rzym!

Mama Ani Przybylskiej ujawnia prawdę o jej ostatnich chwilach