Przejdź do treści
22:03 Raport sił zbrojnych Szwecji: należy zainwestować w broń dalekiego zasięgu, a także satelity szpiegowskie, aby sprostać rosyjskiemu zagrożeniu
19:48 USA: prezydent Donald Trump powiedział, że jego rozmowa z Xi Jinpingiem była "bardzo dobra" i że zamierza złożyć wizytę w Chinach w kwietniu oraz przyjąć chińskiego przywódcę w ramach wizyty o randze państwowej
19:15 Unia Europejska: Parlament Europejski podejmie we wtorek decyzję, czy nadać tryb pilny procedurze zatwierdzania umowy handlowej z blokiem państw Mercosur
18:41 Brazylia: Sąd Najwyższy podjął jednogłośnie decyzję o tymczasowym aresztowaniu byłego prezydenta Jaira Bolsonaro. Według sędziów istnieje ryzyko ucieczki byłego szefa państwa z lat 2019-2022, który do soboty przebywał w areszcie domowym
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Poznaniu zaprasza na spotkanie z Bogdanem Święczkowskim, 25 listopada, godz. 17:00, Hotel Mercure, ul. Roosevelta 20, Poznań
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Nowy Sącz im. J. Olszewskiego zaprasza na spotkanie z Robertem Bąkiewiczem, 25 listopada, godz. 18:00, Hotel Panorama, ul. Romanowskiego 6, Nowy Sącz.
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Września oraz Poseł Zbigniew Dolata zapraszają na spotkanie z Mateuszem Morawieckim oraz Krzysztofem Szczuckim, 26 listopada, godz. 18:00, Pałac na Opieszynie, Września
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Piotrków Trybunalski zaprasza na spotkanie z red. TV Republika: Jakubem Maciejewskim, Dawidem Wildsteinem, Wojciechem Muchą, 28 listopada, godz. 18:00, Hotel Vestil ul. Armii Krajowej 22c, Piotrków Trybunalski
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Braniewo zaprasza na spotkanie ze Sławomirem Cenckiewiczem oraz Andrzejem Śliwką, 27 listopada, godz. 18:00, Centrum Kultury, ul. Katedralna 9 (Galeria Podziemie)
NBP Nowa publikacja NBP: „Polski złoty i niezależność Narodowego Banku Polskiego jako fundamenty rozwoju gospodarczego" – książka prof. Adama Glapińskiego, Prezesa NBP. Wersja elektroniczna dostępna bezpłatnie na nbp.pl
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Gostynin zaprasza na z prof. Wojciechem Roszkowskim, 27 listopada, godz. 17:00, Sala Posiedzeń w Starostwie Powiatowym, ul. Dmowskiego 13, Gostynin
Wydarzenia Klub „Gazety Polskiej” w Kielcach zaprasza na spotkanie z posłami: Przemysławem Czarnkiem, Jackiem Sasinem i Anną Krupką, 27 listopada, godz.18, Wojewódzki Dom Kultury, ul. Ściegiennego 2, Kielce
Wydarzenie Bielańsko-Żoliborski Klub „Gazety Polskiej” zaprasza na uroczystość upamiętniającą Maurycego Mochnackiego. 29 listopada, godz. 12, Cmentarz Powązkowski w Warszawie. Zbiórka uczestników o godzinie 11:45 przy bramie od strony ulicy Powązkowskiej
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Inowrocław zaprasza na spotkanie z posłami Krzysztofem Szczuckim i Pawłem Kukizem, 29 listopada, godz. 13:00, Kujawskie Centrum Kultury, ul. Kilińskiego 16, Inowrocław
Wydarzenie Klub GP Radomsko II, posłowie Anna Milczanowska i Antoni Macierewicz zapraszają na spotkanie z politykami PiS: Tobiaszem Bocheńskim, Jackiem Sasinem, Andrzejem Śliwką, 29 listopada, godz. 15.30, Miejski Dom Kultury, Radomsko
Wydarzenie Uroczystości 195. rocznicy wybuchu Powstania Listopadowego. Olszynka Grochowska, niedziela, 30.11. Początek o g. 12:30, Kopiec Bohaterów Olszynki Grochowskiej w Alei Chwały (ul. Chełmżyńska). Od g. 13:00 uroczystości przy Mogile Powstańczej, ul. Szeroka
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Stek z Combra Sarny – Smak Lubuskich Lasów na Talerzu

Źródło: Republika

W 41. odcinku programu „Smaki Polski” zabieramy widzów do Słońska, malowniczej miejscowości w województwie lubuskim, położonej zaledwie 12 km od granicy z Niemcami. Słońsk, leżący przy drodze nr 22 łączącej Berlin z Poznaniem, to region, który skrywa prawdziwe skarby natury, zwłaszcza dla miłośników dziczyzny i lokalnych specjałów. Czego można się spodziewać po kuchni tego regionu? O tym opowie Franciszek Jamniuk – właściciel restauracji „Kniejówka” i członek Naczelnej Rady Łowieckiej Polskiego Związku Łowieckiego. Z kolei kucharz Jakub Wolski przyrządzi prawdziwą kulinarną ucztę – soczystego steka z combra sarny, który stanowi prawdziwą ozdobę menu.

Lasy Lubuskie – Kraina pełna smaku i dziczyzny

Słońsk to miejscowość położona w sercu jednego z najbardziej zróżnicowanych pod względem fauny i flory obszarów w Polsce. Otaczające ją lasy stanowią prawdziwy raj dla pasjonatów łowiectwa, a także dla tych, którzy szukają naturalnych i ekologicznych produktów do swojej kuchni.

Las to nie tylko miejsce, gdzie spotkać można dzikie zwierzęta, ale także źródło wyjątkowych smaków, które obecne są na stołach lokalnych restauracji. Lasy Lubuskiego pełne są saren, dzików, lisów i jeleni, które stanowią doskonałe źródło mięsa – idealnego do przygotowywania potraw, które wznoszą kuchnię na wyższy poziom.

Franciszek Jamniuk, właściciel restauracji „Kniejówka”, przyznaje, że właśnie dziczyzna, w tym mięso z sarny, to prawdziwa perła w lokalnej kuchni. „W Słońsku i okolicach mamy dostęp do wyjątkowych składników – dziczyzny, którą możemy przygotować w tradycyjny sposób, ale także dodać nowoczesnego szlifu, tworząc niepowtarzalne dania” – mówi Jamniuk.

Stek z combra sarny – Przepis od Jakuba Wolskiego

Na wyjątkowy przepis na danie, które łączy tradycję z nowoczesnością, zaprasza Jakub Wolski, kucharz, który przyrządzi dla widzów soczystego steka z combra sarny – danie, które idealnie oddaje charakter lasów Lubuskiego.

Stek z combra sarny

Składniki:

  • 2 steki z combra sarny (ok. 250-300 g każdy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka czerwonego wina (opcjonalnie, do deglasowania)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 100 ml bulionu (najlepiej dziczyzny lub wołowego)

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mięsa: Steki z combra sarny należy wyjąć z lodówki około 30 minut przed przygotowaniem, aby miały temperaturę pokojową. Następnie delikatnie osuszamy je papierowym ręcznikiem.
  2. Marynowanie: Na talerzu mieszamy oliwę, świeżo mielony pieprz, sól, rozmaryn i posiekany czosnek. Wkładamy do marynaty steki, dobrze obtaczając je w mieszance, i zostawiamy na 15-20 minut.
  3. Smażenie: Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Gdy zacznie się pienić, dodajemy steki. Smażymy je na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od preferencji dotyczącej stopnia wysmażenia (na średnio wysmażony stek około 4-5 minut po każdej stronie).
  4. Deglasowanie: Jeśli chcemy uzyskać dodatkowy smak, po zdjęciu steków z patelni, w tej samej patelni wlewamy czerwone wino (opcjonalnie), ocet balsamiczny i bulion. Mieszamy, żeby zeskrobać przypalone resztki mięsa. Gotujemy przez chwilę, aż sos nieco zgęstnieje.
  5. Podanie: Steki podajemy na ciepłym talerzu, polane sosem z patelni. Idealnym dodatkiem będą sezonowe warzywa, np. pieczone
Republika
Źródło: Republika

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google. 

Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube

Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Donald Trump i Pete Hegseth

Trump oburzony atakami na szkoły katolickie w Nigerii

Regulamin rozdania nagród konkursu literackiego organizowanego przez program Republika Wstajemy

Sikorski najpierw krytykuje prezydenta, później prosi go o pomoc

Komisja Europejska zablokowała Węgrom miliardy euro. Powodem praworządność

Senat rozdaje pieniądze. Wystarczy należeć do wiadomej partii

Real straci gwiazdę? Rozmowy kontraktowe wstrzymane przez konflikt z trenerem

Co działo się za kulisami „Tańca z Gwiazdami”? Bagi odsłania napięcia w ekipie

Ruch Obrony Granic wspiera pracowników z Chrzanowa. Chcą uczciwych zasad we własnym kraju

Ekspertka od savoir-vivre’u wskazuje liderów, z których młodzież może brać przykład

Paulina Krupińska reaguje na falę komentarzy o jej wyglądzie. „Twoje ciało nie jest problemem”

Kaleta o prześladowaniu Ziobry przez rząd Tuska: mamy do czynienia z obrzydliwą szopką, która jest Polakom szykowana na święta

Google Polska: w tygodniu Black Friday wyszukiwania hasła „raty” mają najwyższe poziomy w roku

Marcela Leszczak i Michał Koterski ROZWODZĄ SIĘ. Pozew wpłynął do sądu.

Plan pokojowy dla Ukrainy nie ma już 28. punktów

"Czy ingerują w postępowania karne?". Kaleta złożył interpelację ws. spotkania Żurka ze skandalistami z KOD-u

Najnowsze

Donald Trump i Pete Hegseth

Trump oburzony atakami na szkoły katolickie w Nigerii

Senat rozdaje pieniądze. Wystarczy należeć do wiadomej partii

Real straci gwiazdę? Rozmowy kontraktowe wstrzymane przez konflikt z trenerem

Co działo się za kulisami „Tańca z Gwiazdami”? Bagi odsłania napięcia w ekipie

Ruch Obrony Granic wspiera pracowników z Chrzanowa. Chcą uczciwych zasad we własnym kraju

Regulamin rozdania nagród konkursu literackiego organizowanego przez program Republika Wstajemy

Sikorski najpierw krytykuje prezydenta, później prosi go o pomoc

Komisja Europejska zablokowała Węgrom miliardy euro. Powodem praworządność