Przejdź do treści
15:10 Dwoje obywateli Singapuru zatrzymała norweska policja w poniedziałek wieczorem za pilotowanie drona w strefie zakazanej w Oslo. Ich bezzałogowiec latał w bezpośrednim sąsiedztwie siedziby premiera
14:27 Premier Donald Tusk: o północy ze środy na czwartek otwieramy przejścia graniczne z Białorusią
14:03 Ukraina: sztab generalny ukraińskiej armii poinformował o atakach na dwie rafinerie w Rosji, w obwodach briańskim i samarskim, oraz na lotniska na okupowanym Krymie
13:46 Organizacja "Wiasna": polski obywatel, katolicki zakonnik z Krakowa Grzegorz Gaweł, którego zatrzymano na Białorusi, został uznany za więźnia politycznego przez białoruskich obrońców praw człowieka
13:30 IMGW: nad Polskę napłynęło chłodne powietrze pochodzenia arktycznego. W najbliższych dniach będziemy w tej masie powietrza
13:05 Rada Północnoatlantycka: Rosja ponosi pełną odpowiedzialność za działania prowadzące do eskalacji
12:38 ONZ: władze rosyjskie powszechnie i systematycznie poddają torturom zatrzymanych cywilów ukraińskich na terenach okupowanych
11:37 Estonia: jesteśmy gotowi rozmieścić w kraju brytyjskie myśliwce zdolne do przenoszenia broni atomowej
11:27 Konfederacja złoży do SN skargę na decyzję PKW ws. odrzucenia jej sprawozdania finansowego
10:16 GUS: liczba ludności Polski na koniec lipca spadla poniżej 37,4 mln
10:10 Premier Danii o dronach nad lotniskiem w Kopenhadze: to atak na duńską infrastrukturę krytyczną
10:01 GUS: stopa bezrobocia w sierpniu wyniosła 5,5 proc. wobec 5,4 proc. miesiąc wcześniej
Republika Telewizja Republika – oglądaj nas z każdego miejsca na świecie! Wejdź na tvrepublika.pl/live lub YouTube i bądź na bieżąco
Wydarzenie: 25.09. o godz. 18:00 przed Ministerstwem Edukacji (al. Jana Chrystiana Szucha 25, Warszawa) odbędzie się manifestacja przeciwko destrukcyjnej polityce minister Barbary Nowackiej
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Częstochowa zaprasza do składania podpisów pod wnioskiem o referendum ws. nielegalnej migracji w każdą sobotę i niedzielę września od 12 tej do 17 tej pod Jasną Górą przy wjeździe na parking od ul. Klasztornej
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" w Zielonej Górze zaprasza w poniedziałek 29 września o godz. 15:00, do Auli UZ przy ul. Podgórnej, na spotkanie z prezesem Jarosławem Kaczyńskim. Spotkanie odbędzie się w ramach akcji "Wygrała Polska"
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Częstochowa zaprasza na spotkanie z dziennikarzem TV Republika - Jakubem Maciejewskim, 3 października, g. 18, Aula Tygodnika "Niedziela" ul. 3 maja 12, Częstochowa
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Białystok Centrum zaprasza na uroczyste odsłonięcie i poświęcenie Pomnika Pamięci Żołnierzy Wyklętych, 27 września, g. 17.00, rozpoczęcie Mszą św. celebrowaną przez ks. prof. Wąsowicza w kościele pw. Zwiastowania NMP w Białymstoku
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" nr 1 w Elblągu zaprasza na spotkanie z wiceprezesem PiS, europosłem Tobiaszem Bocheńskim i posłem Andrzejem Śliwką, w dniu 4 października o godz. 17:00 w Domu Rektora przy bulwarze Zygmunta Augusta 12 w Elblągu
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Zarząd NBP, z inicjatywy Prezesa NBP prof. Adama Glapińskiego, zdecydował o zwiększeniu udziału złota w rezerwach do 30 proc. Obecnie NBP ma ponad 515 ton złota o wartości 200 mld zł (ok. 22 proc. rezerw). Łączne rezerwy dewizowe przekraczają 953 mld zł.

Stek z Combra Sarny – Smak Lubuskich Lasów na Talerzu

Źródło: Republika

W 41. odcinku programu „Smaki Polski” zabieramy widzów do Słońska, malowniczej miejscowości w województwie lubuskim, położonej zaledwie 12 km od granicy z Niemcami. Słońsk, leżący przy drodze nr 22 łączącej Berlin z Poznaniem, to region, który skrywa prawdziwe skarby natury, zwłaszcza dla miłośników dziczyzny i lokalnych specjałów. Czego można się spodziewać po kuchni tego regionu? O tym opowie Franciszek Jamniuk – właściciel restauracji „Kniejówka” i członek Naczelnej Rady Łowieckiej Polskiego Związku Łowieckiego. Z kolei kucharz Jakub Wolski przyrządzi prawdziwą kulinarną ucztę – soczystego steka z combra sarny, który stanowi prawdziwą ozdobę menu.

Lasy Lubuskie – Kraina pełna smaku i dziczyzny

Słońsk to miejscowość położona w sercu jednego z najbardziej zróżnicowanych pod względem fauny i flory obszarów w Polsce. Otaczające ją lasy stanowią prawdziwy raj dla pasjonatów łowiectwa, a także dla tych, którzy szukają naturalnych i ekologicznych produktów do swojej kuchni.

Las to nie tylko miejsce, gdzie spotkać można dzikie zwierzęta, ale także źródło wyjątkowych smaków, które obecne są na stołach lokalnych restauracji. Lasy Lubuskiego pełne są saren, dzików, lisów i jeleni, które stanowią doskonałe źródło mięsa – idealnego do przygotowywania potraw, które wznoszą kuchnię na wyższy poziom.

Franciszek Jamniuk, właściciel restauracji „Kniejówka”, przyznaje, że właśnie dziczyzna, w tym mięso z sarny, to prawdziwa perła w lokalnej kuchni. „W Słońsku i okolicach mamy dostęp do wyjątkowych składników – dziczyzny, którą możemy przygotować w tradycyjny sposób, ale także dodać nowoczesnego szlifu, tworząc niepowtarzalne dania” – mówi Jamniuk.

Stek z combra sarny – Przepis od Jakuba Wolskiego

Na wyjątkowy przepis na danie, które łączy tradycję z nowoczesnością, zaprasza Jakub Wolski, kucharz, który przyrządzi dla widzów soczystego steka z combra sarny – danie, które idealnie oddaje charakter lasów Lubuskiego.

Stek z combra sarny

Składniki:

  • 2 steki z combra sarny (ok. 250-300 g każdy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka czerwonego wina (opcjonalnie, do deglasowania)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 100 ml bulionu (najlepiej dziczyzny lub wołowego)

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mięsa: Steki z combra sarny należy wyjąć z lodówki około 30 minut przed przygotowaniem, aby miały temperaturę pokojową. Następnie delikatnie osuszamy je papierowym ręcznikiem.
  2. Marynowanie: Na talerzu mieszamy oliwę, świeżo mielony pieprz, sól, rozmaryn i posiekany czosnek. Wkładamy do marynaty steki, dobrze obtaczając je w mieszance, i zostawiamy na 15-20 minut.
  3. Smażenie: Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Gdy zacznie się pienić, dodajemy steki. Smażymy je na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od preferencji dotyczącej stopnia wysmażenia (na średnio wysmażony stek około 4-5 minut po każdej stronie).
  4. Deglasowanie: Jeśli chcemy uzyskać dodatkowy smak, po zdjęciu steków z patelni, w tej samej patelni wlewamy czerwone wino (opcjonalnie), ocet balsamiczny i bulion. Mieszamy, żeby zeskrobać przypalone resztki mięsa. Gotujemy przez chwilę, aż sos nieco zgęstnieje.
  5. Podanie: Steki podajemy na ciepłym talerzu, polane sosem z patelni. Idealnym dodatkiem będą sezonowe warzywa, np. pieczone
Republika
Źródło: Republika

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google. 

Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube

Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Nie żyje legenda tenisa. Był mentorem Djokovicia

Stylistka Agaty Dudy zachwycona stylizacjami Marty Nawrockiej w USA. „Wyjątkowa elegancja i klasa”

Macron zatrzymany przez policję w Nowym Jorku z powodu przejazdu Trumpa. Ubaw po całości [WIDEO]

Robert Bąkiewicz: Ruch Obrony Granic odniósł ogromny sukces ws. kontroli granicznych

Premier: o północy ze środy na czwartek otwieramy przejścia graniczne z Białorusią

Estonia nie czeka na kolejne rosyjskie prowokacje. Jest gotowa na myśliwce przenoszące broń atomową

Euro Cup piłkarek ręcznych: Polska zagra ze Słowacją na inaugurację

Edukacja zdrowotna i „edukatorzy” tolerancji. Rodzice zatrzymali zajęcia w warszawskim liceum

Jabłoński: rząd tworzy narrację, że każdy kto zadaje pytania to działa jako ruska onucka

Tradycja na talerzu: pampuchy ziemniaczane z lubelskiej wsi

Błaszczak alarmuje w Sejmie: samoloty F-35 bez rakiet, a pieniądze na wojsko mogą trafić do Niemiec

„Nie wolno wzmacniać Rosji!” – Andruszkiewicz krytykuje MSZ

Erdogan: NATO powinno przyjąć „turecki model” wobec Rosji i Ukrainy

To się nie mieści w głowie. Komisja Bodnara uznała krytykę pomocy migrantom szmuglowanym przez białoruskie służby za „represje”

Smoliński: 22 korupcyjnych zarzutów ws. Nowaka - zamiast sprawiedliwości, polityczna amnestia

Najnowsze

Nie żyje legenda tenisa. Był mentorem Djokovicia

Premier: o północy ze środy na czwartek otwieramy przejścia graniczne z Białorusią

Estonia nie czeka na kolejne rosyjskie prowokacje. Jest gotowa na myśliwce przenoszące broń atomową

Euro Cup piłkarek ręcznych: Polska zagra ze Słowacją na inaugurację

Edukacja zdrowotna i „edukatorzy” tolerancji. Rodzice zatrzymali zajęcia w warszawskim liceum

Stylistka Agaty Dudy zachwycona stylizacjami Marty Nawrockiej w USA. „Wyjątkowa elegancja i klasa”

Macron zatrzymany przez policję w Nowym Jorku

Macron zatrzymany przez policję w Nowym Jorku z powodu przejazdu Trumpa. Ubaw po całości [WIDEO]

Robert Bąkiewicz

Robert Bąkiewicz: Ruch Obrony Granic odniósł ogromny sukces ws. kontroli granicznych