Przejdź do treści
9:20 Jak poinformował IPN, na dziedzińcu byłego więzienia na ul. Rakowieckiej w Warszawie ekshumowano szczątki co najmniej 10 osób z okresu Powstania Warszawskiego
8:42 Ukraina: Co najmniej jedna osoba zginęła, a 14 zostało rannych, w tym trzech strażaków, wskutek zmasowanego ataku rosyjskich dronów na Odessę na południu kraju
Wydarzenie Dorota Arciszewska-Mielewczyk i Kluby Gazety Polskiej w Gdyni i Wejherowie zapraszają na spotkanie z Posłami Dariuszem Mateckim i Mariuszem Goskiem które odbędzie się 27.06 o g. 17:30 w Gdyni, w budynku Cech Rzemiosła i Przedsiębiorczości ul. 10 lutego 33
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Słupsku zaprasza na marsz przeciwko masowej migracji, 22 czerwca, godz. 16.00, Bulwary Słupskie MDK
Wydarzenie W najbliższą niedzielę (22 czerwca) o g. 13:00 w Amfiteatrze przy Zamku w Pułtusku otwarte spotkanie pod hasłem "Wygrała Polska" z prezydentem-elektem Karolem Nawrockim i prezesem PiS Jarosławem Kaczyńskim
NBP NBP informuje: Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: „Polska ma już 509 ton złota – więcej niż Europejski Bank Centralny! To dowód na skuteczną strategię, która wzmacnia wiarygodność Polski i buduje bezpieczeństwo finansowe obywateli"
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Stek z Combra Sarny – Smak Lubuskich Lasów na Talerzu

Źródło: Republika

W 41. odcinku programu „Smaki Polski” zabieramy widzów do Słońska, malowniczej miejscowości w województwie lubuskim, położonej zaledwie 12 km od granicy z Niemcami. Słońsk, leżący przy drodze nr 22 łączącej Berlin z Poznaniem, to region, który skrywa prawdziwe skarby natury, zwłaszcza dla miłośników dziczyzny i lokalnych specjałów. Czego można się spodziewać po kuchni tego regionu? O tym opowie Franciszek Jamniuk – właściciel restauracji „Kniejówka” i członek Naczelnej Rady Łowieckiej Polskiego Związku Łowieckiego. Z kolei kucharz Jakub Wolski przyrządzi prawdziwą kulinarną ucztę – soczystego steka z combra sarny, który stanowi prawdziwą ozdobę menu.

Lasy Lubuskie – Kraina pełna smaku i dziczyzny

Słońsk to miejscowość położona w sercu jednego z najbardziej zróżnicowanych pod względem fauny i flory obszarów w Polsce. Otaczające ją lasy stanowią prawdziwy raj dla pasjonatów łowiectwa, a także dla tych, którzy szukają naturalnych i ekologicznych produktów do swojej kuchni.

Las to nie tylko miejsce, gdzie spotkać można dzikie zwierzęta, ale także źródło wyjątkowych smaków, które obecne są na stołach lokalnych restauracji. Lasy Lubuskiego pełne są saren, dzików, lisów i jeleni, które stanowią doskonałe źródło mięsa – idealnego do przygotowywania potraw, które wznoszą kuchnię na wyższy poziom.

Franciszek Jamniuk, właściciel restauracji „Kniejówka”, przyznaje, że właśnie dziczyzna, w tym mięso z sarny, to prawdziwa perła w lokalnej kuchni. „W Słońsku i okolicach mamy dostęp do wyjątkowych składników – dziczyzny, którą możemy przygotować w tradycyjny sposób, ale także dodać nowoczesnego szlifu, tworząc niepowtarzalne dania” – mówi Jamniuk.

Stek z combra sarny – Przepis od Jakuba Wolskiego

Na wyjątkowy przepis na danie, które łączy tradycję z nowoczesnością, zaprasza Jakub Wolski, kucharz, który przyrządzi dla widzów soczystego steka z combra sarny – danie, które idealnie oddaje charakter lasów Lubuskiego.

Stek z combra sarny

Składniki:

  • 2 steki z combra sarny (ok. 250-300 g każdy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka czerwonego wina (opcjonalnie, do deglasowania)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 100 ml bulionu (najlepiej dziczyzny lub wołowego)

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mięsa: Steki z combra sarny należy wyjąć z lodówki około 30 minut przed przygotowaniem, aby miały temperaturę pokojową. Następnie delikatnie osuszamy je papierowym ręcznikiem.
  2. Marynowanie: Na talerzu mieszamy oliwę, świeżo mielony pieprz, sól, rozmaryn i posiekany czosnek. Wkładamy do marynaty steki, dobrze obtaczając je w mieszance, i zostawiamy na 15-20 minut.
  3. Smażenie: Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Gdy zacznie się pienić, dodajemy steki. Smażymy je na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od preferencji dotyczącej stopnia wysmażenia (na średnio wysmażony stek około 4-5 minut po każdej stronie).
  4. Deglasowanie: Jeśli chcemy uzyskać dodatkowy smak, po zdjęciu steków z patelni, w tej samej patelni wlewamy czerwone wino (opcjonalnie), ocet balsamiczny i bulion. Mieszamy, żeby zeskrobać przypalone resztki mięsa. Gotujemy przez chwilę, aż sos nieco zgęstnieje.
  5. Podanie: Steki podajemy na ciepłym talerzu, polane sosem z patelni. Idealnym dodatkiem będą sezonowe warzywa, np. pieczone
Republika
Źródło: Republika

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google. 

Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube

Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Cenckiewicz o wyroku NSA: to wielka klęska SKW i KPRM

Znów zmiany na rynku ropy w USA. Ceny spadają, przez ryzyko eskalacji na Bliskim Wschodzie

Danuta Martyniuk pokazała się z wnukiem. Pierwsze zdjęcie z małym Florianem

Ćwiczenia ZAPAD już we wrześniu. Kto tym razem celem Rosji i Białorusi?

Czy budżet Izraela zostanie zrujnowany przez wojnę?

Mbappe w szpitalu. Gwiazda Realu Madryt wykluczona z meczu przez zakażenie przewodu pokarmowego

Kinga Rusin po latach wygrywa w sądzie z byłymi wspólnikami: "Są mi winni ponad milion!

Setkom firm realizującym program "Czyste Powietrze" grozi upadłość

Byli mistrzowie KSW w UFC. Ruchała i Wikłacz podpisali kontrakty

Wyrzućmy ETS do kosza! Uwolnijmy potencjał Polskiej gospodarki!

Ocalały z katastrofy Air India targany poczuciem winy

Atak na irański reaktor: zdjęcia ujawniają poważne zniszczenia

Dlaczego sojusznicy Iranu trzymają się z daleka od konfliktu z Izraelem?

Szokujące odkrycie! Zbadali popiół z trzech erupcji. Jak wpływa na klimat?

Ujawnili nieznane dotąd nagrania z zamachu na Trumpa w Butler

Najnowsze

Cenckiewicz o wyroku NSA: to wielka klęska SKW i KPRM

Czy budżet Izraela zostanie zrujnowany przez wojnę?

Mbappe w szpitalu. Gwiazda Realu Madryt wykluczona z meczu przez zakażenie przewodu pokarmowego

Kinga Rusin po latach wygrywa w sądzie z byłymi wspólnikami: "Są mi winni ponad milion!

Setkom firm realizującym program "Czyste Powietrze" grozi upadłość

Znów zmiany na rynku ropy w USA. Ceny spadają, przez ryzyko eskalacji na Bliskim Wschodzie

Danuta Martyniuk pokazała się z wnukiem. Pierwsze zdjęcie z małym Florianem

Ćwiczenia ZAPAD już we wrześniu. Kto tym razem celem Rosji i Białorusi?