Przejdź do treści
21:41 Niemcy chcą przyjąć białoruskich opozycjonistów Maryję Kalesnikawą i Wiktara Babarykę - poinformował w niedzielę niemiecki minister spraw wewnętrznych Alexander Dobrindt w wywiadzie dla telewizji ARD
21:04 Bliski Wschód: Władze Syrii aresztowały pięć osób podejrzanych o udział w sobotnim ataku na amerykańskich i syryjskich żołnierzy w Palmyrze, w środkowej Syrii
19:56 Rząd Francji poinformował w niedzielę, że poprosił Unię Europejską o odroczenie grudniowych terminów dotyczących umowy handlowej z blokiem Mercosur
Klub "Gazety Polskiej" Częstochowa zaprasza na spotkanie z prof. Piotrem Grochmalskim 15 grudnia o godz. 18:30 w Auli Tygodnika „Niedziela” przy ul. 3 Maja 12 w Częstochowie
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Poznań zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim, 20 grudnia, godz. 17:00, Andersia Hotel pl. Władysława Andersa 3, Poznań
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Kalisz zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim. 21 grudnia, godz. 17:00, Sala konferencyjna przy hotelu Hampton by Hilton, ul. Chopina 9, Kalisz
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Nowa publikacja NBP: „Polski złoty i niezależność Narodowego Banku Polskiego jako fundamenty rozwoju gospodarczego" – książka prof. Adama Glapińskiego, Prezesa NBP. Wersja elektroniczna dostępna bezpłatnie na nbp.pl
NBP Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: Przyjęcie euro katastrofalnie spowolni rozwój gospodarczy Polski

Stek z Combra Sarny – Smak Lubuskich Lasów na Talerzu

Źródło: Republika

W 41. odcinku programu „Smaki Polski” zabieramy widzów do Słońska, malowniczej miejscowości w województwie lubuskim, położonej zaledwie 12 km od granicy z Niemcami. Słońsk, leżący przy drodze nr 22 łączącej Berlin z Poznaniem, to region, który skrywa prawdziwe skarby natury, zwłaszcza dla miłośników dziczyzny i lokalnych specjałów. Czego można się spodziewać po kuchni tego regionu? O tym opowie Franciszek Jamniuk – właściciel restauracji „Kniejówka” i członek Naczelnej Rady Łowieckiej Polskiego Związku Łowieckiego. Z kolei kucharz Jakub Wolski przyrządzi prawdziwą kulinarną ucztę – soczystego steka z combra sarny, który stanowi prawdziwą ozdobę menu.

Lasy Lubuskie – Kraina pełna smaku i dziczyzny

Słońsk to miejscowość położona w sercu jednego z najbardziej zróżnicowanych pod względem fauny i flory obszarów w Polsce. Otaczające ją lasy stanowią prawdziwy raj dla pasjonatów łowiectwa, a także dla tych, którzy szukają naturalnych i ekologicznych produktów do swojej kuchni.

Las to nie tylko miejsce, gdzie spotkać można dzikie zwierzęta, ale także źródło wyjątkowych smaków, które obecne są na stołach lokalnych restauracji. Lasy Lubuskiego pełne są saren, dzików, lisów i jeleni, które stanowią doskonałe źródło mięsa – idealnego do przygotowywania potraw, które wznoszą kuchnię na wyższy poziom.

Franciszek Jamniuk, właściciel restauracji „Kniejówka”, przyznaje, że właśnie dziczyzna, w tym mięso z sarny, to prawdziwa perła w lokalnej kuchni. „W Słońsku i okolicach mamy dostęp do wyjątkowych składników – dziczyzny, którą możemy przygotować w tradycyjny sposób, ale także dodać nowoczesnego szlifu, tworząc niepowtarzalne dania” – mówi Jamniuk.

Stek z combra sarny – Przepis od Jakuba Wolskiego

Na wyjątkowy przepis na danie, które łączy tradycję z nowoczesnością, zaprasza Jakub Wolski, kucharz, który przyrządzi dla widzów soczystego steka z combra sarny – danie, które idealnie oddaje charakter lasów Lubuskiego.

Stek z combra sarny

Składniki:

  • 2 steki z combra sarny (ok. 250-300 g każdy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka czerwonego wina (opcjonalnie, do deglasowania)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 100 ml bulionu (najlepiej dziczyzny lub wołowego)

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mięsa: Steki z combra sarny należy wyjąć z lodówki około 30 minut przed przygotowaniem, aby miały temperaturę pokojową. Następnie delikatnie osuszamy je papierowym ręcznikiem.
  2. Marynowanie: Na talerzu mieszamy oliwę, świeżo mielony pieprz, sól, rozmaryn i posiekany czosnek. Wkładamy do marynaty steki, dobrze obtaczając je w mieszance, i zostawiamy na 15-20 minut.
  3. Smażenie: Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Gdy zacznie się pienić, dodajemy steki. Smażymy je na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od preferencji dotyczącej stopnia wysmażenia (na średnio wysmażony stek około 4-5 minut po każdej stronie).
  4. Deglasowanie: Jeśli chcemy uzyskać dodatkowy smak, po zdjęciu steków z patelni, w tej samej patelni wlewamy czerwone wino (opcjonalnie), ocet balsamiczny i bulion. Mieszamy, żeby zeskrobać przypalone resztki mięsa. Gotujemy przez chwilę, aż sos nieco zgęstnieje.
  5. Podanie: Steki podajemy na ciepłym talerzu, polane sosem z patelni. Idealnym dodatkiem będą sezonowe warzywa, np. pieczone
Republika
Źródło: Republika

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google. 

Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube

Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Kanada: policja zwiększa patrole po antysemickim ataku w Australii

Kreml wściekle reaguje na słowa szefa NATO

Australia: strzelali ojciec i syn - 16 zabitych, 40 rannych

Chile wybiera najbardziej prawicowego prezydenta od dekad

Tragiczne powodzie w Maroku. 21 ofiar

HIT DNIA

Poseł Marek Jakubiak przekazał niecodzienną nowinę

W "Wyborczej" pojawi się artykuł wymierzony w Cenckiewicza. Szef BBN-u uspokaja. "Prawda zwycięży"

Szczyty nienawiści Sadurskiego. Powiązał prezydenta Nawrockiego z atakiem w Australii

Bialacki: założyli mi opaskę, podpatrywałem i zrozumiałem, że zmierzamy na zachód

Niemcy obawiają się boomu turystycznego w Polsce. Przeraża ich porażka nad Bałtykiem

Spurs i Knicks w finale NBA Cup

Garbatka-Letnisko: Murem za „Mirkiem” – szkolna społeczność kontra zarzuty władz

Błaszczak o Tusku: Na czele polskiego rządu stoi człowiek niepoważny

Pierwsza Dama z wizytą w Klinice Paley European Institute. Marta Nawrocka odpowiedziała na wyjątkowe zaproszenie 10-latka

Pracownicy Biedronek buntują się ws. godzin pracy przed świętami

Najnowsze

Kanada: policja zwiększa patrole po antysemickim ataku w Australii

Tragiczne powodzie w Maroku. 21 ofiar

HIT DNIA

Poseł Marek Jakubiak przekazał niecodzienną nowinę

W "Wyborczej" pojawi się artykuł wymierzony w Cenckiewicza. Szef BBN-u uspokaja. "Prawda zwycięży"

Szczyty nienawiści Sadurskiego. Powiązał prezydenta Nawrockiego z atakiem w Australii

Dimitrij Pieskow

Kreml wściekle reaguje na słowa szefa NATO

Australia: strzelali ojciec i syn - 16 zabitych, 40 rannych

Chile wybiera najbardziej prawicowego prezydenta od dekad