Sprawdzony przepis na chrupiące i aromatyczne ogórki kiszone

Ogórki kiszone to jeden z tych smaków, który kojarzy się z domową kuchnią, latem i zapachem ogrodu. Aby uzyskać chrupiące i pełne aromatu ogórki, warto sięgnąć po ten sprawdzony przepis.
Składniki na 1 litrowy słoik:
- ok. 6–8 ogórków gruntowych (w zależności od wielkości)
- 2 czubate łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 1 liść winogrona
- 3 liście wiśni
- 2 liście czarnej porzeczki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka świeżego chrzanu pokrojonego w cienkie słupki
- 1 łyżeczka czosnku pokrojonego w plasterki
- 1 czubata łyżeczka gorczycy
- 1 gałązka kopru z baldachimem (czyli kwiatem)
- opcjonalnie: mały plasterek lub kawałek papryki chilli – jeśli lubisz delikatnie pikantne ogórki
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie umyj i namocz w zimnej wodzie przez minimum 2 godziny – dzięki temu będą bardziej jędrne po ukiszeniu.
- Słoiki oraz zakrętki wyparz wrzątkiem.
- Na dno słoika włóż liście (winogrona, wiśni, porzeczki, laurowy), chrzan, czosnek, gorczycę, koper i – jeśli chcesz – odrobinę papryki chilli.
- Ułóż ogórki pionowo, dość ciasno, ale bez upychania ich na siłę.
- Przygotuj solankę: na 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody dodaj 2 czubate łyżki soli kamiennej. Wymieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści.
- Zalej ogórki przygotowaną solanką, tak by całkowicie były nią przykryte.
- Zakręć słoiki i odstaw na 2–3 dni w temperaturze pokojowej, by rozpoczął się proces kiszenia. Gdy ogórki zaczną pracować, przenieś słoiki do chłodniejszego miejsca – najlepiej do piwnicy lub spiżarni.
Już po kilku tygodniach ogórki będą gotowe.
Komentarze
Polecamy Poranek Radia Republika
Wiadomości
Najnowsze

Tusk zakładnikiem „Silni Razem”? Pospieszalski: Już nie panuje nad własnym zapleczem

Szef MSZ Izraela: nasze ataki opóźniły powstanie bomby atomowej w Iranie

Zjazd rodu Gut-Mostowych w Poroninie – góralska tradycja i historia w jednym miejscu | Wstajemy!
