Przejdź do treści
19:38 Ukraina: prezydent Wołodymyr Zełenski podpisał dokument w sprawie mianowania byłego premiera Denysa Szmyhala nowym ministrem obrony Ukrainy
17:53 PZPN: Jan Urban selekcjonerem piłkarskiej reprezentacji Polski
16:37 Bruksela: nowy budżet UE na lata 2028-2034 wyniesie 2 biliony euro
16:03 Syria: izraelski atak na Damaszek; ostrzelano m.in. pałac prezydencki, są zabici i ranni
16:00 Portugalia: w lipcu zanotowano rekordową temperaturę wody, sięgającą blisko 26 st. C
15:23 Ukraina: Rada Najwyższa poparła dymisję premiera Szmyhala
Republika W czwartek (17.07) gościem Radia Republika będzie Krzysztof Bosak, wicemarszałek Sejmu, jeden z liderów Konfederacji
Wydarzenie Poseł Dorota Arciszewska-Mielewczyk oraz Klub „Gazety Polskiej” Kościerzyna zapraszają na spotkanie z posłami Mariuszem Goskiem oraz Dariuszem Mateckim, 21 lipca, godz. 16.30, ul. 3 maja 9, Kościerzyna.
Wydarzenie Klub „GP” Wejherowo zaprasza na spotkanie autorskie z Adamem Borowskim pt."Losy PEOWIACZEK inspiracją do obrony suwerenności Polski”, 22 lipca (wtorek), godz. 18:00, sala JPII przy Kolegiacie PW. Św Trójcy ul Kościuszki, przy Placu Wejhera, Wejherowo
Wydarzenie USA: Kluby Gazety Polskiej Nowym Jorku zapraszają 23 lipca o godz. 19.00 Polonię na spotkanie autorskie z europosłem Danielem Obajtkiem, które odbędzie się w Cracovia Manor, Wallington, NJ07057
Wydarzenie Klub „GP” Milanówek zaprasza na obchody 81. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego, 2 sierpnia, g. 15.00 Msza św. w kościele pw. Matki Bożej Bolesnej ul. Szkolna 7. Po mszy uroczystość na cmentarzu w Milanówku przy grobach Powstańców Warszawskich
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Soczysty Tomahawk i Smaki Ujścia Warty

Źródło: Republika

W 42. odcinku programu Smaki Polski zabieramy Was w niezapomnianą podróż do malowniczej okolicy Ujścia Warty, gdzie natura spotyka się z najwyższej jakości kuchnią. To miejsce, pełne niepowtarzalnych krajobrazów i historii, to także prawdziwa mekka dla miłośników dobrej, lokalnej żywności. W tym odcinku będziemy nie tylko podziwiać piękno Parku Narodowego Ujście Warty, ale także odkrywać tajniki hodowli bydła mięsnego na pobliskiej farmie.

Paweł Sobolewski, menedżer restauracji Tomahawk, opowie o tym, dlaczego warto przyjechać do tej malowniczej okolicy i jak lokalne produkty wspaniale komponują się z bogatą tradycją kulinarną regionu. Jako główny punkt programu – nie zabraknie także wyjątkowego przepisu, którym podzieli się kucharz Jakub Wolski. Tym razem na warsztat trafi jedno z najbardziej efektownych i smakowitych dań: soczysty tomahawk.

Ujście Warty – Idealne Połączenie Natury i Smaku

Park Narodowy Ujście Warty, który zachwyca bogactwem flory i fauny, to idealne miejsce, by połączyć wędrówki po dzikich ścieżkach z kulinarną ucztą. Ochrona tej wyjątkowej przyrody pozwala na rozwój wielu lokalnych gospodarstw rolnych, które dostarczają świeże, naturalne produkty, w tym najwyższej jakości mięso. Farma bydła mięsnego, którą odwiedzimy w programie, to jedno z takich miejsc, gdzie zwierzęta hodowane są z najwyższą starannością, a ich mięso charakteryzuje się doskonałą jakością.

Paweł Sobolewski w programie wyjaśnia, dlaczego warto postawić na lokalne, ekologiczne produkty i jak restauracja Tomahawk korzysta z darów tej ziemi, by dostarczać gościom niezapomniane doznania smakowe. Produkty, które pochodzą z okolicznych farm, stanowią podstawę menu, w tym potrawy oparte na wołowinie najwyższej jakości.

Przepis na Soczystego Tomahawka

Danie, które zyskało ogromną popularność dzięki swojej efektowności i niesamowitemu smakowi, to stek tomahawk. Jakub Wolski, kucharz specjalizujący się w przygotowywaniu mięsa, podzieli się z nami przepisem na przygotowanie tego niezwykle soczystego dania, które idealnie pasuje do wędzonych smaków regionu.

Składniki:

  • 2 steki tomahawk (po około 1,5 kg każdy)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Sól morska
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Masło (do posmarowania)
  • Zioła do dekoracji (np. tymianek, rozmaryn)

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mięsa: Tomahawk to gruby kawałek mięsa, więc przed jego przyrządzeniem warto go wyjąć z lodówki na około 30 minut przed smażeniem, aby osiągnął temperaturę pokojową. To pomoże równomiernie ugotować mięso.
  2. Marynata: W misce połącz oliwę z oliwek, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. Wetrzyj mieszankę w steki, starając się równomiernie pokryć całą powierzchnię. Odstaw mięso na 15 minut, aby marynata mogła wniknąć w mięso.
  3. Grillowanie: Rozgrzej grill lub patelnię grillową do wysokiej temperatury. Połóż steki na grillu i smaż przez około 4-5 minut z każdej strony, aż uzyskasz pożądany stopień wysmażenia. W trakcie grillowania dodaj kawałek masła na każdy stek, aby dodać mu dodatkowej soczystości i smaku.
  4. Odpoczynek: Po zdjęciu steków z grilla odstaw je na kilka minut, aby odpoczęły. Dzięki temu soki w mięsie równomiernie się rozprowadzą, a stek będzie jeszcze bardziej soczysty.
  5. Podanie: Podawaj steki na talerzu, udekorowane świeżymi ziołami i np. pieczonymi warzywami. Idealnie pasują do nich również ziemniaki w różnych odsłonach, np. puree ziemniaczane lub opiekane ziemniaki.
Republika

W 42 odcinku Smaków Polski będziemy przyglądać się bacznie nie tylko przepięknemu Parkowi Narodowemu w ujściu Warty, ale także odwiedzimy farmę bydła mięsnego w pobliskim gospodarstwie rolnym. Dlaczego warto tu przyjechać i jakich dań skosztować - o tym opowie nam Paweł Sobolewski - menadżer restauracji "Tomahawk", z kolei kucharz Jakub Wolski przyrządzi soczystego tomahawka.

Źródło: Republika

Smak i Pasja w Jednym

Przygotowanie soczystego tomahawka to prawdziwa sztuka, ale dzięki świeżym, lokalnym składnikom oraz pasji do gotowania, efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego miłośnika dobrej kuchni. Ujście Warty to nie tylko miejsce pełne naturalnego piękna, ale także przestrzeń, gdzie tradycja i nowoczesność spotykają się na talerzu, tworząc wyjątkowe kulinarne doświadczenie.

Odwiedzając farmy, które dostarczają najlepsze mięso do restauracji takich jak Tomahawk, możemy być pewni, że każda potrawa jest przygotowywana z najwyższą starannością, a smak – niezapomniany. Warto tu przyjechać nie tylko po to, by nacieszyć się widokami, ale i po to, by zasmakować w autentycznej kuchni, która łączy pasję do jedzenia z miłością do natury.

Smacznego!

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Granica z Niemcami zabezpieczona? Nic z tych rzeczy, Matecki prezentuje znamienne WIDEO

Wiceminister Andrzej Szejna z Nowej Lewicy nie wróci już na stanowiska wiceszefa MSZ

Decyzja bodnarowskiej prokuratury ws. Manowskiej rozgrzała internautów

Gmyz: Bodnarowcy podejmują kolejną próbę bezprawnego przejęcia Sądu Najwyższego

Leon XIV: polityka może łączyć, jeśli nie zadowala się propagandą

Oficjalnie: Jan Urban selekcjonerem reprezentacji!

UJAWNIAMY: 570 tysięcy na centrum integracji imigrantów w Lublinie – kulisy i powiązania Stowarzyszenia Homo Fiber

Tak muzułmanie chcą podbić Zachód. Kulę zastępuje karta do głosowania [WIDEO]

Tak się robi "politykę historyczną" za KO. Są "Nasi chłopcy", a nie ma kata Obławy Augustowskiej Maksymiliana Schnepfa

Unijna solidarność w praktyce. Saryusz-Wolski podaje przykład

Sprzedaż biletów na MŚ 2026 rusza we wrześniu. Jak je zdobyć i co trzeba wiedzieć?

Izrael uderzył w Damaszek. Zaatakował pałac prezydencki i gmach ministerstwa obrony [WIDEO]

Rosyjskie drony zaatakowały fabrykę należącą do Grupy Barlinek. Trwa liczenie strat

Joanna Koroniewska bez makijażu i retuszu. Pokazała zdjęcia w bikini z wakacji w Marbelli

Zygadło: PSL mówi wprost - nie damy się zniszczyć

Najnowsze

Granica z Niemcami zabezpieczona? Nic z tych rzeczy, Matecki prezentuje znamienne WIDEO

Leon XIV: polityka może łączyć, jeśli nie zadowala się propagandą

Oficjalnie: Jan Urban selekcjonerem reprezentacji!

UJAWNIAMY: 570 tysięcy na centrum integracji imigrantów w Lublinie – kulisy i powiązania Stowarzyszenia Homo Faber

Tak muzułmanie chcą podbić Zachód. Kulę zastępuje karta do głosowania [WIDEO]

Wiceminister Andrzej Szejna z Nowej Lewicy nie wróci już na stanowiska wiceszefa MSZ

Decyzja bodnarowskiej prokuratury ws. Manowskiej rozgrzała internautów

Gmyz: Bodnarowcy podejmują kolejną próbę bezprawnego przejęcia Sądu Najwyższego