Przejdź do treści
17:30 USA: zmarł były wiceprezydent Dick Cheney, który współpracował z Polską po zamach terrorystycznych z 11 września
17:00 Litwa: zmarła Krystyna Adamowicz, dziennikarka zasłużona dla polskości na Litwie
16:30 Ukraina: zniszczyliśmy sztab operatorów dronów z elitarnej rosyjskiej jednostki Rubikon
16:01 Przydacz: 3 grudnia szczyt prezydentów państw Grupy Wyszehradzkiej na Węgrzech
15:30 Filipiny: już 40 ofiar śmiertelnych tajfunu, 6 zabitych w katastrofie śmigłowca
14:59 Polska: Pierwsza Dama Marta Nawrocka weźmie udział w uroczystym przeniesieniu do Notre Dame kopii obrazu Matki Bożej Częstochowskiej
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" w Radomiu zaprasza na spotkanie otwarte z Robertem Bąkiewiczem. 4 listopada godz. 18.00, Cech Rzemiosł Różnych, ul. Jana Kilińskiego 15-17 Radom
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Puławy zaprasza na spotkanie otwarte z Adamem Borowskim. 5 listopada, g. 17:00, Puławy, Hotel Olimpic, ul. Hauke-Bosaka (przy stadionie)
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Konstantynowie Łódzkim zaprasza na spotkanie i koncert Pawła Piekarczyka, 5 listopada, godz. 18.00, ul. Kościelna 9 (sala parafialna), Konstantynów Łódzki
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Głogowie zaprasza na spotkanie autorskie z prof. Janem Majchrowskim. 7 listopada, godz. 17:00 sala przy Kościele św. Klemensa, ul. Sikorskiego 23
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Rzymie zaprasza 7 listopada na wystawę z okazji 25-lecia działalności artystycznej: Halina Skroban Symfonia kolorów; godz. 17.00, palazzo valentini Roma via quattro novembre 119/A
Wydarzenie KGP w Essen zaprasza na obchody rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, 8.11 o godz. 18:00 koncert Mariusza Materyńskiego oraz Pawła Piekarczyka. 9.11, godz. 9.30, Msza Św. oraz marsz Polonii w Essen, Kościół i sala św Klenensam Hirtsieferste
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej Drzewica organizuje spotkanie z Marszałkiem Antonim Macierewiczem, 9 listopada, godz. 17.30, Hotel Restauracja Zamkowa plac Wolności 32
Wydarzenie 12 listopada (środa), o godz. 18:00 odbędzie się pokaz filmu "Operacja Polonia 1920". Miejsce: Sala widowiskowa Centrum Kultury - Izabelin. Wstęp wolny
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Gdyni zaprasza na spotkanie z Jackiem Wroną, działaczem Ruchu Obrony Granic. 16 listopada, g. 17:30. Cech Rzemiosła i Przedsiębiorczości, ul. 10 Lutego 33
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Chrzanów zaprasza na spotkanie otwarte z Jakubem Maciejewskim. 14 listopada, g. 18:00. Sala Parafialna ul. Adama Mickiewicza 5, Chrzanów
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Miechów zaprasza na spotkanie otwarte z Przemysławem Czarnkiem. 15 listopada, g. 13:00. Hala sportowa przy szkole podstawowej w Kozłowie, Kozłów 303
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej Nowy Dwór Mazowiecki zaprasza na spotkanie z posłem Markiem Jakubiakiem. 21 listopad, godz. 18:00, Nowodworski Ośrodek Kultury ul. I.J. Paderewskiego 1a
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Soczysty Tomahawk i Smaki Ujścia Warty

Źródło: Republika

W 42. odcinku programu Smaki Polski zabieramy Was w niezapomnianą podróż do malowniczej okolicy Ujścia Warty, gdzie natura spotyka się z najwyższej jakości kuchnią. To miejsce, pełne niepowtarzalnych krajobrazów i historii, to także prawdziwa mekka dla miłośników dobrej, lokalnej żywności. W tym odcinku będziemy nie tylko podziwiać piękno Parku Narodowego Ujście Warty, ale także odkrywać tajniki hodowli bydła mięsnego na pobliskiej farmie.

Paweł Sobolewski, menedżer restauracji Tomahawk, opowie o tym, dlaczego warto przyjechać do tej malowniczej okolicy i jak lokalne produkty wspaniale komponują się z bogatą tradycją kulinarną regionu. Jako główny punkt programu – nie zabraknie także wyjątkowego przepisu, którym podzieli się kucharz Jakub Wolski. Tym razem na warsztat trafi jedno z najbardziej efektownych i smakowitych dań: soczysty tomahawk.

Ujście Warty – Idealne Połączenie Natury i Smaku

Park Narodowy Ujście Warty, który zachwyca bogactwem flory i fauny, to idealne miejsce, by połączyć wędrówki po dzikich ścieżkach z kulinarną ucztą. Ochrona tej wyjątkowej przyrody pozwala na rozwój wielu lokalnych gospodarstw rolnych, które dostarczają świeże, naturalne produkty, w tym najwyższej jakości mięso. Farma bydła mięsnego, którą odwiedzimy w programie, to jedno z takich miejsc, gdzie zwierzęta hodowane są z najwyższą starannością, a ich mięso charakteryzuje się doskonałą jakością.

Paweł Sobolewski w programie wyjaśnia, dlaczego warto postawić na lokalne, ekologiczne produkty i jak restauracja Tomahawk korzysta z darów tej ziemi, by dostarczać gościom niezapomniane doznania smakowe. Produkty, które pochodzą z okolicznych farm, stanowią podstawę menu, w tym potrawy oparte na wołowinie najwyższej jakości.

Przepis na Soczystego Tomahawka

Danie, które zyskało ogromną popularność dzięki swojej efektowności i niesamowitemu smakowi, to stek tomahawk. Jakub Wolski, kucharz specjalizujący się w przygotowywaniu mięsa, podzieli się z nami przepisem na przygotowanie tego niezwykle soczystego dania, które idealnie pasuje do wędzonych smaków regionu.

Składniki:

  • 2 steki tomahawk (po około 1,5 kg każdy)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Sól morska
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Masło (do posmarowania)
  • Zioła do dekoracji (np. tymianek, rozmaryn)

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mięsa: Tomahawk to gruby kawałek mięsa, więc przed jego przyrządzeniem warto go wyjąć z lodówki na około 30 minut przed smażeniem, aby osiągnął temperaturę pokojową. To pomoże równomiernie ugotować mięso.
  2. Marynata: W misce połącz oliwę z oliwek, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. Wetrzyj mieszankę w steki, starając się równomiernie pokryć całą powierzchnię. Odstaw mięso na 15 minut, aby marynata mogła wniknąć w mięso.
  3. Grillowanie: Rozgrzej grill lub patelnię grillową do wysokiej temperatury. Połóż steki na grillu i smaż przez około 4-5 minut z każdej strony, aż uzyskasz pożądany stopień wysmażenia. W trakcie grillowania dodaj kawałek masła na każdy stek, aby dodać mu dodatkowej soczystości i smaku.
  4. Odpoczynek: Po zdjęciu steków z grilla odstaw je na kilka minut, aby odpoczęły. Dzięki temu soki w mięsie równomiernie się rozprowadzą, a stek będzie jeszcze bardziej soczysty.
  5. Podanie: Podawaj steki na talerzu, udekorowane świeżymi ziołami i np. pieczonymi warzywami. Idealnie pasują do nich również ziemniaki w różnych odsłonach, np. puree ziemniaczane lub opiekane ziemniaki.
Republika

W 42 odcinku Smaków Polski będziemy przyglądać się bacznie nie tylko przepięknemu Parkowi Narodowemu w ujściu Warty, ale także odwiedzimy farmę bydła mięsnego w pobliskim gospodarstwie rolnym. Dlaczego warto tu przyjechać i jakich dań skosztować - o tym opowie nam Paweł Sobolewski - menadżer restauracji "Tomahawk", z kolei kucharz Jakub Wolski przyrządzi soczystego tomahawka.

Źródło: Republika

Smak i Pasja w Jednym

Przygotowanie soczystego tomahawka to prawdziwa sztuka, ale dzięki świeżym, lokalnym składnikom oraz pasji do gotowania, efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego miłośnika dobrej kuchni. Ujście Warty to nie tylko miejsce pełne naturalnego piękna, ale także przestrzeń, gdzie tradycja i nowoczesność spotykają się na talerzu, tworząc wyjątkowe kulinarne doświadczenie.

Odwiedzając farmy, które dostarczają najlepsze mięso do restauracji takich jak Tomahawk, możemy być pewni, że każda potrawa jest przygotowywana z najwyższą starannością, a smak – niezapomniany. Warto tu przyjechać nie tylko po to, by nacieszyć się widokami, ale i po to, by zasmakować w autentycznej kuchni, która łączy pasję do jedzenia z miłością do natury.

Smacznego!

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Ewa Chodakowska tłumaczy się po aferze z pestycydami w jej produktach: „Jestem prześwietlana na każdym kroku” – odpowiada krytykom

Zmarł Dick Cheney. Były wiceprezydent USA współpracował z Polską w kluczowym okresie

Gdzie warto pracować? Wkrótce poznamy pracodawców godnych zaufania

Artykuł sponsorowany

Prokuratura żąda informacji od Republiki ws. umowy IPN. Chcą uderzyć w Nawrockiego?

Przydacz: Prezydent Nawrocki wzmacnia współpracę w Europie Środkowo-Wschodniej

W tym ulubionym przez Polaków kraju zmieniają system poboru opłat za autostrady

Wildstein o zatrzymaniu Ziobry: Tusk i Żurek planują pokazówkę i demonstrację siły

Jarosław Kaczyński o upolitycznieniu wymiaru sprawiedliwości. Dał przykład z dzisiejszej wizyty w sądzie

Dramat w państwie Tuska! Polacy bez pieniędzy i leczenia!

Sędzia Jakub Iwaniec wraca do pracy. Jest decyzja Sądu Najwyższego

Lewandowski prostuje kłamliwą narrację w sprawie TK. "Wcześniej też zasiadali tam politycy"

Znamy pary 1/8 finału STS Pucharu Polski w piłce nożnej!

Gwałt i morderstwo. Sąd zdecydował ws. Doriana S.

Jest prawomocny wyrok dożywocia za zabójstwo rodziców!

Marian Banaś pod okiem śledczych. Moze dostać zarzuty za nakłanianie do przestępstwa

Najnowsze

Ewa Chodakowska tłumaczy się po aferze z pestycydami w jej produktach: „Jestem prześwietlana na każdym kroku” – odpowiada krytykom

Marcin Przydacz

Przydacz: Prezydent Nawrocki wzmacnia współpracę w Europie Środkowo-Wschodniej

W tym ulubionym przez Polaków kraju zmieniają system poboru opłat za autostrady

Wildstein o zatrzymaniu Ziobry: Tusk i Żurek planują pokazówkę i demonstrację siły

Jarosław Kaczyński o upolitycznieniu wymiaru sprawiedliwości. Dał przykład z dzisiejszej wizyty w sądzie

Dick Cheney nie żyje

Zmarł Dick Cheney. Były wiceprezydent USA współpracował z Polską w kluczowym okresie

Gdzie warto pracować? Wkrótce poznamy pracodawców godnych zaufania

Artykuł sponsorowany

Prokuratura żąda danych od Republiki. Chcą uderzyć w Nawrockiego?

Prokuratura żąda informacji od Republiki ws. umowy IPN. Chcą uderzyć w Nawrockiego?