Przejdź do treści
22:23 USA: Trump zagroził wycofaniem pomocy finansowej dla Argentyny, jeśli Milei przegra wybory
22:00 Francja: Partia Socjalistyczna niemal jednomyślnie uznała, że nie będzie głosować przeciw rządowi
21:43 Świat: armia przejęła władzę na Madagaskarze po masowych protestach przeciw prezydentowi Rajoelinie
21:30 Trump: nie wiem, dlaczego Putin kontynuuje tę wojnę, gospodarka Rosji niedługo upadnie
21:10 Trump: jeśli Hamas się nie rozbroi, my ich rozbroimy
20:45 Sekretarz Generalny NATO: gdyby Chiny wystąpiły przeciw Tajwanowi, to mogą zmusić Rosję do ataku na NATO
Republika Zgodnie z obietnicą, dokonaliśmy zakupu platformy pod wóz transmisyjny. Jesteśmy także w trakcie procesu zakupu dwóch kolejnych - łącznie będziemy dysponowali trzema wozami transmisyjnymi. Dziękujemy za Państwa wsparcie!
Wydarzenie 16 października w Konstantynowie Łódzkim odbędzie się otwarte spotkanie z Jackiem Wroną, członkiem Ruchu Obrony Granic. Początek spotkania w sali parafialnej przy ul. Kościelnej 9, o godz. 19:00
Wydarzenie Zapraszamy na spotkanie z Robertem Bąkiewiczem z Ruchu Obrony Granic, które odbędzie się w czwartek, 16 października 2025 r. o godz. 18:00 w sali bankietowej „Crystal” przy ul. Świętojańskiej 32 w Koninie
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Aleksandrów Łódzki II zaprasza na spotkanie otwarte z Tobiaszem Bocheńskim, Posłem do PE, Wiceprezesem PIS. 18 października, g. 16:00. Plac Kościuszki 5, Aleksandrów Łódzki
Wydarzenie Stowarzyszenie Historyczne "Solidarność Huty Warszawa" i Bielańsko-Żoliborski Klub "Gazety Polskiej" zapraszają na modlitwę, złożenie kwiatów i zniczy pod krzyżem ks. Jerzego Popiełuszki. 18 października, godz. 10:00, za bramą Huty ArcelorMittal Warszawa
Wydarzenie Klub "GP" Toronto-GTA (Kanada) zaprasza na spotkanie (łączenie Online) z posłem Markiem Jakubiakiem i Pawłem Piekarczykiem koordynatorem zagranicznych Klubów "GP", 19.10 (niedziela), g. 2 PM. Polskie Centrum Kultury im. Jana Pawła II, Mississauga, Kanada
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Starogard Gdański zaprasza na spotkanie z posłem na Sejm RP Markiem Jakubiakiem, 20 października, g. 18, Starogardzkie Centrum Kultury al. Jana Pawła II 3, Starogard Gdański
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Aleksandrów Łódzki zaprasza na spotkanie z b. prezydentem RP - Andrzejem Dudą. 20 października, godz. 18:00 Hotel Restauracja "Pelikan", ul, Wierzbińska 58, Aleksandrów Łódzki
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Starachowice zaprasza na spotkanie otwarte z dziennikarzem TV Republika, Jakubem Maciejewskim, 21 października, g. 17, Miejska Biblioteka Publiczna ul. Kochanowskiego 5, Starachowice
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Skierniewice zaprasza na spotkanie otwarte z byłym Prezydentem RP, Andrzejem Dudą. 21 października (wtorek), g. 18:00. Aula Akademii Nauk Stosowanych ul. Batorego 64F, II piętro, Skierniewice
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Iława zaprasza na spotkanie z Tomaszem Sakiewiczem, Andrzejem Śliwką, Ks. Prof. Jarosławem Wąsowiczem. 23 października (czwartek), g. 17:00. Kinoteka Pasja ul. Niepodległości 13a, Iława
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Prezes NBP prof. Adam Glapiński: zasoby złota stanowią 25 proc. wszystkich rezerw NBP, przekraczają 520 ton i są warte ok. 240 mld zł. Polacy mają coraz więcej złota dzięki przemyślanej strategii realizowanej przez niezależny bank centralny.

Soczysty Tomahawk i Smaki Ujścia Warty

Źródło: Republika

W 42. odcinku programu Smaki Polski zabieramy Was w niezapomnianą podróż do malowniczej okolicy Ujścia Warty, gdzie natura spotyka się z najwyższej jakości kuchnią. To miejsce, pełne niepowtarzalnych krajobrazów i historii, to także prawdziwa mekka dla miłośników dobrej, lokalnej żywności. W tym odcinku będziemy nie tylko podziwiać piękno Parku Narodowego Ujście Warty, ale także odkrywać tajniki hodowli bydła mięsnego na pobliskiej farmie.

Paweł Sobolewski, menedżer restauracji Tomahawk, opowie o tym, dlaczego warto przyjechać do tej malowniczej okolicy i jak lokalne produkty wspaniale komponują się z bogatą tradycją kulinarną regionu. Jako główny punkt programu – nie zabraknie także wyjątkowego przepisu, którym podzieli się kucharz Jakub Wolski. Tym razem na warsztat trafi jedno z najbardziej efektownych i smakowitych dań: soczysty tomahawk.

Ujście Warty – Idealne Połączenie Natury i Smaku

Park Narodowy Ujście Warty, który zachwyca bogactwem flory i fauny, to idealne miejsce, by połączyć wędrówki po dzikich ścieżkach z kulinarną ucztą. Ochrona tej wyjątkowej przyrody pozwala na rozwój wielu lokalnych gospodarstw rolnych, które dostarczają świeże, naturalne produkty, w tym najwyższej jakości mięso. Farma bydła mięsnego, którą odwiedzimy w programie, to jedno z takich miejsc, gdzie zwierzęta hodowane są z najwyższą starannością, a ich mięso charakteryzuje się doskonałą jakością.

Paweł Sobolewski w programie wyjaśnia, dlaczego warto postawić na lokalne, ekologiczne produkty i jak restauracja Tomahawk korzysta z darów tej ziemi, by dostarczać gościom niezapomniane doznania smakowe. Produkty, które pochodzą z okolicznych farm, stanowią podstawę menu, w tym potrawy oparte na wołowinie najwyższej jakości.

Przepis na Soczystego Tomahawka

Danie, które zyskało ogromną popularność dzięki swojej efektowności i niesamowitemu smakowi, to stek tomahawk. Jakub Wolski, kucharz specjalizujący się w przygotowywaniu mięsa, podzieli się z nami przepisem na przygotowanie tego niezwykle soczystego dania, które idealnie pasuje do wędzonych smaków regionu.

Składniki:

  • 2 steki tomahawk (po około 1,5 kg każdy)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Sól morska
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Masło (do posmarowania)
  • Zioła do dekoracji (np. tymianek, rozmaryn)

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mięsa: Tomahawk to gruby kawałek mięsa, więc przed jego przyrządzeniem warto go wyjąć z lodówki na około 30 minut przed smażeniem, aby osiągnął temperaturę pokojową. To pomoże równomiernie ugotować mięso.
  2. Marynata: W misce połącz oliwę z oliwek, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. Wetrzyj mieszankę w steki, starając się równomiernie pokryć całą powierzchnię. Odstaw mięso na 15 minut, aby marynata mogła wniknąć w mięso.
  3. Grillowanie: Rozgrzej grill lub patelnię grillową do wysokiej temperatury. Połóż steki na grillu i smaż przez około 4-5 minut z każdej strony, aż uzyskasz pożądany stopień wysmażenia. W trakcie grillowania dodaj kawałek masła na każdy stek, aby dodać mu dodatkowej soczystości i smaku.
  4. Odpoczynek: Po zdjęciu steków z grilla odstaw je na kilka minut, aby odpoczęły. Dzięki temu soki w mięsie równomiernie się rozprowadzą, a stek będzie jeszcze bardziej soczysty.
  5. Podanie: Podawaj steki na talerzu, udekorowane świeżymi ziołami i np. pieczonymi warzywami. Idealnie pasują do nich również ziemniaki w różnych odsłonach, np. puree ziemniaczane lub opiekane ziemniaki.
Republika

W 42 odcinku Smaków Polski będziemy przyglądać się bacznie nie tylko przepięknemu Parkowi Narodowemu w ujściu Warty, ale także odwiedzimy farmę bydła mięsnego w pobliskim gospodarstwie rolnym. Dlaczego warto tu przyjechać i jakich dań skosztować - o tym opowie nam Paweł Sobolewski - menadżer restauracji "Tomahawk", z kolei kucharz Jakub Wolski przyrządzi soczystego tomahawka.

Źródło: Republika

Smak i Pasja w Jednym

Przygotowanie soczystego tomahawka to prawdziwa sztuka, ale dzięki świeżym, lokalnym składnikom oraz pasji do gotowania, efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego miłośnika dobrej kuchni. Ujście Warty to nie tylko miejsce pełne naturalnego piękna, ale także przestrzeń, gdzie tradycja i nowoczesność spotykają się na talerzu, tworząc wyjątkowe kulinarne doświadczenie.

Odwiedzając farmy, które dostarczają najlepsze mięso do restauracji takich jak Tomahawk, możemy być pewni, że każda potrawa jest przygotowywana z najwyższą starannością, a smak – niezapomniany. Warto tu przyjechać nie tylko po to, by nacieszyć się widokami, ale i po to, by zasmakować w autentycznej kuchni, która łączy pasję do jedzenia z miłością do natury.

Smacznego!

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

obsługa sprzętu wojskowego

Wymowny ruch wojenny w kierunku Estończyków

Ukraina: władze nakazały ewakuację. Lista miejscowości się powiększa

Trump uczcił w szczególny sposób urodziny Charliego Kirka

Goście programu „W punkt” rozmawiali o sobotnim wystąpieniu Roberta Bąkiewicza

Edukacja, która ma sens. Piękne słowa od Sióstr Nazaretanek

Dlaczego szwedzka firma wygrała przetarg w Porcie Gdynia? Posłowie PiS chcą kontroli NIK

Łukasz Mejza w oświadczeniu przeprasza za przekroczenie prędkości na trasie ekspresowej i odnosi się do „rajdu” Tuska

Gęste mgły sparaliżują Polskę. IMGW ostrzega kierowców i pieszych

Gorąca dyskusja w „Gościu Dzisiaj”. Tumanowicz ostro o polityce rządu

12-letnia córka lekarki przeprowadzała operację za matkę. Ruszył proces

Alkohol i słodzone produkty niebawem droższe. Jest akcept rządu

Przesłuchanie Jarosława Kaczyńskiego w sprawie "wyborów kopertowych" przełożone. Znamy nowy termin

Małgorzata Rozenek o swoich operacjach plastycznych: „Po to je robiłam, żeby były zauważone”

Trzaskowski wspomina swoją szkołę. Zapomniał o życzeniach

Polska U21 rozbiła Szwecję 6:0! Hat-trick Pieńki i pokaz siły zespołu Brzęczka

Najnowsze

obsługa sprzętu wojskowego

Wymowny ruch wojenny w kierunku Estończyków

Edukacja, która ma sens. Piękne słowa od Sióstr Nazaretanek

Dlaczego szwedzka firma wygrała przetarg w Porcie Gdynia? Posłowie PiS chcą kontroli NIK

Łukasz Mejza

Łukasz Mejza w oświadczeniu przeprasza za przekroczenie prędkości na trasie ekspresowej i odnosi się do „rajdu” Tuska

Mgła

Gęste mgły sparaliżują Polskę. IMGW ostrzega kierowców i pieszych

ewakuacja/zdjęcie poglądowe

Ukraina: władze nakazały ewakuację. Lista miejscowości się powiększa

Charlie Kirk

Trump uczcił w szczególny sposób urodziny Charliego Kirka

Goście programu „W punkt” rozmawiali o sobotnim wystąpieniu Roberta Bąkiewicza