Smaki Polski – Dworska uczta z lubelską gąską [wideo]
Nowy odcinek programu „Smaki Polski – Kuchnia Dworska” to prawdziwa uczta dla zmysłów i podróż w głąb historii. Tym razem przenosimy się między Wieprz a Bystrzycę, gdzie tradycja spotyka się z legendą, a kuchnia nabiera królewskiego charakteru. Na żywym ogniu przygotowana zostaje wyborna lubelska gąska – faszerowana kaszą, czosnkiem i ziołami, duszona w ogromnym, 80-litrowym garze. To danie nie tylko zachwyca smakiem, ale też nawiązuje do dawnych zwyczajów dworskich. W tle pojawiają się barwne opowieści o bocianich sejmikach, królu Sobieskim, jeńcach tureckich, a także młodej Marii Skłodowskiej, która spędzała tu wakacje. Zapraszamy do oglądania!
Polecamy Hity w sieci
Wiadomości
TYLKO U NAS
Fundusz Pracy bez pieniędzy na praktyki – chaos refundacyjny uderza w młodych praktykantów
Zełenski na linii frontu pod Kupiańskiem. Prezydent Ukrainy podziękował żołnierzom za walkę z rosyjskim agresorem
płk. Kozłowski z apelem do Tuska: jak najszybciej oficerowie kontrwywiadu muszą odwiedzić Siemoniaka
Ogromna skala nadużyć władzy! Poznaliśmy raport Komisji do spraw Naruszeń Niezawisłości Sędziów i Asesorów w Polsce
Najnowsze
Bochenek: Jutro przedstawimy ofertę programową dotycząca ochrony zdrowia
Cenckiewicz chce odwieszenia poboru. Tomczyk: nie ma takich planów
Powstaje film o Edycie Górniak! Pokaże jej drogę z Ziębic na światowe sceny.