Sekrety kuchni z Lubelszczyzny: bigos wegański
W najnowszym odcinku „Tradycyjnych Smaków Lubelszczyzny” przenosimy się do malowniczej wsi Dąbrowica Duża – miejsca, gdzie tradycja wciąż pachnie świeżo zebranym zbożem, a wspomnienia dawnych smaków ożywają przy wspólnym gotowaniu. Poznamy niezwykłą potrawę – kutię z fasolą, przygotowywaną w zupełnie innym wydaniu niż ta, którą znamy ze świątecznych stołów. Gospodynie pokażą też, jak z prostych, lokalnych składników powstaje wegański bigos, który zdobył wyróżnienie w konkursie „Kobieta przedsiębiorcza w stylu wege”. W przepisie znajdzie się wszystko, co najlepsze z lubelskich pól i lasów – kapusta, marchew, grzyby, śliwki i jabłka. A całość doprawiona będzie pasją, śpiewem i serdecznością ludzi, którzy kultywują smakowe dziedzictwo regionu.