Polska superżywność – zdrowie z sadu, pola i lasu

Nie trzeba egzotycznych jagód, nasion z drugiego końca świata czy wymyślnych suplementów, żeby zadbać o zdrowie. Polska superżywność rośnie tuż za rogiem – w ogródku babci, na łące, w sadzie. Nasze rodzime produkty dorównują tym zagranicznym, a często są nawet lepsze, bo świeższe, tańsze i bardziej naturalne.
Co to właściwie jest superżywność?
To produkty, które wyróżniają się wyjątkową wartością odżywczą – są pełne witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, błonnika czy zdrowych tłuszczów. Działają przeciwzapalnie, wspierają odporność, poprawiają trawienie i ogólną kondycję organizmu. W skrócie: jedz mądrze, a organizm ci podziękuje.
7 przykładów polskiej superżywności
- Czarna porzeczka
Polska królowa witaminy C! Działa przeciwzapalnie, wspomaga odporność, wzmacnia naczynia krwionośne. Idealna do koktajli, przetworów i jako dodatek do owsianek. - Jabłka
Niby zwykłe, a jednak niezwykłe. Jabłka to źródło błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy. Pomagają regulować trawienie i obniżają poziom złego cholesterolu. Jedz na surowo, piecz, dodawaj do sałatek i deserów. - Płatki owsiane
Bogate w błonnik, witaminy z grupy B i magnez. Dają uczucie sytości i wspomagają pracę jelit. Owsianka to klasyka, ale płatki świetnie sprawdzają się też w placuszkach, kruszonkach czy smoothie. - Siemię lniane
Polski odpowiednik nasion chia. Bogate w kwasy omega-3, błonnik i lignany. Działa osłonowo na żołądek i reguluje trawienie. Najlepiej spożywać świeżo zmielone – dodane do jogurtu, koktajlu lub zupy. - Buraki
Pełne żelaza, kwasu foliowego i antyoksydantów. Wspierają układ krwionośny i detoksykację. Pyszne pieczone, w formie carpaccio, zupy albo kiszone – wtedy dodatkowo wspomagają mikrobiotę jelitową. - Żurawina
Naturalny antybiotyk z polskich lasów. Wspiera układ moczowy i odporność. Warto sięgać po suszoną (bez dodatku cukru), sok lub konfitury domowej roboty. - Orzechy włoskie
Bogactwo zdrowych tłuszczów, białka i witaminy E. Wspierają pracę mózgu i serca. Dodawaj je do sałatek, owsianki, ciast albo jedz solo jako zdrową przekąskę.
Superżywność po polsku – smacznie, lokalnie i zdrowo
Włączenie tych produktów do codziennego jadłospisu to prosty sposób, by jeść zdrowo, sezonowo i z korzyścią dla organizmu – i to bez nadwyrężania portfela. Polska superżywność to także wspieranie lokalnych rolników i powrót do tego, co naturalne. A może właśnie w tym tkwi sekret zdrowia – w prostocie?
Źródło: Republika
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube
Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB
Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X