Przejdź do treści
8:35 Polskie kąpieliska znalazły się na ostatnim miejscu wśród państw UE pod względem jakości wody w kąpieliskach – wynika z raportu Europejskiej Agencji Środowiska (EEA) za 2024 rok. Najlepsze wyniki osiągnęły Cypr, Bułgaria i Grecja
8:15 Rozprzestrzenia się nowy wariant koronawirusa Covid-19 o nazwie Nimbus. Jak informuje amerykańskie Centrum Prewencji i Kontroli Chorób, występuje on już w Azji, USA i Europie, ale nie jest groźniejszy niż wcześniejsze warianty Omikrona
8:10 Unijny komisarz gospodarki Valdis Dombrovskis zapowiedział, że Komisja Europejska będzie monitorować ceny po przystąpieniu Bułgarii do strefy euro, by zapobiec ich wzrostom
Wydarzenie W najbliższą niedzielę (22 czerwca) o g. 13:00 w Amfiteatrze przy Zamku w Pułtusku otwarte spotkanie pod hasłem "Wygrała Polska" z prezydentem-elektem Karolem Nawrockim i prezesem PiS Jarosławem Kaczyńskim
NBP NBP informuje: Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: „Polska ma już 509 ton złota – więcej niż Europejski Bank Centralny! To dowód na skuteczną strategię, która wzmacnia wiarygodność Polski i buduje bezpieczeństwo finansowe obywateli"
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Pierogi z kapustą i grzybami – tradycyjny przepis na wigilijny stół

Źródło: canva.com

Wigilia to wyjątkowy czas, kiedy cała rodzina zasiada do stołu, aby celebrować radosne chwile i delektować się tradycyjnymi potrawami. Jednym z najważniejszych dań tego wieczoru są pierogi z kapustą i grzybami. Ten klasyk polskiej kuchni nie tylko zachwyca smakiem, ale także przywołuje wspomnienia rodzinnych świąt i domowego ciepła. Jak przygotować idealne pierogi, które skradną serca Twoich bliskich? Oto sprawdzony przepis!

Składniki na pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 50 g roztopionego masła (zamiast oleju, dla lepszego smaku)
  • szczypta soli

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 200 g suszonych grzybów (np. podgrzybków lub borowików)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie pierogów

1. Przygotowanie farszu:

  1. Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie przez minimum 2 godziny (najlepiej zostawić na całą noc), a następnie ugotuj je w tej samej wodzie do miękkości. Odcedź, zachowując wodę z gotowania, i drobno posiekaj.
  2. Kiszoną kapustę przepłucz, jeśli jest bardzo kwaśna, a następnie drobno posiekaj. Wrzuć ją do garnka, zalej niewielką ilością wody z gotowania grzybów i duś przez 30 minut, aż zmięknie.
  3. Na patelni rozpuść masło i podsmaż drobno posiekaną cebulę na złoty kolor. Dodaj grzyby, a następnie kapustę. Dopraw solą i pieprzem, a całość smaż jeszcze kilka minut. Odstaw do ostygnięcia.

2. Przygotowanie ciasta:

  1. W dużej misce przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli.
  2. Do ciepłej wody dodaj roztopione masło i powoli wlewaj mieszankę do mąki, mieszając łyżką.
  3. Zagnieć ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.

3. Lepienie pierogów:

  1. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki wycinaj kółka.
  2. Na każde kółko nałóż porcję farszu i dokładnie zlep brzegi, aby pierogi się nie otworzyły podczas gotowania.
  3. Układaj gotowe pierogi na oprószonej mąką stolnicy.

4. Gotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi partiami, delikatnie mieszając, aby nie przykleiły się do dna.
  2. Gotuj pierogi przez 2–3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na talerzu.

5. Podanie: Pierogi można podać z podsmażoną na maśle cebulą lub polane roztopionym masłem. Dla lepszego smaku możesz posypać je świeżo mielonym pieprzem.

Wskazówka:

Jeśli chcesz przygotować pierogi wcześniej, możesz je zamrozić. Układaj je pojedynczo na tacce, a po zamrożeniu przełóż do woreczków – dzięki temu nie będą się sklejać.

Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Wypróbuj ten przepis i poczuj magię świąt w każdym kęsie!

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Wiadomości

Prezes TK skierował list do uczestników Zjazdu Klubów „Gazety Polskiej”

Anna Krupka: Nie pozwolimy, aby te wybory zostały odebrane Polakom

Andrzej Duda do uczestników zjazdu w Sulejowie: Konieczna jest odbudowa Polski suwerennej, silnej i dumnej

Tusk zakładnikiem „Silni Razem”? Pospieszalski: Już nie panuje nad własnym zapleczem

Szef MSZ Izraela: nasze ataki opóźniły powstanie bomby atomowej w Iranie

Zjazd rodu Gut-Mostowych w Poroninie – góralska tradycja i historia w jednym miejscu | Wstajemy!

Ustronie Morskie: W wodzie znaleziono bakterię escherichia coli. Zamknięto plażę

Janachowska zakochana w Dubaju. Z mężem kupili apartament za miliony

Jan Marciniak Mistrz Polski 2024 Kiteboarding | Rozmowa z Mistrzem

Litwa alarmuje: Rosja omija sankcje UE przez "medyczną lukę"

PILNE: Na parkingu znaleziono ciało kobiety. Policja nie wyklucza zabójstwa

Tomasz Sakiewicz z Sulejowa: Jesteśmy tutaj sercem razem z wami. Oglądajcie nas!

Rząd Pakistanu nominował Donalda Trumpa do Pokojowej Nagrody Nobla

Zobacz jak wygląda "XX Zjazd Klubów Gazety Polskiej" (galeria)

Doszło do wycieku kwasu azotowego w zakładach chemicznych na Śląsku

Najnowsze

Prezes TK skierował list do uczestników Zjazdu Klubów „Gazety Polskiej”

Szef MSZ Izraela: nasze ataki opóźniły powstanie bomby atomowej w Iranie

Zjazd rodu Gut-Mostowych w Poroninie – góralska tradycja i historia w jednym miejscu | Wstajemy!

Ustronie Morskie: W wodzie znaleziono bakterię escherichia coli. Zamknięto plażę

Janachowska zakochana w Dubaju. Z mężem kupili apartament za miliony

Anna Krupka: Nie pozwolimy, aby te wybory zostały odebrane Polakom

Andrzej Duda do uczestników zjazdu w Sulejowie: Konieczna jest odbudowa Polski suwerennej, silnej i dumnej

Tusk zakładnikiem „Silni Razem”? Pospieszalski: Już nie panuje nad własnym zapleczem