Kurczak w sosie koperkowym z młodymi warzywami – idealny wiosenny obiad

Kiedy na straganach pojawiają się młode ziemniaki, marchewki i pachnący koperek, aż chce się gotować! Dziś proponujemy klasyczne, domowe danie w nowej, wiosennej odsłonie. Delikatny kurczak w sosie koperkowym z młodymi warzywami to obiad, który zachwyci smakiem i prostotą.
Składniki:
(na 3–4 porcje)
Mięso i sos:
- 2 piersi z kurczaka (lub udka bez skóry i kości)
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 150 ml śmietanki 18%
- 1 duży pęczek koperku
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Dodatki:
- 500 g młodych ziemniaków
- 2–3 młode marchewki
- 1 garść zielonego groszku (może być świeży lub mrożony)
- opcjonalnie: łyżka masła i trochę koperku do ziemniaków
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchewki umyj dokładnie, pokrój na mniejsze kawałki (nie obieraj młodych!), gotuj w osolonej wodzie do miękkości razem z groszkiem (ostatnie 3–4 minuty).
- Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej masło, podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj kurczaka i smaż kilka minut, aż się zarumieni.
- Wlej bulion, przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodaj śmietankę, dopraw gałką i dorzuć solidną garść świeżego koperku. Gotuj jeszcze 3–5 minut, aż sos się zredukuje.
- Odcedź warzywa i wymieszaj z łyżką masła oraz posiekanym koperkiem.
Gotowe!
Podaj kurczaka w sosie koperkowym z młodymi ziemniakami i warzywami. To danie jest domowe, lekkie, pełne smaku i aromatu wiosennych ogrodów.
Źródło: Republika
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube
Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB
Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X
Komentarze