Jak zrobić jajka po turecku? Prosty sposób na orientalny smak

Masz dość jajek na twardo i nudnej jajecznicy? Poznaj turecki przepis, który podbije twoje podniebienie. Kremowy jogurt z czosnkiem, jajka w koszulce i gorące masło z papryką tworzą razem śniadanie idealne. Raz spróbujesz – i już nie wrócisz do klasyki!
Choć śniadania często kojarzą nam się z klasyką – jajecznicą, kanapkami czy owsianką – warto czasem sięgnąć po coś zupełnie innego. Coś, co zaskoczy prostotą, a jednocześnie wywoła efekt „wow” już od pierwszego spojrzenia. Tureckie jajka, znane w ojczyźnie jako çılbır, to jeden z tych przepisów, które błyskawicznie stają się hitem domowej kuchni.
To danie łączy w sobie wszystko, co kochamy – kremowy jogurt naturalny z czosnkiem, jajka w koszulce o płynnym żółtku oraz masło z dodatkiem ostrej papryki, które oblewając całość, dodaje jej głębi i wyrazistości. Na pierwszy rzut oka może wydawać się egzotyczne, ale wykonanie go jest prostsze, niż myślisz.
Zaczynamy od jogurtu – to właśnie on stanowi bazę całego dania. Wystarczy wymieszać kilka łyżek gęstego jogurtu greckiego z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i szczyptą soli. Jogurt można wcześniej lekko ogrzać, by nie był lodowaty – ważne, by nie był gorący, tylko miał temperaturę pokojową. Kładziemy go na talerz i przechodzimy do jajek.
Jajka w koszulce to nic innego jak jajka gotowane bez skorupki w delikatnie wrzącej wodzie z odrobiną octu. Trzeba tylko wbić jajko do małej miseczki, zrobić wir w garnku i delikatnie wlać jajko do środka. Po około 2-3 minutach mamy idealnie ścięte białko i płynne żółtko.
Gdy już mamy jogurt i jajka, czas na najważniejszy akcent – masło z papryką. Na patelni rozpuszczamy łyżkę lub dwie masła, dodajemy odrobinę papryki ostrej lub wędzonej (można też dodać chilli) i chwilę podsmażamy, aż masło zacznie się lekko rumienić i nabierze głębokiego aromatu. Tą gorącą mieszanką polewamy całość.
Na koniec wystarczy jeszcze odrobina świeżego koperku lub natki pietruszki i – obowiązkowo – kawałek świeżego chleba lub pity, żeby wybrać cały sos.
To danie świetnie sprawdzi się nie tylko na leniwe weekendowe śniadanie, ale też na lekką kolację. Jest efektowne, zdrowe i – co najważniejsze – niezwykle smaczne. Raz spróbujesz, i już nigdy nie spojrzysz na zwykłe jajka tak samo.
Źródło: Republika
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube
Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB
Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X
Polecamy Poranek Radia Republika
Wiadomości
Najnowsze

Anna Popek zachwyca z Sycylii. „Jakie długie i zgrabne nogi!” – fani oniemieli od zdjęć z wakacji

Państwa NATO - z jednym wyjątkiem - zgodziły się na podniesienie wydatków na obronność

Tak było na XX Zjeździe Klubów "Gazety Polskiej" [FOTORELACJA]

SPRAWDŹ TO!