Jak przechowywać szparagi, by długo były świeże? Ten trik działa!

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto z niego korzystać, ile się da. Ale co zrobić, kiedy kupimy ich za dużo albo nie mamy czasu, by od razu je przyrządzić? Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przechowywanie, które pozwoli zachować im świeżość i chrupkość nawet przez kilka dni.
1. Wstaw do wody – jak bukiet kwiatów. To najskuteczniejsza metoda. Szparagi potraktuj jak świeże zioła:
– Odetnij ok. 1 cm końcówek,
– Wstaw pionowo do szklanki lub słoika z zimną wodą (ok. 2–3 cm wysokości),
– Na wierzch nałóż luźno foliowy woreczek lub przykryj wilgotną ściereczką,
– Wstaw całość do lodówki.
Tak przechowywane szparagi pozostaną świeże nawet do 4–5 dni!
2. Owinięte w wilgotny papier
Jeśli brakuje Ci miejsca, owiń końcówki szparagów wilgotnym papierowym ręcznikiem i włóż je do foliowego woreczka lub pojemnika. To dobra opcja na 2–3 dni przechowywania.
3. Ugotowane szparagi? Do lodówki!
Jeśli zostało Ci trochę ugotowanych szparagów, przechowuj je w zamkniętym pojemniku w lodówce – maksymalnie 2 dni. Świetnie nadają się do sałatek, makaronów albo jako szybka przekąska.
4. Czy można mrozić szparagi?
Tak! Najpierw je zblanszuj – czyli wrzuć na 2 minuty do wrzątku, potem szybko przełóż do zimnej wody z lodem, osusz i zamroź. Dzięki temu zachowają kolor i smak nawet przez kilka miesięcy.
Źródło: Republika
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube
Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB
Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X
Najnowsze
