Przejdź do treści
13:28 Bałtyk: Woda niezdatna do kąpieli na czterech kąpieliskach śródlądowych
13:27 Belgia: 10 tys. litrów oleju opałowego wyciekło do kanału Alberta
12:03 Łeba: Opiekun kolonii odpowie za narażenie dzieci na niebezpieczeństwo
10:39 Wielka Brytania: Najstarszy człowiek na świecie, Brytyjka Ethel Caterham, kończy 116 lat
10:08 W. Zełenski: Chiny nie mogą być gwarantem bezpieczeństwa Ukrainy
09:41 W. Zełenski: spotkanie z Putinem możliwe w neutralnym kraju europejskim
Wydarzenie Kluby GP New York i New Jersey w imieniu organizatorów zapraszają Polonię na: XXXV Memoriał Kazimierza Deyny – turniej polonijnych drużyn: niedziela 24 sierpnia, Garfield High School, Garfield, NJ, początek 8:00 am
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Częstochowa zaprasza do składania podpisów pod wnioskiem o referendum ws. nielegalnej migracji przez cały sierpień od 12-tej do 17-tej pod Jasną Górą przy wjeździe na parking od ul.Klasztornej
Wydarzenia Klub "Gazety Polskiej" w Sydney zaprasza na manifestację wspierającą żądania Polski o należne reparacje za straty II Wojny Światowej, przed Konsulatem Niemiec, 29 sierpnia (piątek), g. 1-3 pm., 100 William Street, Woolloomooloo, Sydney
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Sezon na fasolkę szparagową! Jak ją marynować, by cieszyć się smakiem zimą

Źródło: Susan Slater, CCA-SA 4.0 via Wikipedia Commons

Lato w pełni, a fasolka szparagowa króluje na straganach i w ogródkach. Sprawdź, jak przygotować ją na zimę, by zachowała kolor, chrupkość i aromat.

Sierpień to czas, kiedy fasolka szparagowa króluje na straganach i w przydomowych ogródkach. Soczysta, chrupiąca i pełna witamin, doskonale sprawdza się w lekkich sałatkach, z dodatkiem czosnku czy po prostu ugotowana na parze. Jednak prawdziwym sposobem na zachowanie jej letniego smaku jest marynowanie, które pozwala cieszyć się aromatem fasolki nawet w środku zimy.

Marynowana fasolka szparagowa to nie tylko wygoda – dzięki niej w prosty sposób można przygotować dodatek do obiadu, który będzie chrupiący, kolorowy i pełen smaku. Proces marynowania jest prosty, a efekt zachwycający. Fasolkę najlepiej najpierw krótko ugotować w lekko osolonej wodzie, tak aby była miękka, ale wciąż jędrna. Następnie przygotowuje się aromatyczną zalewę z wody, octu, cukru, soli oraz ulubionych przypraw – liści laurowych, ziela angielskiego, kilku ziaren pieprzu i kilku ząbków czosnku. Gorącą zalewą zalewa się fasolkę w wyparzonych słoikach, dokładnie zamyka i odstawia do góry dnem, aż ostygnie. Dzięki temu procesowi fasolka zachowuje intensywny zielony kolor, przyjemną chrupkość i aromat, który przywołuje wspomnienie lata.

Dla osób lubiących nieco ostrzejsze smaki, ciekawym dodatkiem może być chili, które wprowadzi pikantny akcent i urozmaici klasyczną marynatę. Warto pamiętać, że po ugotowaniu fasolki warto natychmiast wrzucić ją do zimnej wody – dzięki temu zatrzyma się jej świeży kolor i jędrna struktura.

Marynowana fasolka to prawdziwa skarbnica letniego smaku zamknięta w słoikach, idealna jako dodatek do obiadu, kanapek czy sałatek w chłodne, zimowe dni. Teraz, kiedy sezon na świeżą fasolkę w pełni, warto poświęcić chwilę i przygotować kilka słoików, które pozwolą zachować smak lata na dłużej.

 

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google. 

Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube

Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Kolejny „konkret KO do kosza”. Obietnica tańszych biletów poszła na straty

Józwiak: myśliwi mają zadanie, które zleca im państwo, głupotą są lamenty

TRZEBA ZOBACZYĆ!

Ekipa Tuska przyznaje: z USA nie możemy rozmawiać. Zostawiamy to prezydentowi

Czy doszło do porwania siostry zakonnej? Z klasztoru wywabił ją fałszywy policjant!

Wroński: zachód dokładnie analizuje ten przypadek na Lubelszczyźnie

Polska poznała rywali w kwalifikacjach do MŚ 2027 w koszykówce

Prezydent zawetował ustawę wiatrakową. "To jest forma szantażu ze strony rządu"

Szok! Przebierał się za ducha i kradł paliwo z ciężarówek!

Grzywaczewski: Putin ma twardy orzech w spotkaniu z Zełenskim

Ziankowicz: Łukaszenka boi się powtórki z 20' roku, dlatego wsadza ludzi do więzienia

Chleb cebulowy i fasolowe smarowidło [wideo]

Myrcha znów ośmieszył się w sieci. Pomylił lata rządów! [KOMENTARZE]

Zdrowie odżywianie bez wyrzeczeń

Kolejne alerty IMGW i RCB. W czeterch województwach mogą wystąpić intensywne opady

Policjanci rozbili grupę trudniącą się nielegalnym handlem lekami w sieci

Najnowsze

Kolejny „konkret KO do kosza”. Obietnica tańszych biletów poszła na straty

Wroński: zachód dokładnie analizuje ten przypadek na Lubelszczyźnie

Polska poznała rywali w kwalifikacjach do MŚ 2027 w koszykówce

Karol Nawrocki w Kaliszu

Prezydent zawetował ustawę wiatrakową. "To jest forma szantażu ze strony rządu"

Szok! Przebierał się za ducha i kradł paliwo z ciężarówek!

Józwiak: myśliwi mają zadanie, które zleca im państwo, głupotą są lamenty

TRZEBA ZOBACZYĆ!

Ekipa Tuska przyznaje: z USA nie możemy rozmawiać. Zostawiamy to prezydentowi

Czy doszło do porwania siostry zakonnej? Z klasztoru wywabił ją fałszywy policjant!