Przejdź do treści
22:10 MSZ Rosji ostrzega Niemcy przed zaangażowaniem w wojnę w Ukrainie, jeśli Kijów użyje rakiet Taurus do atakowania infrastruktury krytycznej na terytorium Rosji. Atak tymi rakietami zostanie uznany za bezpośredni udział Niemiec w działaniach wojennych
Debata Republiki Kolejna debata kandydatów na Prezydenta RP, której organizatorem będzie Telewizji Republika już 9 maja – proszę śledzić naszą antenę, portal i media społecznościowe
Spotkanie 29 kwietnia o godz. 18:00 odbędzie się spotkanie z publicystą TV Republika - Jakubem Maciejewskim. Miejsce: Wojewódzka Biblioteka Publiczna, ul. Ściegiennego 13, Kielce
Republika Uwaga, lokalne muxy nie nadają od 1 kwietnia Republiki. Chcąc oglądać naszą stację trzeba przejść na Mux 8
Republika Solidarni z Republiką! Każda wpłata od Państwa jest dla nas ogromnym wyrazem wsparcia. Wpłaty można dokonać, wykonując przelew: Fundacja Niezależne Media, nr konta: 78 1240 1053 1111 0010 7283 0412, dopisek: Darowizna na wolne media
Radio Republika Zachęcamy do słuchania naszego internetowego Radio Republika na stronie radiotvrepublika.pl
NBP NBP informuje: Narodowy Bank Polski działając niezależnie od nacisków politycznych, zapewnia stabilność cen i wspiera zrównoważony rozwój gospodarki. Niezależność banku centralnego to fundament silnej gospodarki. NBP działa na rzecz dobrobytu Polaków

Jajka, które podbiją Wielkanoc – hit, którego nie możesz przegapić

Źródło:

Niepozorne, ale totalnie zaskakujące – jajka, które w święta Wielkanocne muszą pojawić się na stole, ale tym razem w zupełnie innej odsłonie.

Gotowane dwa razy – najpierw klasycznie, potem długo w aromatycznym wywarze z wędzonki – przechodzą smakiem tak głęboko, że trudno uwierzyć, że to wciąż tylko jajka. To rodzinny klasyk, który od lat pojawia się u nas na Wielkanoc. Przepis przekazywany z ust do ust, którego próżno szukać w
internetowych źródłach – ale spokojnie, teraz będzie też u Was. Prosty, a efekt? Spektakularny. Jeden z tych przepisów, które robią całe święta.
 

Składniki:
● jajka (30 sztuk)
● około 500 g mocno wędzonych mięs: kości, boczek, kiełbasa, szynka
● przyprawy – wedle uznania: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, ziarna
jałowca, majeranek, sól
To od Ciebie zależy, jak bardzo intensywny smak chcesz uzyskać – możesz pobawić się
proporcjami i wybrać swoje ulubione wędzonki. Im bardziej aromatyczne, tym lepiej.
 

Jak to zrobić?
Na początku klasycznie gotujesz jajka na twardo w skorupkach. Kiedy są już ugotowane, delikatnie obtłukujesz skorupki. Nie obieraj ich – właśnie to sprawi, że jajka podczas długiego gotowania w wywarze nabiorą marmurkowego wyglądu i przejdą jego smakiem do środka. W tym czasie w dużym garnku przygotowujesz wywar – wrzuć wędzone mięsa i przyprawy, zalej wodą i gotuj przez kilkanaście minut, żeby wszystko się dobrze przegryzło. 
Do gotującego się wywaru delikatnie wkładasz jajka w obtłuczonych skorupkach. Zmniejszasz ogień do minimum i pozwalasz im się kąpać w tym intensywnym bulionie przez minimum 4 godziny. Im dłużej – tym lepiej. Tu nie ma pośpiechu, magia dzieje się powoli. Po ugotowaniu zostaw jajka w wywarze na noc – i właśnie wtedy stają się najlepsze. Ich białka nabierają kremowego koloru i delikatnie przesiąkają dymnym aromatem.
Ich sekret? Intensywny smak!
Można kombinować – z majonezem, musztardą, chrzanem – ale najczęściej wszyscy zgodnie przyznają: najlepiej smakują same. Bez dodatków, bez zbędnych ozdobników. Po prostu genialne w swojej prostocie. Wyglądają niepozornie, ale to właśnie one znikają jako pierwsze. Spróbujesz raz – i masz pewność, że wrócą na Twój stół co roku. Co ważne, dzięki ugotowaniu ich w wywarze przedłuża się żywotność jajek i mogą postać do tygodnia bo przygotowaniu.

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google. 

Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube

Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X


 

Wiadomości

Floryda: Strzelanina na uniwersytecie. Dwie osoby nie żyją

Wladywostok uspokaja: Koreańczycy z Północy nie jedzą psów, a to nie krew!

Ukraiński wywiad publikuje nagranie: histeria rosyjskiego dowódcy

Legia pokonała Chelsea na wyjeździe! Wielki sukces polskiego klubu

Jagiellonia odpada z rozgrywek po zaciętej walce. Betis melduje się w półfinale

Włochy: Wypadek kolejki górskiej. Co najmniej cztery ofiary śmiertelne

Ustawa o mowie nienawiści trafiła do TK. Arent: nie blokujmy wolności słowa w Polsce

"Mam nadzieję, że to wam się przyda". Jagielska poucza jak dokonać aborcji [WIDEO]

Łódź: Szokujące odkrycie w bloku mieszkalnym. Drzwi do mieszkania otworzyli strażacy

Czy w Otwocku woda jest w końcu zdatna do picia? Jest informacja inspektora sanitarnego

Radosław Fogiel: Rafał Trzaskowski najlepiej by sobie poradził w debatowaniu sam ze sobą

Rosja grozi Niemcom wojną. To będzie oficjalny powód

Pete Hegseth wezwał Francję do przejęcia odpowiedzialności za konwencjonalną obronę Europy

Sójka: to, co wydarzyło się w Oleśnicy, to dla mnie morderstwo

"Gość Dzisiaj": godz. 20:20 w Telewizji Republika

Najnowsze

Floryda: Strzelanina na uniwersytecie. Dwie osoby nie żyją

Jagiellonia odpada z rozgrywek po zaciętej walce. Betis melduje się w półfinale

Włochy: Wypadek kolejki górskiej. Co najmniej cztery ofiary śmiertelne

Ustawa o mowie nienawiści trafiła do TK. Arent: nie blokujmy wolności słowa w Polsce

"Mam nadzieję, że to wam się przyda". Jagielska poucza jak dokonać aborcji [WIDEO]

Wladywostok uspokaja: Koreańczycy z Północy nie jedzą psów, a to nie krew!

Ukraiński wywiad publikuje nagranie: histeria rosyjskiego dowódcy

Legia pokonała Chelsea na wyjeździe! Wielki sukces polskiego klubu