Gulasz Wołowy w Kociołku – Odkryj Krasnystaw!
Gotowi na podróż kulinarną i historyczną? W 63. odcinku „Smaków Polski – Kuchnia Dworska” zabieramy Was na Lubelszczyznę, prosto do regionu Krasnegostawu! Tym razem pokażemy, jak przygotować wyśmienity gulasz wołowy w kociołku, gotowany nad otwartym ogniem z lokalnych składników. Od świeżej wołowiny, przez aromatyczne warzywa, aż po sekrety powolnego duszenia – poznacie przepis na sycące i rozgrzewające danie.
Ale to nie wszystko! Z Marszałkiem Województwa Lubelskiego odkryjecie fascynujące tajemnice Krasnegostawu. Dowiecie się, dlaczego region ten ma tak duże znaczenie dla chmielu, czosnku i ziół. Zajrzymy do ruin Zamku Krupe, niegdyś największej renesansowej twierdzy, i poznamy historię, jaką kryje Wieża Ariańska. Pokażemy Wam także urokliwe „Kraszczady” – lessowe wąwozy, które do złudzenia przypominają Bieszczady, a także zgłębimy niemal stuletnią tradycję hodowli koni arabskich w Stadninie Białka, która przyciąga kupców z całego świata. To będzie niezapomniana uczta dla zmysłów i ducha. Nie przegapcie!
Polecamy Hity w sieci
Wiadomości
TYLKO U NAS
Fundusz Pracy bez pieniędzy na praktyki – chaos refundacyjny uderza w młodych praktykantów
Zełenski na linii frontu pod Kupiańskiem. Prezydent Ukrainy podziękował żołnierzom za walkę z rosyjskim agresorem
płk. Kozłowski z apelem do Tuska: jak najszybciej oficerowie kontrwywiadu muszą odwiedzić Siemoniaka
Ogromna skala nadużyć władzy! Poznaliśmy raport Komisji do spraw Naruszeń Niezawisłości Sędziów i Asesorów w Polsce
Najnowsze
Bochenek: Jutro przedstawimy ofertę programową dotycząca ochrony zdrowia
Cenckiewicz chce odwieszenia poboru. Tomczyk: nie ma takich planów
Powstaje film o Edycie Górniak! Pokaże jej drogę z Ziębic na światowe sceny.