Przejdź do treści
10:49 SG: we wtorek bez incydentów na granicy z Litwą, ruch odbywa się płynnie
10:43 Hiszpania: Szybki bieg z bykami naznaczony wieloma upadkami. Jedna osoba raniona rogiem
10:03 Łódź: 7 aresztów w śledztwie o oszustwa internetowe. 1300 pokrzywdzonych na 3 mln zł
09:59 Beskidy: Znacząco pogorszyły się warunki na szlakach. Wciąż pada deszcz
09:20 Ukraina: Rosja zaatakowała rekordową liczbą ponad 700 dronów. Celem obwód przy granicy z Polską
09:02 Polska: Wojsko, straż pożarna i policja w pełnej gotowości do działań w sytuacji kryzysowej
08:50 Szef IMGW: opad będzie coraz mniejszy, ale spodziewamy się wzrostu poziomu rzek
07:48 USA: W ciągu 90 dni zawieszenia ceł ogłoszono trzy umowy handlowe
Wydarzenie Poseł Dorota Arciszewska-Mielewczyk i Klub Gazety Polskiej Kościerzyna zapraszają na spotkanie z Posłami D. Mateckim i M. Goskiem. Poniedziałek (21.07) godz. 16:30, Sala konferencyjna I piętro przy Sali Szopińskiego, ul. 3 Maja 9, Kościerzyna
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Domowy bigos z kapusty kiszonej i świeżej – tradycyjny smak Polski

Źródło: canva.com

Bigos to jedno z najsłynniejszych dań polskiej kuchni, które cieszy się popularnością od wieków. Połączenie kapusty kiszonej, świeżej oraz mięsa tworzy wyjątkowy smak, który kojarzy się z rodzinnymi obiadami i świętami. Przedstawiamy przepis na prostą wersję tego tradycyjnego dania, idealną na codzienny obiad.

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g kapusty świeżej
  • 500 g wieprzowiny (np. łopatki lub karkówki)
  • 300 g kiełbasy wiejskiej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5-6 suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
Źródło: canva.com

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mięsa i warzyw Zacznij od pokrojenia wieprzowiny w niewielkie kawałki. W głębokim garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso na złoty kolor. Następnie pokrój boczek i kiełbasę, dodaj do mięsa, a całość smaż, aż wszystko się zrumieni. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzuć do garnka, smażąc, aż się zeszkli.
  2. Dodanie kapusty Kapustę kiszoną dobrze odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj na mniejsze kawałki. Świeżą kapustę również posiekaj. Obie kapusty dodaj do garnka z mięsem. Dolej około pół szklanki wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone śliwki.
  3. Gotowanie bigosu Całość gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, co jakiś czas mieszając. Kiedy kapusta i mięso będą już miękkie, dodaj majeranek, koncentrat pomidorowy oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze przez 10-15 minut, aby smaki się przegryzły.
Źródło: canva.com

Sekret smaku bigosu

Najlepszy bigos smakuje, gdy postoi kilka dni w chłodnym miejscu. Warto przygotować go dzień wcześniej i pozwolić mu „dojrzeć” – wtedy smaki będą bardziej intensywne i wyraziste.
 

Podanie

Bigos najlepiej smakuje podany z ciemnym chlebem lub ziemniakami. Można go też zamrozić i podgrzać w dowolnym momencie – po każdym podgrzaniu staje się jeszcze lepszy.

Smacznego!
Źródło: Republika

Wiadomości

Liga Narodów: Polki z ósmym zwycięstwem

228 osób zatrzymanych. Stołeczni policjanci rozbili grupę narkotykową

Michał Czarnecki rozwodzi się po 20 latach małżeństwa. Teraz wystąpi w „Tańcu z Gwiazdami"

Posiedzenie Sejmu - ciąg dalszy. Oglądaj transmisję LIVE

Udaremniono próbę zamachu islamistycznego. Wiemy więcej!

Republika bez wejścia na sztab kryzysowy. Internauci: parodia!

Bób inaczej! Przepis na letnią sałatkę z bobem, fetą i miętą, która znika w kilka minut

Rekonstrukcja w cieniu zmiany władzy. W powietrzu czuć powrót PiS

Córka Katarzyny Skrzyneckiej z czerwonym paskiem! „Jesteśmy dumni”

TRZEBA ZOBACZYĆ!

PILNE: Tusk i Siemoniak pozbawili widzów Republiki dostępu do informacji. Jak w 2024!

Joao Pedro bohaterem! Chelsea w finale KMŚ po wygranej z Fluminense

Dobre informacje. Ceny ropy w USA spadają!

Rosja atakowała masowo. Poderwano polskie myśliwce

Potrójna dawka radości u Szczęsnych! Marina i Wojtek zorganizowali huczne urodziny w podwarszawskiej willi

Wimbledon: Dzisiaj Iga Świątek zagra o miejsce w półfinale

Najnowsze

Liga Narodów: Polki z ósmym zwycięstwem

Udaremniono próbę zamachu islamistycznego. Wiemy więcej!

Republika bez wejścia na sztab kryzysowy. Internauci: parodia!

Bób inaczej! Przepis na letnią sałatkę z bobem, fetą i miętą, która znika w kilka minut

Rekonstrukcja w cieniu zmiany władzy. W powietrzu czuć powrót PiS

228 osób zatrzymanych. Stołeczni policjanci rozbili grupę narkotykową

Michał Czarnecki rozwodzi się po 20 latach małżeństwa. Teraz wystąpi w „Tańcu z Gwiazdami"

Posiedzenie Sejmu - ciąg dalszy. Oglądaj transmisję LIVE