Bób inaczej! Przepis na letnią sałatkę z bobem, fetą i miętą, która znika w kilka minut

Sezon na bób w pełni! Jeśli znudziła ci się klasyczna wersja z masłem i solą, ten przepis cię zaskoczy. Będzie świeżo i aromatycznie.
Bób to prawdziwy król lipcowych stołów, ale nie musi kończyć się na gotowaniu go „na miękko” z masłem i solą. Jeśli masz ochotę na coś lekkiego, orzeźwiającego i idealnego na upały – ta sałatka z bobem, fetą i miętą to strzał w dziesiątkę!
Składniki:
- 500 g bobu
- 100 g sera feta (najlepiej w kostce)
- garść świeżej mięty
- pół czerwonej cebuli
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Bób ugotuj w osolonej wodzie przez ok. 7-10 minut – tak, by był miękki, ale nie rozgotowany. Odcedź i przestudź. Możesz obrać go ze skórek (albo zostawić, jeśli lubisz z nimi!).
- Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka.
- Fetę pokrusz lub pokrój w kostkę.
- W dużej misce połącz bób, cebulę, miętę (posiekaną lub w całości) i fetę.
- Skrop wszystko sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
- Wymieszaj delikatnie – i gotowe!
Podawaj schłodzoną jako samodzielne danie lub dodatek do grilla.
Ta sałatka to idealny pomysł na lekki obiad, lunch do pracy albo imprezową przystawkę, która zawsze znika jako pierwsza.
Źródło: Republika
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube
Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB
Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X