Przejdź do treści
22:10 Turcja: Służby dotarły do wraku samolotu, którym leciał szef sztabu armii Libii Mohammed Ali Ahmed Al-Haddad - przekazał we wtorek minister spraw wewnętrznych Turcji Ali Yerlikaya. Wcześniej informowano, że z samolotem utracono kontakt radiowy
21:20 Watykan: Papież Leon XIV zaapelował we wtorek o 24-godzinny świąteczny rozejm na Ukrainie i na całym świecie. Wyraził zarazem smutek, że Rosja możliwość takiego rozejmu już odrzuciła
20:15 Wyspecjalizowane w poszukiwaniu ludzi psy nie wskazały na obecność człowieka pod gruzami zawalonego budynku w miejscowości Besiekierz Nawojowy w woj. łódzkim. Prawdopodobną przyczyną katastrofy był wybuch butli z gazem
19:20 Prezydent USA Donald Trump oznajmił we wtorek, że dziennik „New York Times” stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa narodowego Stanów Zjednoczonych. Nazwał tę nowojorską gazetę „wrogiem narodu”
Republika Zapraszamy na stoisko Telewizji Republika już od 30 grudnia – przy Placu Niepodległości w Chełmie
Republika Republika zaprasza widzów na specjalny koncert kolęd z Kozłówki, z udziałem Prezydenta RP Karola Nawrockiego oraz Pierwszej Damy Marty Nawrockiej, Wigilia, godz. 20.00
Republika Dzieci w Libanie śpiewają najpiękniejsze polskie kolędy. Na koncert "Oddajmy dzieciom dzieciństwo" zapraszamy do Republiki w Boże Narodzenie o godzinie 20:00
Wydarzenie Telewizja Republika, województwo lubelskie i miasto Chełm zapraszają na "Wystrzałowego Sylwestra z Republiką". Wśród gwiazd m.in. Fun Factory, Kombi Łosowski, Bayer Full, Defis, Corona i Weekend. Zapraszamy 31 grudnia do Chełma i przed telewizory!
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Szczecin zaprasza na XII Żywą Szopkę, 24-26 grudnia, Parafia Niepokalanego Poczęcia NMP w Szczecinie - Żydowcach - Kluczu, przy ul. Srebrnej 8
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Londyn zaprasza na koncert kolęd patriotycznych Pawła Piekarczyka, 2 stycznia, godz. 17.30 (po Mszy św.), w kościele Parafialnym pw. Św. Katarzyny Aleksandryjskiej w Ociece
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Gdyni zaprasza na koncert kolęd patriotycznych Pawła Piekarczyka, 4 stycznia, godz. 16:00, Kościół p.w. Chrystusa Króla, Gdynia-Mały Kack, ul. Ks.Bp. Jana Bernarda Szlagi 3 (wjazd od ulicy Halickiej)
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Piotrkowie Trybunalskim zaprasza na prezentację wystawy w 130 rocznicę urodzin Gen. Stefana Roweckiego „Grota”, wystawa oddziału IPN w Łodzi czynna do 12 stycznia, Krużganki Klasztoru OO. Bernardynów w Piotrkowie Trybunalskim
NBP Nowa publikacja NBP: „Polski złoty i niezależność Narodowego Banku Polskiego jako fundamenty rozwoju gospodarczego" – książka prof. Adama Glapińskiego, Prezesa NBP. Wersja elektroniczna dostępna bezpłatnie na nbp.pl
NBP Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: Przyjęcie euro katastrofalnie spowolni rozwój gospodarczy Polski

Gołąbki z jeleniem i czosnkiem niedźwiedzim w sosie z czerwonego wina i miodu [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

W tym odcinku „Smaków Lasu” odwiedziliśmy Nadleśnictwo Strzelce. Charakteryzujące się ogromną ilością dębów szypułkowych oraz lip, które są ostoją dla wielu gatunków ptaków. Tym razem przygotujemy dla państwa gołąbki z jeleniem, kaszą pęczak, podgrzybkami, polane sosem z czerwonego wina i miodu. Zapraszamy do obejrzenia!

Nadleśnictwo Strzelce jest najbardziej na wschód wysuniętym nadleśnictwem w Polsce. Znajduje się na granicy z Ukrainą. Ziemia jest w tym rejonie bardzo żyzna. W lasach w 90% przeważają gatunki drzew liściastych, a gatunkiem głównym, który tworzy drzewostany, jest dąb szypułkowy. 

W Nadleśnictwie znajduje się baza nasienna dębu szypułkowego oraz innych gatunków lasotwórczych takich jak drzewostany nasienne brzozowe, sosnowe, olchowe, jesion, klon, a nawet czereśnia ptasia. Zajmuje ona powierzchnię około 80 ha. Rocznie wytwarza się tutaj pół miliona sadzonek drzew w warunkach kontrolowanych oraz poł miliona w szkółce otwartej, dzięki którym możliwa jest ciągła odnowa lasu. 

Usunięto obraz.

W Nadleśnictwie Strzelce znajduje się szkółka kontenerowa, posługująca się jedną z najnowszych technologii do produkcji sadzonek. Cały proces wyhodowania gotowej sadzonki trwa od około pół roku do roku. W pełni zautomatyzowanej hali produkcyjnej wysiewa się nasiona, które wyrastają w warunkach kontrolowanych. Po okresie wyrastania przenoszone są na pole produkcyjne, aby mogły się zahartować i przystosować do warunków panujących na zewnątrz. 

W tunelu produkcyjnym, w warunkach kontrolowanych hodowane są sadzonki. Mają tutaj optymalne warunki, możemy im zapewnić odpowiednią wilgotność, odpowiednią temperaturę, naświetlenie, a w czasie, kiedy jest wiosna i jeszcze trafiają się przymrozki, możemy również podgrzewać temperaturę, żeby utrzymać optymalne warunki wzrostu” – mówił Jarosław Kaczyński, Leśniczy i szkółkarz.

Usunięto obraz.

Gołąbki z jeleniem i czosnkiem niedźwiedzim podane w sosie z czerwonego wina i miodu

SKŁADNIKI:

  • 1 mała kapusta włoska
  • 400 g gulaszu z jelenia ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 50 g słoniny z dzika
  • 100 g kaszy pęczak
  • 20 g suszonych podgrzybków ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 100 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka listków czosnku niedźwiedziego
  • 300 ml czerwonego wina
  • 50 g miodu
  • Jeżyny
  • Sól
  • Pieprz

SPODÓB PRZYGOTOWANIA:

Liście młodej kapusty parzymy we wrzącej wodzie. Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Suszone podgrzybki namaczamy w ciepłej wodzie. 

Mięso:

Słoninę z dzika kroimy w grubą kostkę, a następnie mielimy razem z mięsem z jelenia. Siekamy drobno cebulę oraz czosnek i dodajemy do zmielonego mięsa wraz z ugotowaną wcześniej kaszą pęczak. Do smaku dodajemy soli oraz pieprzu, a także posiekanego podgrzybka i świeże liście czosnku niedźwiedziego. Wyrabiamy mięso. 

Sos z czerwonego wina i miodu lipowego:

Ząbek czosnku oraz masło wrzucamy do rondelka, dodajemy gałązki czosnku niedźwiedziego i dusimy. Dodajemy czerwone wino i czekamy aż zredukuje się o połowę, następnie dodajemy miód. Do sosu na koniec dodajemy owoce jeżyn. 

Mięso formujemy w podłużne kotlety i ciasno zawijamy w liście kapusty.  Na spód garnka układamy liście kapusty, a następnie wkładamy gołąbki. Zalewamy wodą i gotujemy od 45 do 60 min, aby mięso było idealnie miękkie. Ugotowane gołąbki wykładamy na talerz i polewamy sosem z czerwonego wina, jeżyn i miodu. Smacznego!

Telewizja Republika
Źródło: Telewizja Republika

Wiadomości

choinka

Ile jest tak naprawdę choinek? Co zrobić, by długo stały?

Hindukusz: Apel o ratunek dla przyjaciela polskich himalaistów

Czy gwiazda betlejemska jest trująca?

Turcja ostrzega przed zamachami w Sylwestra. Centra handlowe i targowiska

Od opłatka po kutię – Wigilia jak nigdzie na świecie

Rosja "zadba" o prawidłowy przebieg wyborów w kraju Afryki

Norwegia w żałobie. Nie żyje 27-letni biathlonista

Budowa Terminala w Świnoujściu. Gróbarczyk: ignoranctwo czy dywersja?

Turcja: Rozbił się samolot, którym leciał szef sztabu armii Libii

Prof. Zaradkiewicz: w projekcie ustawy praworządnościowej jest pełno absurdów

Z aresztu z powrotem do resortu sprawiedliwości? "Honor by mi nie pozwolił"

Polscy rolnicy zapowiadają protest. "Pokażemy naszą determinację"

Wigilia bez Samotności

Żołnierze WOT oddali hołd kombatantowi Armii Krajowej

Katastrofa budowlana w Łódzkiem. Zawalił się dom. Służby szukają poszkodowanych

Najnowsze

choinka

Ile jest tak naprawdę choinek? Co zrobić, by długo stały?

12 potraw

Od opłatka po kutię – Wigilia jak nigdzie na świecie

Grupa Wagnera

Rosja "zadba" o prawidłowy przebieg wyborów w kraju Afryki

Norwegia w żałobie. Nie żyje 27-letni biathlonista

Budowa Terminala w Świnoujściu. Gróbarczyk: ignoranctwo czy dywersja?

Anna Teresa PietraszekAnna Teresa Pietraszek

Hindukusz: Apel o ratunek dla przyjaciela polskich himalaistów

gwiazda betlejemska - euphorbia pulcherrima

Czy gwiazda betlejemska jest trująca?

centrum handlowe

Turcja ostrzega przed zamachami w Sylwestra. Centra handlowe i targowiska