Przejdź do treści
Republika Zgodnie z obietnicą, dokonaliśmy zakupu platformy pod wóz transmisyjny. Jesteśmy także w trakcie procesu zakupu dwóch kolejnych - łącznie będziemy dysponowali trzema wozami transmisyjnymi. Dziękujemy za Państwa wsparcie!
Ważne Powstał 545. Klub "Gazety Polskiej". Jest to pierwszy Klub "GP" w Ameryce Południowej (Brazylia)
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" w Iławie zaprasza na koncert Pawła Piekarczyka - 25 października, godz. 17:00, Centrum Aktywności Lokalnej ul. Wiejska 2d
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Rawa Mazowiecka II zaprasza na spotkanie z posłem Markiem Jakubiakiem - 27.10 (poniedziałek), godz. 17.00 - aula klasztoru ojców pasjonistów, ul. Ks. I. Skorupki 3, Rawa Mazowiecka
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Aleksandrów Łódzki zaprasza na spotkanie z Robertem Bąkiewiczem - 28.10 (wtorek), godz. 18.00, Hotel i Restauracja Pelikan, ul. Wierzbińska 58 Aleksandrów Łódzki
Wydarzenie Dorota Arciszewska-Mielewczyk oraz Klub "Gazety Polskiej" Gdynia zaprasza na spotkanie z Mariuszem Błaszczakiem. 29 października (środa) godz. 17:30. Cech Rzemiosła, ul. 10 lutego 33, Gdynia
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Środa Śl. zaprasza na protest "Wolnych Polaków", 29 października, g. 15, Rynek Dolny., Po proteście odbędzie się koncert Pawła Piekarczyka w Restaruant&Bar Quattro, ul. Świdnicka 10
Wydarzenie Zapraszamy na spotkanie otwarte z europosłem Patrykiem Jakim w Gliwicach - czwartek, 30 października, godz. 18:00, Hotel Malinowski, ul. Portowa 4
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" w Warszawie zaprasza na spotkanie autorskie z red. Bronisławem Wildsteinem oraz prezentację książki pt. "Opowieści Idioty Czy Ład Natury", 30 października, g. 18, ul. Marszałkowska 7, wejście od ul. E. Zoli, Warszawa
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Puławy zaprasza na spotkanie otwarte z Adamem Borowskim. 5 listopada, g. 17:00, Puławy, Hotel Olimpic, ul. Hauke-Bosaka (przy stadionie)
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Głogowie zaprasza na spotkanie autorskie z Janem Majchrowskim. 7 listopada, godz. 17:00 sala przy Kościele św. Klemensa, ul. Sikorskiego 23
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Gdyni zaprasza na spotkanie z Jackiem Wroną, działaczem Ruchu Obrony Granic. 16 listopada, g. 17:30. Cech Rzemiosła i Przedsiębiorczości, ul. 10 Lutego 33
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Prezes NBP prof. Adam Glapiński: zasoby złota stanowią 25 proc. wszystkich rezerw NBP, przekraczają 520 ton i są warte ok. 240 mld zł. Polacy mają coraz więcej złota dzięki przemyślanej strategii realizowanej przez niezależny bank centralny.

Gołąbki z jeleniem i czosnkiem niedźwiedzim w sosie z czerwonego wina i miodu [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

W tym odcinku „Smaków Lasu” odwiedziliśmy Nadleśnictwo Strzelce. Charakteryzujące się ogromną ilością dębów szypułkowych oraz lip, które są ostoją dla wielu gatunków ptaków. Tym razem przygotujemy dla państwa gołąbki z jeleniem, kaszą pęczak, podgrzybkami, polane sosem z czerwonego wina i miodu. Zapraszamy do obejrzenia!

Nadleśnictwo Strzelce jest najbardziej na wschód wysuniętym nadleśnictwem w Polsce. Znajduje się na granicy z Ukrainą. Ziemia jest w tym rejonie bardzo żyzna. W lasach w 90% przeważają gatunki drzew liściastych, a gatunkiem głównym, który tworzy drzewostany, jest dąb szypułkowy. 

W Nadleśnictwie znajduje się baza nasienna dębu szypułkowego oraz innych gatunków lasotwórczych takich jak drzewostany nasienne brzozowe, sosnowe, olchowe, jesion, klon, a nawet czereśnia ptasia. Zajmuje ona powierzchnię około 80 ha. Rocznie wytwarza się tutaj pół miliona sadzonek drzew w warunkach kontrolowanych oraz poł miliona w szkółce otwartej, dzięki którym możliwa jest ciągła odnowa lasu. 

Usunięto obraz.

W Nadleśnictwie Strzelce znajduje się szkółka kontenerowa, posługująca się jedną z najnowszych technologii do produkcji sadzonek. Cały proces wyhodowania gotowej sadzonki trwa od około pół roku do roku. W pełni zautomatyzowanej hali produkcyjnej wysiewa się nasiona, które wyrastają w warunkach kontrolowanych. Po okresie wyrastania przenoszone są na pole produkcyjne, aby mogły się zahartować i przystosować do warunków panujących na zewnątrz. 

W tunelu produkcyjnym, w warunkach kontrolowanych hodowane są sadzonki. Mają tutaj optymalne warunki, możemy im zapewnić odpowiednią wilgotność, odpowiednią temperaturę, naświetlenie, a w czasie, kiedy jest wiosna i jeszcze trafiają się przymrozki, możemy również podgrzewać temperaturę, żeby utrzymać optymalne warunki wzrostu” – mówił Jarosław Kaczyński, Leśniczy i szkółkarz.

Usunięto obraz.

Gołąbki z jeleniem i czosnkiem niedźwiedzim podane w sosie z czerwonego wina i miodu

SKŁADNIKI:

  • 1 mała kapusta włoska
  • 400 g gulaszu z jelenia ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 50 g słoniny z dzika
  • 100 g kaszy pęczak
  • 20 g suszonych podgrzybków ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 100 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka listków czosnku niedźwiedziego
  • 300 ml czerwonego wina
  • 50 g miodu
  • Jeżyny
  • Sól
  • Pieprz

SPODÓB PRZYGOTOWANIA:

Liście młodej kapusty parzymy we wrzącej wodzie. Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Suszone podgrzybki namaczamy w ciepłej wodzie. 

Mięso:

Słoninę z dzika kroimy w grubą kostkę, a następnie mielimy razem z mięsem z jelenia. Siekamy drobno cebulę oraz czosnek i dodajemy do zmielonego mięsa wraz z ugotowaną wcześniej kaszą pęczak. Do smaku dodajemy soli oraz pieprzu, a także posiekanego podgrzybka i świeże liście czosnku niedźwiedziego. Wyrabiamy mięso. 

Sos z czerwonego wina i miodu lipowego:

Ząbek czosnku oraz masło wrzucamy do rondelka, dodajemy gałązki czosnku niedźwiedziego i dusimy. Dodajemy czerwone wino i czekamy aż zredukuje się o połowę, następnie dodajemy miód. Do sosu na koniec dodajemy owoce jeżyn. 

Mięso formujemy w podłużne kotlety i ciasno zawijamy w liście kapusty.  Na spód garnka układamy liście kapusty, a następnie wkładamy gołąbki. Zalewamy wodą i gotujemy od 45 do 60 min, aby mięso było idealnie miękkie. Ugotowane gołąbki wykładamy na talerz i polewamy sosem z czerwonego wina, jeżyn i miodu. Smacznego!

Telewizja Republika
Źródło: Telewizja Republika

Polecamy Sejm

Wiadomości

Hadja Lahbib

UE wszystkiego oczekuje od Trumpa. Sama się boi uderzyć w Rosję

Osiem osób rannych. Rosja uderzyła w Kjów rakietami balistycznymi

Japonia: nowa premier zaostrza politykę imigracyjną

Sankcje Trumpa: Rosyjski gigant musi sprzedać rafinerię w Europie

Wypuścili omyłkowo azylanta. Premier przerażony

Bakteria E. coli w partii tatara wołowego i metki cebulowej znanej marki

Szłapka grabarzem Nowoczesnej. Partia przestała istnieć

W sobotę ostatnia droga ś.p. Andrzeja Kołakowskiego. IPN przypomina sylwetkę barda

Matecki alarmuje. "Masowa migracja to najważniejszy problem Europy"

Błaszczak przedstawił cztery punkty przywrócenia Wojska Polskiego na właściwe tory

Amerykańskie sankcje mocno uderzą w rosyjski budżet

Czarnek: pod rządami Tuska nie jesteśmy bezpieczni

Nie żyje jeden z najbogatszych Polaków. To współwłaściciel firmy farmaceutycznej

Skandalicznie niskie wyroki dla podpalaczy działających na zlecenie Rosji

Polski transport na krawędzi zapaści: bankructwa, długi i bezczynność koalicji 13 grudnia

Najnowsze

Hadja Lahbib

UE wszystkiego oczekuje od Trumpa. Sama się boi uderzyć w Rosję

Hadush Kebatu

Wypuścili omyłkowo azylanta. Premier przerażony

Bakteria E. coli w partii tatara wołowego i metki cebulowej znanej marki

Szłapka grabarzem Nowoczesnej. Partia przestała istnieć

W sobotę ostatnia droga ś.p. Andrzeja Kołakowskiego. IPN przypomina sylwetkę barda

atak na Kijów

Osiem osób rannych. Rosja uderzyła w Kjów rakietami balistycznymi

Sanae Takaichi

Japonia: nowa premier zaostrza politykę imigracyjną

stacja benzynowa Łukoilu

Sankcje Trumpa: Rosyjski gigant musi sprzedać rafinerię w Europie