Przejdź do treści
21:41 Niemcy chcą przyjąć białoruskich opozycjonistów Maryję Kalesnikawą i Wiktara Babarykę - poinformował w niedzielę niemiecki minister spraw wewnętrznych Alexander Dobrindt w wywiadzie dla telewizji ARD
21:04 Bliski Wschód: Władze Syrii aresztowały pięć osób podejrzanych o udział w sobotnim ataku na amerykańskich i syryjskich żołnierzy w Palmyrze, w środkowej Syrii
19:56 Rząd Francji poinformował w niedzielę, że poprosił Unię Europejską o odroczenie grudniowych terminów dotyczących umowy handlowej z blokiem Mercosur
Klub "Gazety Polskiej" Częstochowa zaprasza na spotkanie z prof. Piotrem Grochmalskim 15 grudnia o godz. 18:30 w Auli Tygodnika „Niedziela” przy ul. 3 Maja 12 w Częstochowie
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Poznań zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim, 20 grudnia, godz. 17:00, Andersia Hotel pl. Władysława Andersa 3, Poznań
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Kalisz zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim. 21 grudnia, godz. 17:00, Sala konferencyjna przy hotelu Hampton by Hilton, ul. Chopina 9, Kalisz
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Nowa publikacja NBP: „Polski złoty i niezależność Narodowego Banku Polskiego jako fundamenty rozwoju gospodarczego" – książka prof. Adama Glapińskiego, Prezesa NBP. Wersja elektroniczna dostępna bezpłatnie na nbp.pl
NBP Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: Przyjęcie euro katastrofalnie spowolni rozwój gospodarczy Polski

Gołąbki z jeleniem i czosnkiem niedźwiedzim w sosie z czerwonego wina i miodu [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

W tym odcinku „Smaków Lasu” odwiedziliśmy Nadleśnictwo Strzelce. Charakteryzujące się ogromną ilością dębów szypułkowych oraz lip, które są ostoją dla wielu gatunków ptaków. Tym razem przygotujemy dla państwa gołąbki z jeleniem, kaszą pęczak, podgrzybkami, polane sosem z czerwonego wina i miodu. Zapraszamy do obejrzenia!

Nadleśnictwo Strzelce jest najbardziej na wschód wysuniętym nadleśnictwem w Polsce. Znajduje się na granicy z Ukrainą. Ziemia jest w tym rejonie bardzo żyzna. W lasach w 90% przeważają gatunki drzew liściastych, a gatunkiem głównym, który tworzy drzewostany, jest dąb szypułkowy. 

W Nadleśnictwie znajduje się baza nasienna dębu szypułkowego oraz innych gatunków lasotwórczych takich jak drzewostany nasienne brzozowe, sosnowe, olchowe, jesion, klon, a nawet czereśnia ptasia. Zajmuje ona powierzchnię około 80 ha. Rocznie wytwarza się tutaj pół miliona sadzonek drzew w warunkach kontrolowanych oraz poł miliona w szkółce otwartej, dzięki którym możliwa jest ciągła odnowa lasu. 

Usunięto obraz.

W Nadleśnictwie Strzelce znajduje się szkółka kontenerowa, posługująca się jedną z najnowszych technologii do produkcji sadzonek. Cały proces wyhodowania gotowej sadzonki trwa od około pół roku do roku. W pełni zautomatyzowanej hali produkcyjnej wysiewa się nasiona, które wyrastają w warunkach kontrolowanych. Po okresie wyrastania przenoszone są na pole produkcyjne, aby mogły się zahartować i przystosować do warunków panujących na zewnątrz. 

W tunelu produkcyjnym, w warunkach kontrolowanych hodowane są sadzonki. Mają tutaj optymalne warunki, możemy im zapewnić odpowiednią wilgotność, odpowiednią temperaturę, naświetlenie, a w czasie, kiedy jest wiosna i jeszcze trafiają się przymrozki, możemy również podgrzewać temperaturę, żeby utrzymać optymalne warunki wzrostu” – mówił Jarosław Kaczyński, Leśniczy i szkółkarz.

Usunięto obraz.

Gołąbki z jeleniem i czosnkiem niedźwiedzim podane w sosie z czerwonego wina i miodu

SKŁADNIKI:

  • 1 mała kapusta włoska
  • 400 g gulaszu z jelenia ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 50 g słoniny z dzika
  • 100 g kaszy pęczak
  • 20 g suszonych podgrzybków ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 100 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka listków czosnku niedźwiedziego
  • 300 ml czerwonego wina
  • 50 g miodu
  • Jeżyny
  • Sól
  • Pieprz

SPODÓB PRZYGOTOWANIA:

Liście młodej kapusty parzymy we wrzącej wodzie. Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Suszone podgrzybki namaczamy w ciepłej wodzie. 

Mięso:

Słoninę z dzika kroimy w grubą kostkę, a następnie mielimy razem z mięsem z jelenia. Siekamy drobno cebulę oraz czosnek i dodajemy do zmielonego mięsa wraz z ugotowaną wcześniej kaszą pęczak. Do smaku dodajemy soli oraz pieprzu, a także posiekanego podgrzybka i świeże liście czosnku niedźwiedziego. Wyrabiamy mięso. 

Sos z czerwonego wina i miodu lipowego:

Ząbek czosnku oraz masło wrzucamy do rondelka, dodajemy gałązki czosnku niedźwiedziego i dusimy. Dodajemy czerwone wino i czekamy aż zredukuje się o połowę, następnie dodajemy miód. Do sosu na koniec dodajemy owoce jeżyn. 

Mięso formujemy w podłużne kotlety i ciasno zawijamy w liście kapusty.  Na spód garnka układamy liście kapusty, a następnie wkładamy gołąbki. Zalewamy wodą i gotujemy od 45 do 60 min, aby mięso było idealnie miękkie. Ugotowane gołąbki wykładamy na talerz i polewamy sosem z czerwonego wina, jeżyn i miodu. Smacznego!

Telewizja Republika
Źródło: Telewizja Republika

Wiadomości

Dimitrij Pieskow

Kreml wściekle reaguje na słowa szefa NATO

Australia: strzelali ojciec i syn - 16 zabitych, 40 rannych

Chile wybiera najbardziej prawicowego prezydenta od dekad

Tragiczne powodzie w Maroku. 21 ofiar

HIT DNIA

Poseł Marek Jakubiak przekazał niecodzienną nowinę

W "Wyborczej" pojawi się artykuł wymierzony w Cenckiewicza. Szef BBN-u uspokaja. "Prawda zwycięży"

Szczyty nienawiści Sadurskiego. Powiązał prezydenta Nawrockiego z atakiem w Australii

Bialacki: założyli mi opaskę, podpatrywałem i zrozumiałem, że zmierzamy na zachód

Niemcy obawiają się boomu turystycznego w Polsce. Przeraża ich porażka nad Bałtykiem

Spurs i Knicks w finale NBA Cup

Garbatka-Letnisko: Murem za „Mirkiem” – szkolna społeczność kontra zarzuty władz

Błaszczak o Tusku: Na czele polskiego rządu stoi człowiek niepoważny

Pierwsza Dama z wizytą w Klinice Paley European Institute. Marta Nawrocka odpowiedziała na wyjątkowe zaproszenie 10-latka

Pracownicy Biedronek buntują się ws. godzin pracy przed świętami

"Wyrazy współczucia kieruję do rodzin ofiar". Prezydent Karol Nawrocki potępił zamach terrorystyczny w Sydney

Najnowsze

Dimitrij Pieskow

Kreml wściekle reaguje na słowa szefa NATO

HIT DNIA

Poseł Marek Jakubiak przekazał niecodzienną nowinę

W "Wyborczej" pojawi się artykuł wymierzony w Cenckiewicza. Szef BBN-u uspokaja. "Prawda zwycięży"

Szczyty nienawiści Sadurskiego. Powiązał prezydenta Nawrockiego z atakiem w Australii

Bialacki: założyli mi opaskę, podpatrywałem i zrozumiałem, że zmierzamy na zachód

Australia: strzelali ojciec i syn - 16 zabitych, 40 rannych

Chile wybiera najbardziej prawicowego prezydenta od dekad

Tragiczne powodzie w Maroku. 21 ofiar