Problemy współczesnego rolnictwa w dobie światowego kryzysu i wojny
Czym jest zrównoważony system żywnościowy? Zrównoważona produkcja? Zrównoważona konsumpcja? Na te i inne zaganienia w środę po południu debatować będą praktycy i eksperci. Telewizja Republika zaprasza na webinar "Od pola do stołu – czyli jak ma wyglądać zrównoważony system żywnościowy? nad którym honorowy patronat objął wicepremier i minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk. Transmisja poprzez stronę tvrepublika.pl od godziny 12:00.
Wśród zaproszonych gości znaleźł się m.in. Robert Telus, przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marek Chibowski – Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Andrzej Gantner, Wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności, Jacek Janiszewski, były minister rolnictwa, organizator Welconomy in Toruń, czy Marcin Mucha - Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.
Przedmiotem debaty będą rozmowy o kluczowych wyzwaniach dla rolnictwa i przetwórstwa w zakresie ESG, pytania i odpowiedzi na to jak przeprowadzić transformację produkcji i konsumpcji żywności po to, by zmniejszyć ślad środowiskowy systemów żywnościowych i wzmocnić odporność na kryzysy, także geopolityczne.
Wydarzenie będzie można zobaczyć za pośrednictwem serwisu Facebook >>> kliknij <<< lub poprzez platformę YT >>>kliknij<<<