Polacy coraz częściej doceniają żywność, która nie posiada żadnych ulepszaczy czy antybiotyków. Zdrowych pokarmów nie kupimy jednak w pierwszym lepszym sklepie, ich najlepszym źródłem jest lokalne przedsiębiorstwo czy nadleśnictwo. W kolejnym odcinku programu „Dania z dziczyzny” przedstawiamy sposób na pieczoną perliczkę w piecu typu tandyr. Mięso perliczki jest zdrowe, posiada dużą zawartość białka, ma mniej tłuszczu niż mięso kurze, dzięki temu jest lekkostrawne i mniej kaloryczne. Idealnie komponuje się zestawione z boczkiem czy słoniną.
Składniki:
Farsz:
- jabłko,
- cynamon,
- imbir.
Marynata:
- wyciskany sok z cebuli,
- sól,
- pieprz,
- papryka wędzona,
- kolendra,
- kozieradka,
- plastry słoniny
Perliczkę faszerujemy jabłkiem z cynamonem oraz imbirem. Cebulę kroimy w plastry i wyciskamy z niej sok bezpośrednio na mięso. Perliczkę przyprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, kolendrą, kozieradką oraz obkładamy plastrami słoniny. Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do pieca. Pieczemy około godziny. Smacznego!