Alkohol niekorzystnie wpływa podczas szczepienia. Eksperci apelują, aby go unikać
W dniach poprzedzających szczepienie przeciwko Covid-19 i po nim należy unikać alkoholu — takie zalecenie przypomniało w niedzielę włoskie stowarzyszenie ds. problemów alkoholowych. Tak zareagowało na wiadomość, że w punkcie szczepień na Sycylii oferowano piwo.
W wydanej nocie stowarzyszenie podkreśliło, że od kilku miesięcy wraz z Instytutem Służby Zdrowia apeluje o to, by nie spożywać alkoholu w dniach przed szczepieniem i po nim.
Prezes stowarzyszenia Gianni Testino wyjaśnił, że należy unikać konsumpcji co najmniej na 15 dni przed i 15 dni po szczepieniu albo nie przekraczać jednej jednostki alkoholu dziennie.
Alkohol redukuje aktywność układu immunologicznego
Taka prewencja, jak podkreślili włoscy eksperci, jest niezbędna, ponieważ spożycie alkoholu, także w małych dawkach, redukuje aktywność układu immunologicznego i to zarówno odporność wrodzoną, jak i nabytą.
W komunikacie opublikowanym przez Instytut Służby Zdrowia zaznaczono ponadto, że konsumpcja alkoholu może pogorszyć stan chorych w przypadku Covid-19.